Tweede Kamer: Psychiaters gaan te ver, ADHD fiasco veroorzaakt ramp
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten waarom zoveel kinderen in Nederland een psychiatrisch etiket krijgen opgeplakt. De verkoopcijfers voor ADHD medicatie stijgen explosief. (SFK, 2012, 1,1 miljoen pakjes gingen over de toonbank in 2011)
Uit onderzoek van Elsevier blijkt dat in Nederland veel meer kinderen worden gediagnostiseerd met een psychiatrische aandoening dan in andere westerse landen.
Veel van deze kinderen, met labels als ADHD, PDD-NOS of een andere gedragsstoornis, komen terecht op het speciaal onderwijs. Dit fungeert vaak als een glijbaan naar een levenslange arbeidsongeschiktheidsuitkering, de Wajong, en additionele sociale zorg zoals het PGB budget. Gevreesd wordt voor een nieuw AOW-debâcle.
Psychiaters gaan te ver
In vragen aan minister André Rouvoet (ChristenUnie) voor Jeugd en Gezin en staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap roept D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya het kabinet op om deze problemen serieuzer te nemen. D66 wordt gesteund door een ruime meerderheid van VVD, PvdA, SP, GroenLinks, CDA en de SGP.
Koser Kaya:
‘Het lijkt erop dat de diagnose van een lichte psychiatrische aandoening erger is dan de kwaal. Een diagnose zou de eerste stap naar hulp moeten zijn, maar het lijkt de eerste stap naar een leven met weinig kansen en veel werkloosheid.’
Gedragsgestoorde kinderen
Uit het Elsevieronderzoek blijkt dat het aantal kinderen dat op jonge leeftijd als ‘gedragsgestoord’ wordt bestempeld hand over hand toeneemt. Pas als een kind een diagnose als ADHD of autisme heeft, kan het in aanmerking komen voor extra zorg.
Koser Kaya noemt het ‘zorgelijk’ dat 55% van de kinderen die speciaal onderwijs hebben gevolgd arbeidsongeschikt worden.
Koser Kaya:
‘Hoe meer hulp, hoe minder kansen lijkt het wel. Ik wil dat we alles op alles zetten om de kansen op werk voor jongeren met een vlekje vergroten. Werk maakt mensen sterk en onafhankelijk.’
Bron: Elsevier
Kamervragen aan Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2009Z05860
Vragen van de leden Koser Kaya (D66), Dibi (GroenLinks), Bouchibti (PvdA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Langkamp (SP), Van der Vlies (SGP) en Ferrier (CDA) aan de minister voor Jeugd en Gezin en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over het bericht dat te veel kinderen in Nederland een psychiatrisch etiket krijgen opgeplakt (ingezonden 1 april 2009)
Vraag 1
Kent u het bericht dat te veel kinderen in Nederland een psychiatrisch etiket opgeplakt krijgen? 1)
Vraag 2
Is het bericht waar dat het aantal Nederlandse jongeren met een psychiatrische diagnose explosief stijgt?
Vraag 3
Hoe verhoudt deze stijging zich volgens u tot onderzoek waaruit blijkt dat het aantal probleemkinderen in Nederland de afgelopen twintig jaar gelijk is gebleven?
Vraag 4
Is het bericht waar dat deze kinderen hierdoor onnodig vaak in het speciaal onderwijs terechtkomen en later vaak in een uitkering belanden? Zo ja, wat is hiervan volgens u de oorzaak?
Vraag 5
Onderschrijft u de analyse dat scholen baat hebben bij een indicatie van deze leerlingen in verband met de doorverwijzing van deze kinderen naar het speciaal onderwijs of de subsidie die deze leerlingen meebrengen?
Vraag 6
Welke maatregelen bent u van plan te nemen om deze perverse prikkels uit het systeem ongedaan te maken
Vraag 7
Hoe vaak wordt het psychiatrisch etiket van deze kinderen geëvalueerd?
Vraag 8
Wat gebeurt er met deze kinderen als later blijkt dat hun psychiatrische stoornis is veranderd of genezen? Hoe verandert dit hun schoolsituatie en wat betekent dit voor hun dossier?
1) Elsevier, 26 maart 2009, Is de Nederlandse jeugd echtknettergek?; zes jaar en bij de psychiater: steeds meer jonge kinderen krijgen een psychiatrisch etiket opgeplakt en komen er niet meer vanaf
Bron: MinVWS
Pingback: Psychiaters & farmaceuten slaan de handen ineen: ontwikkeling ADHD medicijnen moet sneller!()
Pingback: Ziekenhuis Nijmegen opent polikliniek voor versnelde ADHD diagnose en behandeling()
Pingback: Psychiatrische stigmatisatie heeft effect: patiënt eerder slachtoffer dan dader()
Pingback: ADHD-ouders openen haat campagne tegen No Kidding op hyves()
Pingback: Oudervereniging Balans woedend op No Kidding om ‘valse’ claims ADHD medicatie()
Pingback: 22 januari 2010: Protestmars tegen psychiatrische screening op basis-scholen!()