Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Verschil in eerste generatie en tweede generatie antipsychotica zinloos

Datum: 23 mei 2009, 16:22
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

antipsychotica injectieAntipsychotica (medicijnen die tegen opwinding, wanen en agressie gebruikt worden) zijn altijd ingedeeld in de eerste generatie (het eerst ontdekt) en de tweede generatie (die recentelijk werden gevonden). Onderzoekers maken in de Lancet die vanaf 5 december 2008 online te bekijken is duidelijk dat de indeling misleidend en zinloos is. Het artikel verscheen uiteindelijk op 3 januari 2009 (Lancet 2009;373:42).

Ze bekeken 150 behoorlijk uitgevoerde onderzoeken. Bij elkaar hadden ze daardoor gegevens van meer dan 21.000 mensen die antipsychotica gebruikten. Ze vergeleken de middelen op basis van onder andere hun effectiviteit, hun bijwerkingen, verschijnselen van depressie, terugval in de klachten, kwaliteit van leven, en gewichtstoename. Wat blijkt? De indeling blijkt niet de handhaven.

Atypische antipsychotica: Zyprexa, Seroquel, Abilify en Risperdal

Atypische antipsychotica: Zyprexa, Seroquel, Abilify en Risperdal

Sommige van die tweede generatie antipsychotica zijn iets effectiever dan de eerste generatie middelen: clozapine (Clozaril), olanzapine (Zyprexa) en risperidon (Risperdal). Maar andere tweede generatie antipsychotica zijn helemaal niet effectiever: aripiprazol (Abilify), quetiapine (Seroquel), sertindol (Serdolect). En alleen aripripazol en ziprasidon gaven minder gewichtstoename dan haloperidol (Haldol), het vaakst gebruikte eerste generatie middel. Eerste generatie antipsychotica geven wat minder vaak Parkinsonachtige bijwerkingen, maar dat voordeel verdwijnt als je het vergelijkt met een lage dosis haloperidol, iets wat in de praktijk vaak wordt gegeven.

Waarom een indeling vasthouden als hij geen duidelijk onderscheid in werking, effectiviteit en bijwerkingen beschrijft. Het geeft alleen maar verwarring en artsen moeten gewoon per persoon een keuze maken op basis van de problemen en niet in alleen maar aan twee soorten medicijnen denken. Onafhankelijke deskundigen gaan op basis van dit onderzoek nog een stapje verder. Niet alleen de indeling afschaffen, maar hem ook ontmaskeren als een marketing strategie van de makers van deze medicijnen. De term tweede generatie suggereert dat er voortdurende vooruitgang te melden is. Eerst is er een eerste generatie, maar daar kleven problemen aan. Dan wordt eraan gewerkt en dan hebben we een tweede generatie die beter is.

Dat blijkt dus helemaal niet te kloppen.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Top 100 van meest gebruikte medicijnen Medicijnen 2008-2009 Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2006-2007
 

Netwerk: Weg met TBS?

Het merendeel van de gezaghebbende tbs-advocaten uit Nederland raden hun cliënten af om mee te werken aan een tbs-onderzoek. De advocaten hekelen de onrechtvaardige aard van TBS, de willekeur door psychiaters en de discriminatie op basis van wetenschappelijk ondeugdelijke diagnoses.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net