Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Verkoop zware psychiatrische medicijnen aan kinderen ineengestort in Amerika

Datum: 18 mei 2009, 08:07 ~ Bron: The Wall Street Journal

Het afgelopen jaar (2008) maakten farmaceutische bedrijven in Amerika 18,6 miljard dollar winst met de verkoop van antipsychotische medicijnen. De verkoop aan kinderen onder de 18 vertegenwoordigt naar schatting 15% van de markt maar dit lijkt nu ineen te storten nadat overheden in Amerika psychiaters zijn gaan verplichten om het voorschrijven van zware psychiatrische medicijnen aan kinderen te melden.

Zijn psychiaters bang geworden?

~ Quote uit The Wallstreet Journal ~

Door David Armstrong (david.armstrong@wsj.com)

De explosieve groei in antipsychotica recepten voor kinderen is ineengestort nu Medicaid agentschappen de controle op de recepten verstrengen en psychiaters terughoudend zijn geworden om de krachtige medicijnen voor te schrijven.

De gedaalde verkoop voor kinderen is het eerste teken dat geschillen, reactie op illegale marketing tactieken, en zorgen om de bijwerkingen het explosief groeiende kinder medicijnen segment gestopt heeft.

De zes zogenaamde atypische antipsychotica die de markt domineren hebben beperkte goedkeuring van de FDA voor het behandelen van patiënten onder de 18. Maar één ervan is toegestaan voor kinderen onder de 10 – risperidone, door Johnson & Johnson (Janssen Pharmaceutica) verkocht onder de merknaam Risperdal – voor het behandelen van prikkelbaarheid bij kinderen met autisme.

Antipsychotica gebruik voor kinderen gekelderd in AmerikaMaar artsen mogen naar eigen inzage medicijnen voorschrijven, en zeer veel psychiaters zijn atypische antipsychotica gaan voorschrijven om serieuze psychische problemen bij kinderen te behandelen, waaronder schizofrenie en bipolairstoornis. Het gebruik van Risperidone bij kinderen onder de 18 vertegenwoordigt 25% van de medicijnverkoop, terwijl SDI Health, een medisch marktonderzoeks bedrijf die verkoop informatie verzamelt van apotheken, schat dat de verkoop van antipsychotica aan kinderen 15% van de winst uit antipsychoticaverkoop vertegenwoordigt, wat neerkomt op 2,18 miljard dollar winst.

Gegevens over het gebruik onder kinderen zijn moeilijk te verkrijgen, maar de SDI cijfers tonen aan dat antipsychotica recepten voor kinderen onder de 18 in de periode 2007-2008 met 5,2% gestegen is ten opzichte van een jaar eerder, waarin de verkoop met 8,73% gestegen is.

De ineenstorting van de verkoop is het meest duidelijk onder jonge kinderen. De één na grootste pharmacy-winst beheerder in de Verenigde Staten, Medco Health Solutions Inc., die 586 miljoen recepten per jaar verwerkt, schat dat het aantal recepten voor kinderen onder de 10 in 2008 met 4% is gedaald. Terwijl de verkoop van antipsychotica voor kinderen onder de 10 gedurende de periode 2001 tot 2007 met 85% is gestegen, zegt Medco.

SDI Health schat dat het recepten voor psychiatrische medicijnen in het algemeen voor kinderen onder de 10 in 2008 met 3,5% is gestegen, terwijl in contrast tussen 2002 en 2007 het aantal recepten voor psychiatrische medicijnen voor dezelfde doelgroep met 44,6% is gestegen, zegt het. SDI zegt ook dat het in 2008 een 1% daling in aantal recepten voor psychiatrische medicijnen heeft waargenomen voor kinderen onder de 7.

“Ik was om te beginnen al geen grote voorschrijver, maar ik ben zeker terughoudend geworden nu nieuwe informatie naar voren komt over de serieuze bijwerkingen die zijn achtergehouden in de marketing van de medicijnen” zegt Michael Houston, een kinderpsychiater in Chevy Chase, Md.

Andere psychiaters die kinderen met serieuze en gevaarlijke gedragsproblemen behandelen zijn verontrust dat de misvatting over de medicijnen ouders of artsen aanzetten om het gebruik van de medicijnen te stoppen.

“Voor de kinderen die serieuze psychische problemen hebben, ook al kunnen de bijwerkingen significant zijn, overtreffen de baten van de medicijnen de bijwerkingen ver.” zegt Louis Kraus, hoofd kinderpsychiatrie aan Rush University Medical Center in Chigago.

Antipsychotica zijn in het afgelopen jaar onderworpen aan strenge controle en onderzoek. In november 2008 heeft het FDA-comité de FDA verzocht om het gebruik van antipsychotica onder kinderen te onderzoeken, en heeft het verontrusting uitgesproken over de mogelijke bijwerkingen zoals gewichtstoename, diabetes, Neuroleptisch Maligne Syndroom, Tardieve Dyskinesie en hartdood. En 11 Amerikaanse staten onderzoeken de illegale off-label marketing van het antipsychoticum Zyprexa door farmaceut Eli Lilly & Co., voor indicaties waarvoor de FDA het medicijn niet heeft goedgekeurd.

In januari dit jaar heeft Eli Lilly toegestemd om 1,42 miljard dollar te betalen als schadevergoeding voor onrechtmatige promotie van Zyprexa. Het bedrijf heeft ook toegestemd om schuld te bekennen in een criminele aanklacht voor het promoten van het medicijn voor niet goedgekeurde indicaties.

Een Lilly vertegenwoordiger wilde niet reageren op het voortgaande onderzoek en zei dat het bedrijf het gebruik van haar medicijnen onder kinderen niet registreert.

Farmceut Bristol-Myers Squibb Co. stemde in september 2007 toe om 515 miljoen dollar te betalen als schadevergoeding voor de beschuldiging dat het haar antipsychotische medicijn Abilify voor kinderen had gepromoot. De FDA had het gebruik van het medicijn niet goedgekeurd voor kinderen onder de 10 tot 2008.

Medicaid agentschappen begonnen het “off label” gebruik van antipsychotica in twijfel te trekken na de dood van Rebecca Riley in december 2006, een vier jaar oud meisje uit Massachusetts wiens familie Medicaid hulp ontving. Nadat het kind gediagnosticeerd was met bipolair stoornis toen ze twee jaar oud was, werd ze een cocktail van medicijnen voorgeschreven, waaronder een antipsychoticum, toonde rechtbank documenten aan.

Sommige Amerikaanse staten begonnen speciale goedkeuring te vereisen voordat ze een claim voor een antipsychoticum zouden dekken. Een groep van 16 Amerikaanse staten startte een studie naar het gebruik van antipsychoticum onder kinderen in 2007 in een poging om wat zij betitelden “te veel, te vaak en te jong” zegt Jeffrey Thompson, medisch directeur van de Washington state Medicaid program.

In Californië is het aantal kinderen van 6 jaar en jonger dat psychiatrische medicijnen krijgt toegediend inmiddels gedaald van 5,686 naar 4,200 sinds in 2006 een authoristie plan in werking is gesteld, zegt een Medicaid topman.

Het Medicaid agentschap in Florida zegt dat het aantal recepten voor atypische antipsychotica voor kinderen jonger dan 6 in de tweede helft van 2008 naar 1,137 is gekelderd van 3,167 recepten een jaar eerder.

Het agentschap zegt dat de afname het resultaat was van een staatsprogramma dat het voorgaande jaar van start was gegaan waarin psychiaters werden verplicht om het gebruik bij een door de staat ingehuurde psychiatrisch consultant te melden, voordat de Medicaid het gebruik zou dekken.

Washington heeft een systeem ontwikkeld waarmee recepten voor psychiatrische medicijnen kunnen worden opgemerkt die een te hoge dosis bevatten voor jonge kinderen of bijwerkingen hebben die bijzonder gevaarlijk zijn. Sinds mei 2006 tot april 2008 heeft het systeem 1,032 gevallen opgemerkt voor herziening door externe consultantanten.

Dit artikel is geprint in The Wall Street Journal van 18 mei 2009, pagina B1

Bron: The Wall Street Journal

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Afscheid van autisme en ADHD Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Wat je niet verteld is... Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net