Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Volkskrant: Psychiaters passen diagnoses aan onder druk CBR

Datum: 5 november 2011, 13:20 ~ Bron: De Volkskrant

cbr1Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de mogelijkheid om psychiaters onder druk te zetten om hun diagnoses aan te passen door hen daartoe een dringend verzoek te doen. Daardoor zijn automobilisten die eerst waren goedgekeurd, alsnog tot alcoholist bestempeld en hebben zij hun rijbewijs moeten inleveren.

Dat stellen de advocaten die verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de beroepsprocedures tegen de intrekking van rijbewijzen. Het beeld wordt bevestigd door medische dossiers die in handen zijn van de Volkskrant en door gesprekken met psychiaters en (oud-)medewerkers van het CBR.

De praktijk ontbloot de wankele basis van psychiatrische diagnostiek waarin willekeur de toon voert en niet, zoals men van een medisch specialisme verwacht, de objectieve vaststelling van een ziekte.

Dringend verzoek is voldoende

In één geval keurde een psychiater vorig jaar een 37-jarige man goed om te rijden. Het CBR zette de psychiater vervolgens stevig onder druk. ‘Graag revisie van uw conclusie en advies‘, aldus een mail van het CBR die bij toeval in handen kwam van de advocaat van de man. Uiteindelijk ontving hij het oordeel ‘ongeschikt’.

‘In zijn fanatisme om mensen af te keuren, sleept het CBR psychiaters mee’, zegt advocaat Geertjan van Oosten. ‘Psychiaters passen diagnoses aan op aandringen van het CBR, zonder dat dit terug te voeren is op wat iemand heeft gezegd’, stelt advocaat Bert Kabel.

Het CBR bevestigt dat het psychiaters vraagt hun diagnose aan te passen.

‘Het is onze taak rapporten van psychiaters te controleren op consistentie’, zegt een woordvoerder. ‘Als de conclusie volgens ons niet voldoende steunt op bevindingen, moeten wij dit terugkoppelen. Is de psychiater het eens met de kritiek, dan zal hij zelf – en niet het CBR – zijn diagnose aanpassen.’

Automobilisten die zijn aangehouden met te veel drank op, worden  boven een bepaald promillage verplicht gekeurd door een psychiater. Als die hen tot alcoholist bestempelt, raken ze hun rijbewijs ten minste een jaar kwijt.

Diagnostiek puur voor het geld

Ook onder psychiaters zijn de keuringen omstreden.

‘Het is in strijd met de principes van ons vak’, zegt psychiater en verslavingsdeskundige Bram Bakker. ‘Een psychiater hoort onafhankelijk tot een oordeel te komen. Deze psychiaters zijn primair financieel gemotiveerd; het CBR is hun broodheer.’

40 procent van circa vierduizend jaarlijkse keuringen wordt uitgevoerd door bureau Wettstein&Peterse (Wpex).

‘Op zaterdagen huren ze  locaties met vier of vijf kamertjes’, zegt Kabel. ‘Daar werken jonge basisartsen standaard vragenlijsten af; vaak staan mensen binnen een kwartier weer buiten.’

‘Aan het eind van het gesprek komt de psychiater binnen, kijkt door de papieren en stelt nog een vraag’, aldus Van Oosten. ‘Zo kan hij zeggen dat het onder zijn verantwoordelijkheid gebeurt. Zo worden talloze mensen weggewerkt. En die worden bijna allemaal tot alcoholist bestempeld.’

Uit cijfers blijkt dat dit in bijna 80 procent van de zaken gebeurt.

Soort bijbaantje

De alcoholkeuring is ‘een soort bijbaantje’ voor psychiaters, zegt hoogleraar psychopathologie en psychiater Kees Hoogduin, voormalig directeur van ggz-instelling HSK Groep.

‘Ik ken een psychiater die wekelijks wat keuringen tussen de middag doet. Ze verdienen snel geld, ze kunnen het overal doen, en er is geen behandelingsverantwoordelijkheid.’

Volgens het CBR en Wpex worden de keuringen zorgvuldig uitgevoerd, volgens de onlangs vernieuwde richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

‘Wij staan hier volledig achter’, zegt psychiater Jan-Willem Peterse, Wpex-directeur.

Bron: De Volkskrant

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 
 • jan

  Ik ben het volkomen eens met de diagnose hier gesteld.Ben ook gekeurd,en stond tien minuten latter weer buiten.ik was net op tijd voor dee keuring vanwegen de brienoord brug afsluiting en was gestressed.Kreeg later te horen dat m,n ietwat te hoge bloed druk de reden was van langdurig alchohol gebruik.Was 2 weken daarvoor nog medish gekeurd door het imc ziekenhuis.Half Nederland drinkt een borrel nu en dan,maar o wee als je met deze gasten WPEX/CBR te maken krijgt.Mijn gevoel is dat het om veel geld gaat en geen eerlijke beoordeling.

 • johan

  het cbr doet aan rechtsongelijkheid, 1 antidpressiva pil, 20 mg voor de nacht, en je bent van alcoholist bevorderd tot iemand met een depressieve stoornis,aanvankelijk had de keuringsarts mij goedgekeurd, maar werd door het CBR op het matje geroepen, gevolg:afgekeurd

 • Hans

  WPEX brengt het maximale in rekening. Verzetten en afzetten kost je ook geld. Schandalige geldklopperij. Het riekt naar corruptie.

 • Gedupeerd

  WPEX is samen met het CBR een soort van georganiseerde criminele organisatie. Als je WPEX (Wettstein en Peterse expertise) hebt als psychiater, probeer dan een andere psychiater aan te vragen.

  Mijn ervaring: Aangehouden in 2012. 7 maanden geen alcohol gedronken, terwijl WPEX verhoogde bloedwaarden meet. Dit komt doordat het WPEX zelf bloed prikt en niet het ziekenhuis. Natuurlijk genaaid. Inzage en correctie, daar luistert het CBR en WPEX niet naar.

  Mijn tip: Uitdrukkelijk niet bij WPEX laten controleren.

  En ja, ze hebben er wel degelijk een belang bij. Afkeuren betekent terugkomen. Dus weer geld in het laatje bij het CBR en het WPEX.

 • Gedupeerd

  WPEX rommelt mijns inziens met de bloedsamples. Contra-expertise wees uit dat bloedwaarden niet verhoogd waren.

 • de werkloze

  WPEX IS OP HET CBR NA DE GROOTSTE SCHOOIER ALLER TIJDEN. NA 12 JAAR MARTELEN MET HET CBR ZIT IK NU NOG STEEDS ZONDER RIJBEWIJS. WPEX WERKT TOTAAL NIET MEE. DE TELEFONISTES HOUDEN ZICH STRIKT AAN DE REGELS. NEE MENEER,,,, WIJ HEBBEN 12 WEKEN DE TIJD EN DIE HEBBEN WE OOK NODIG TOT DE LAATSTE DAG. DAARNA HEEFT HET CBR OOK 12 WEKEN DE TIJD NODIG OM JA OF NEE TE ZEGGEN. MAAR WEL 12 JAAR LANG 250 EURO AFTIKKEN. LIEFST CONTANT. ALLE BLOEDUITSLAGEN LAAT IK VIA HET ZIEKENHUIS DOEN OM GEROTZOOI TE VOORKOMEN,,,, GAAT HET NOG NIET GOED. LAAT JE NIETS WIJSMAKEN, DE WAARDES WAAR ZE OP PRIKKEN ZIJN NL NIET GOED TE METEN,,DIE ZIJN PER PERSOON VERSCHILLEND, ZOEK MAAR OP HET INTERNET.ALLES BIJ ELKAAR GENOMEN LATEN ZE JE LIEVER DE BIJSTAND IN GAAN DAN DAT ZE JE JE RIJBEWIJS EEN DAG TE VROEG TERUGGEVEN. MAAR WEES GERUST, NA EEN JAAR WACHTEN DOET EEN HALF JAAR EXTRA OOK ER OOK NIET TOE. WPEX EN CBR BEDANKT.

Mogelijk interessante boeken

Psychiaters te koop? Collision Toxic Psychiatry The Antidepressant Era
 

Seroquel dodelijk?

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net