Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

VS, toename gebruik antipsychotica door kleuters

Datum: 5 januari 2010, 10:36
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

injectie met antipsychotica bij kindNiets verwondert meer. Aan het idee dat kinderen in toenemende mate antipsychotica (de geneesmiddelen die in de ‘grote’ psychiatrie gebruikt worden ter behandeling van wanen, schizofrenie) krijgen te slikken valt al moeilijk te wennen. De eerste regel in de geneeskunde ‘berokken geen nadeel met de behandeling’ moet daarbij toch hoog in het vaandel staan en er zijn deskundigen die twijfelen of dat in alle gevallen wel gebeurt. Uit onderzoek blijkt echter dat in de VS ook kleuters twee maal zo vaak deze geneesmiddelen krijgen toegediend vergeleken met tien jaar geleden (januarinummer 2010 Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry).

De onderzoekers analyseerden voorschriften voor kleuters wier ouders in een particuliere ziektekostenverzekering zaten. In de VS betekent dit dat die ouders wat beter af zijn. Een groot deel van de bevolking is onverzekerd omdat het onbetaalbaar is en daarnaast zijn er veel ouders verzekerd via hun werk (Medicaid) en het zijn met name overheidsinstellingen die dat bieden. Het merendeel van de bedrijven biedt iets dergelijks niet.

Natuurlijk is in het algemeen genomen het aantal kleuters dat die medicijnen krijgt nog erg klein. Was het in 1999-2001 één op de 1300 kleuters, in 2007 was het één op de 630. Kijk je naar de oudere kleuters (vijfjarigen), dan was het in 1999-2001 één per 650 en in 2007 één per 329. De zelfde onderzoekers hadden al in een ander onderzoek vastgesteld dat het gebruik van antipsychotica bij kinderen wier ouders via Medicaid verzekerd zijn nog weer hoger is.
Meestal (75%) gaat het om gebruik van risperidon (Risperidal). Het betreft dan meestal gedragsproblemen bij kinderen met een geestelijke handicap, kinderen met adhd en kinderen die een agressieve gedragsstoornis hebben.

Het meest zorgelijke dat uit het onderzoek blijkt is dat in veel gevallen niet eens een behoorlijk uitgebreid psychiatrisch onderzoek was gedaan en geen andere behandelingsmethoden voordien waren uitgeprobeerd. Er zijn heel wat goede methoden om de ouders en hun kinderen te helpen met het moeilijke gedrag om te gaan. Het lijkt er dus op dat in die gevallen medicijnen voorgeschreven zijn als vervanging voor behoorlijke ouderlijke begeleiding.

Het onderzoek toont een Amerikaanse trend. Het is echter te gemakkelijk om te zeggen dat het in Nederlands geheel anders is. Natuurlijk zijn er verschillen, zeker ook omdat het verzekeringssysteem in de VS zo anders is. Veel van deze trends zijn echter internationaal en hebben te maken met een bepaalde manier van denken in de geestelijke gezondheidszorg. Ook in Nederland hebben we het aantal kinderen dat antipsychotica gebruikt zien verdubbelen in de afgelopen jaren. Waarom zou dan ook niet het aantal kleuters dat ze gebruikt zijn toegenomen? Het verschil tussen kinderen in het algemeen en kleuters is dat in elk geval voor die eerste groep er nog enigszins een rechtvaardiging is aan te voeren omdat antipsychotica officieel zijn goedgekeurd ter behandeling van kinderen met autisme. Voor kleuters gaat dat niet op en we hebben absoluut geen behoorlijke kennis over de voordelen, de nadelen op de kortere termijn en al helemaal niet op de nadelen op lange termijn.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Top 100 van meest gebruikte medicijnen Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net