Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Fixatie met Zweedse Band en dwangmedicatie vanaf 2011 in de ban

Datum: 18 november 2008, 16:26 ~ Bron: De Telegraaf

Zweedse band in de psychiatrie Den Haag – De levensgevaarlijke Zweedse band en dwangmedicatie gaan in de ban. Verstandelijk gehandicapten en demente bejaarden mogen in 2011 niet meer worden vastgebonden aan bed of rolstoel, of ‘chemisch’ worden vastgebonden met antipsychotische medicijnen omdat de risico’s op verstikking of ernstig letsel veel te groot zijn.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verklaart de beruchte methode taboe, nadat tussen juni 2007 en mei 2008 zeven mensen om het leven kwamen die met de Zweedse band waren gefixeerd. In een onderzoek naar vrijheidsbeperkende maatregelen in de gehandicapten- en ouderenzorg stelt de inspectie dat “vrijheidsbeperkingen veel vaker voorkomen dan noodzakelijk is”.

Eén op de acht patiënten wordt met de zogenoemde onrustbanden vastgemaakt om ze te kalmeren, zo blijkt uit de rondgang van de inspectie langs negentig instellingen. Dat gebeurt vaak in combinatie met andere vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals kalmeringsmiddelen of antipsychotica, bewegingssensoren of het afsluiten van kamers.

De inspectie eist dat er naar alternatieven wordt gezocht. In de VS, Denemarken en Zweden zijn de banden al verboden. In plaats van vastbinden kan worden gekozen voor heel lage bedden zodat de onrustige patiënt niet hard kan vallen. De inspectie zal bij nieuwe calamiteiten eerder tucht-rechtelijke stappen ondernemen. Begin volgend jaar moeten betrokkenen de registratie van vrijheidsbeperkende maatregelen op orde hebben. Het gebruik van de Zweedse band dient in 2010 te worden gehalveerd. In 2011 moeten andere vormen, zoals het toedienen van medicijnen en afzondering, met een kwart zijn teruggebracht. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) maakt vandaag afspraken met de sector.

De discussie over het vastbinden woedt al sinds 1988, toen er schokkende foto’s in de publiciteit kwamen van de verstandelijk gehandicapte Jolanda Venema. Ze was door hulpverleners naakt vastgebonden aan de muur.

Bron: De Telegraaf

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

De duisternis voorbij Morgen ben ik een leeuw Medicijnen 2004-2005 The Diseasing of America's Children
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net