Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Verenigd Koninkrijk geeft goede voorbeeld en dwingt psychotherapie af bij GGz instellingen

Datum: 5 maart 2010, 11:20 ~ Bron: The Independent

Verenigd Koninkrijk Vele duizenden mensen in het Verenigd Koninkrijk die kampen met psychische problemen worden niet de beste en meest effectieve behandelingen geboden die jaren geleden al zijn goedgekeurd door de National Institute for Clinical Excellence, stellen deskundigen.

Bewezen meer effectieve psychotherapeutische behandelingen zoals bijvoorbeeld Soteria psychotherapie, worden niet aangeboden aan mensen met de diagnose schizofrenie, ondanks de smeekbede van patiënten en hun familie voor een betere toegang tot behandelingen. De meerderheid van de schizofrenie patiënten worden uitsluitend met krachtige psychiatrische medicijnen behandeld en de meesten worden niet geïnformeerd over de ernstige bijwerkingen blijkt uit een nieuw onderzoek van Rethink, een liefdadigheids instelling voor geestelijke gezondheid.

De bevindingen worden ondersteund door de uitslag van een enquête van de Healthcare Commission onder 14.000 mensen met de diagnose schizofrenie die afgelopen vrijdag bekend gemaakt is, waaruit blijkt dat bijna tweederde van alle patiënten nog nooit psychotherapie aangeboden is.

Nice publiceert aankomde week een geactualiseerde versie van de richtlijnen voor schizofrenie behandeling, die druk zal uitoeffenen op de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) om patiënten betere toegang tot de meest effectieve behandelingen te bieden. Naleving van de Nice richtlijnen zal voor het eerst van invloed zijn op de sterren waardering van ziekenhuizen.

Minder dan 15 procent van alle mensen die gediagnosticeerd zijn met schizofrenie hebben Cognitieve Gedragstherapie (CGT) ontvangen, blijkt uit de bevindingen van Rethink. Twee derde van de patiënten kreeg geen keuze over welke medicatie ze zouden gebruiken, terwijl één op de drie patiënten geheel niet het gevoel hebben dat ze betrokken zijn geweest bij de planning van hun zorg.

Dr. Tim Kendall, adviseur psychiater van de Nice richtlijnontwikkeling groep, zegt:

Er is geen twijfel over het feit dat de ontwikkelingen binnen psychiatrie niet snel genoeg gaan, maar het toegang bieden tot psychologische therapie loopt het meest achter, maar we hopen dat de investeringen van de overheid in CGT voor mensen met een depressie en angststoornissen eveneens zullen doorwerken tot schizofrenie patiënten binnen een paar jaar.

Meer gedetailleerde aanbevelingen over waar en hoe de patiënten van praat therapie worden voorzien staan op de agenda voor aankomende week, ondanks een algemeen erkend tekort aan opgeleide therapeuten.

De enquête van Rethink onder 400 mensen toonde ook aan dat men geen gehoor geeft aan de fysieke behoeften van patiënten ondanks de schadelijke gevolgen van psychiatrische medicijnen. Mensen die antipsychotica gebruiken sterven gemiddeld 14 jaar jonger dan mensen die geen antipsychotica gebruiken. Één op de 10 patiënten die het geneesmiddel olanzapine (Zyprexa) – het meest voorgeschreven medicijn voor psychische problemen in het Verenigd Koninkrijk – gebruiken, ontwikkelt diabetes.

De nieuwe richtlijnen van Nice zijn ingesteld om onvoorwaardelijke steun voor nieuwe medicijnen een halt toe te roepen in het licht van het overtuigende bewijs over de vele gevaarlijke bijwerkingen. En behandelmethoden voor mensen uit zwarte en etnische minderheden zullen voor de eerste keer in de geschiedenis worden opgenomen in de richtlijnen.

Jamal Ahmed, 41, uit West-Yorkshire werd vijf jaar geleden gediagnosticeerd met schizofrenie maar heeft nog nooit gehoord van de nieuwe Nice-richtlijnen.

Dhr. Ahmed zegt:

Ik heb een eindeloze lijst van medicijnen moeten proberen maar mijn psychiater heeft mij nooit geïnformeerd over de bijwerkingen en hij vindt het vervelend als ik vragen stel. In zijn ogen is hij de arts die weet wat het beste voor mij is en wat ik denk is niet belangrijk. Hij vraagt me telkens dezelfde reeks vragen als ik bij hem kom en ik vertel hem wat hij wil horen. Maar ik zou graag willen dat hij naar mij luistert en uit zijn vakje durft te stappen.

Hij voegt er aan toe:

Ik ontdekte de groep Hearing Voices door een poster advertentie, waar ik erg blij mee ben omdat ik support ontvang van anderen die in hetzelfde bootje zitten. Iedereen in de groep liegt tegen hun psychiater omdat ze erg bang zijn voor wat er gebeurt als ze eerlijk zouden zijn. Er is geen andere keuze.

Rufus May, klinisch psycholoog:

“Wat is het nut van richtlijnen die psychiatrische managers en psychiaters zullen negeren?”

De Nice richtlijnen voor de behandeling van schizofrenie zijn allemaal heel mooi in theorie maar ze zijn niet in de praktijk gebracht. Nice beveelt psychiaters aan om antipsychotica gebruik af te bouwen en psychologische therapie te geven. Wat is het nut daarvan als psychiaters het zullen negeren?

Patiënten hebben de indruk dat er niet naar ze geluisterd word door hun psychiaters en rebelleren of bekomen passieve schaduwen van hun vroegere ik. Indien de richtsnoeren zouden worden nageleefd zou de relatie tussen de psychiater en patiënt enorm verbeteren. Maar het luisteren naar patiënten en een wederzijdse vertrouwensband opbouwen kost tijd en geduld. Het lijkt veel efficiënter om het op de gebruikelijke “wij weten wat het beste voor jou is” manier te doen, met medicijnen. Echter, wanneer we meer tijd zouden nemen om vertrouwd te worden met mensen dan zou het hun capaciteit om tot herstel te komen en zelfstandig te worden aanzienlijk vergroten, wat op de lange termijn enorm veel geld en tijd bespaart. Een ander probleem is dat de meeste professionals niet getraind zijn voor het implementeren van de richtlijnen.

Zullen de nieuwe richtlijnen meer impact hebben? Laten we het hopen maar psychiaters kennende zullen we nog even moeten wachten…

Bron: The Independent (mirror)

Zie ook: Verenigd Koninkrijk: “Vergeet pillen, psychotherapie is de toekomst!”

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Het einde van de psychotherapie Nieuwe wegen voor de geneeskunde Haal je een moederband niet meer in? Metanoia
 

Toezicht op psychiaters faalt

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net