Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Vegetarisme veroorzaakt atrofie van de hersenen

Datum: 17 september 2008, 07:46

Vegetariër, vegetarisch eten Het voedingsdeficiënt van vegetariërs zorgt niet alleen voor een ijzertekort maar ook voor een atrofie van de hersenen. Britse wetenschappers ontdekten dat mensen met een tekort aan vitamine B12 zes keer meer kans hebben op het krimpen van het brein.

B12 vind je vooral in lever, vis en melk. Vegetariërs en veganisten hebben een verhoogde kans op een B12-tekort. Het tekort is gevaarlijk en kan leiden tot bloedarmoede en een ontsteking van het zenuwsysteem. Vegetariërs nemen vaak genoeg zuivel om een groot deel van het tekort te compenseren. Voor veganisten zijn er gist-extracten en met B12-verrijkte soja en ontbijtgranen. Hen wordt ook aangeraden B12-vitamines te slikken.

Tests bij bejaarden

De onderzoekers van Oxford ontdekten de link bij het afnemen van geheugentesten en hersenscans bij 107 mensen tussen 61 en 87 jaar. Vijf jaar laten werden de testen opnieuw afgenomen. Toen bleek dat de personen met een B12-tekort meer kans hadden op een atrofie van de hersenen. Hoeveel kleiner, en welke impact dit heeft werd er niet vermeld.

Alcohol

Overigens is het niet eten van vlees niet de enige factor die leidt tot hersenkrimping. Ook vrouwen die 14 of meer alcoholische drankjes per dag nuttigden verloren ruim 1,5 procent meer van hun brein dan geheelonthouders. Bierdrinkers zien het geheugencentrum van de hersenen, de hippocampus, met tien procent krimpen in vergelijking met wijndrinkers.

Hoe meer kilo’s, hoe minder hersenen

Tot slot leidt ook overgewicht tot een kleiner brein, zo ontdekten Zweedse onderzoekers. De hersenen krimpen vanaf een BMI van 27. Voor elk punt dat het BMI stijgt, verliezen ze 1,3 tot 1,6 procent van de hersenen.

Bron: HLN.be

 

Mogelijk interessante boeken

Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Uw brein als medicijn Denken over geneeskunde Rethinking Psychiatric Drugs
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!