Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Zyprexa Langdurige Depot-Injectie (Zypadhera) afgekeurd door FDA in Amerika

Datum: 6 maart 2009, 12:38 ~ Bron: Reuters

Het in Europa en Nederland recent goedgekeurde antipsychoticum op basis van olanzapine (Zyprexa) in langdurige depot-injectie vorm dat in Nederland op de markt is gebracht onder de naam Zypadhera, is in Amerika afgekeurd door de FDA wegens nog onduidelijke gezondheidsrisico’s.

Recent heeft Eli Lilly and Company (NYSE: LLY) – de producent van het medicijn – 1.4 miljard dollar betaald als schadevergoeding voor het verzwijgen van dodelijke bijwerkingen van zyprexa, en het promoten van het medicijn voor het behandelen van aandoeningen of doelgroepen waarvoor het medicijn geen goedkeuring had.

Eli Lilly heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration een ‘not approved’ brief ontvangen voor haar Zyprexa® langdurige injectie (olanzapine LAI) voor het behandelen en onderhouden van schizofrenie bij volwassenen. Zyprexa LAI is een formule waarbij het atypische antipsychoticum Zyprexa met pamoate zout wordt vermengd wat resulteert in geleidelijke afgifte van de stof tot gedurende 4 weken.

In de brief heeft de FDA aangegeven meer informatie te willen over de waargenomen excessieve verdovings bijwerkingen die bij 1% van de test patiënten in klinische studies zijn waargenomen. Deze bijwerkingen werden besproken tijdens de FDA Psychopharmacologic Drugs Advisory Committee zitting op 6 februari 2009. In deze zitting kwam men volgens Eli Lilly tot de conclusie dat er een omstandigheid kon zijn waarin Zyprexa LAI acceptabel veilig en effectief voor de behandeling van acute verergerde schizofrenie en onderhoud van schizofrenie bij volwassenen.

In de brief aan het bedrijf haalde de FDA echter enkele nieuwe excessieve verdovings voorvallen aan die kort voor de zitting op 6 februari plaats vonden. Lilly waarschuwde het comité over het bestaan van een mogelijk nieuw geval op 6 februari, met daarbij het bericht dat Lilly het geval aan het onderzoeken was inclusief conflicterende informatie over het tijdsbestek. Na verder onderzoek bevestigde Lilly na de zitting dat het daadwerkelijk ging om een geval van excessieve verdoving dat 3 tot 5 uur na de injectie ontstond. Alle voorgaande excessieve verdovings gevallen begonnen binnen 3 uur na de injectie. De patiënt kon volgens Eli Lilly volledig herstellen.

“We zijn telleurgesteld in het besluit van de FDA en we zijn toegewijd om verdere discussies aan te gaan om beter begrip te krijgen over het perspectief van de FDA op deze recente gevallen van excessieve verdoving en om een weg vooruit te bepalen en het bijbehorende tijdsbestek” zegt dr. Jennifer Stotka, vice-president van de Amerikaanse Regulatory Affairs van Eli Lilly and Company.

Gegeven de chroniciteit en ernstige aard van schizofrenie, de voortdurende uitdaging om patiënten de medicijnen te laten blijven gebruiken en de gelimiteerde beschikbaarheid van depot injecties, blijven we geloven dat wanneer Zyprexa LAI (Zypadhera) goedgekeurd zou zijn, het een waardevolle behandeloptie is voor patiënten die lijden aan schizofrenie.”

De goedkeuring voor Zyprexa LAI / Zypadhera is inmiddels in behandeling in andere landen waaronder Canada en Australië en heeft inmiddels goedkeuring verkregen in de Europese Unie en Nieuw Zeeland.

Langdurige Depot Injectie met antipsychotica

Langdurige depot injecties zijn een uitkomst voor patiënten die onder dwang met antipsychotica behandeld worden en weigeren om antipsychotica via tabletvorm in te nemen, of patiënten die het lastig vinden of vergeten om iedere dag een tablet in te nemen.

Door de heftige bijwerkingen van antipsychotica probeert het overgrote deel van de patiënten op termijn te stoppen met de medicijnen waardoor er ernstige problemen kunnen ontstaan. Antipsychotica veroorzaken een atrofie van de hersenschors en een vergroting van de basale ganglia. Het medicijn blokkeert dopamine D² receptoren in de hersenen en in een reactie daarop maken de hersenen de receptoren buitengewoon overgevoelig zodat patiënten wanneer ze proberen te stoppen met antipsychotica terugvallen in een zeer heftige psychose die tot vele maanden of zelfs jaren kan aanhouden, afhankelijk van de periode van blootstelling aan antipsychotica.

Met een lange termijn depot-injectie kunnen psychiaters gemakkelijker toezien op het gebruik van de medicatie en is het bij opstandige patiënten gemakkelijker om de medicijnen onder dwang toe te dienen.

Bron: Reuters

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Uw brein als medicijn Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Medicijnen 2004-2005 Geneeskunde tussen Geleerdheid en Gezond Verstand
 

Psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd

In deze uitzending van VARA/VPRO Argos worden psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd. Antidepressiva van het type SSRI blijken de kans op zelfmoord bij kinderen te verdubbelen. Maar de bewuste psychiatrische onderzoekers trachten het publiek het tegenovergestelde wijs te maken met gehaaide misleiding. In deze reportage vallen ze door de mand.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net