Tweede Kamer geschokt over psychiatrische epidemieën onder kinderen

"Neem onze kinderen serieus", ouders met hun kind in protest bij de Tweede Kamer
Door Marike Stellinga en Wierd Duk, journalisten van Elsevier.
Kinderen in Nederland krijgen veel vaker een psychiatrisch etiket opgeplakt dan kinderen in andere landen. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben forse kritiek op dit beleid.
Een recente protest actie bij de Tweede Kamer om het ADHD-medicijn Strattera vergoed te krijgen waarbij kinderen druk op een fluitje floten heeft zoals blijkt een averechts effect gehad.
Zie: De Volkskrant: ADHD-ouders omgekocht door farmareus Eli Lilly
De actie was op touw gezet door Stichting Balans, welke bleek te zijn omgekocht door een farmaceutisch bedrijf (Eli Lilly) die het medicijn Strattera produceert.
De Tweede Kamer laat het er niet bij zitten en grijpt in.
Zie: Nederlandse Overheid: Geldkraan ADHD epidemie gaat dicht
Het aantal kleine kinderen dat op jonge leeftijd als ‘abnormaal’ wordt bestempeld en verdwijnt in de psychiatrie en het speciaal onderwijs neemt hand over hand toe, meldt Elsevier in het weekblad. Pas als een kind een diagnose als ADHD of autisme heeft, kan het in aanmerking komen voor psychiatrische zorg. Zorg die volgens de Tweede Kamer meer kwaad dan goed doet.
In vragen aan minister André Rouvoet (ChristenUnie) voor Jeugd en Gezin en staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap roept D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya het kabinet op om deze problemen serieuzer te nemen. D66 wordt gesteund door een ruime meerderheid van VVD, PvdA, SP, GroenLinks, CDA en de SGP.
Koser Kaya:
‘Het lijkt erop dat de diagnose van een lichte psychiatrische aandoening erger is dan de kwaal. Een diagnose zou de eerste stap naar hulp moeten zijn, maar het lijkt de eerste stap naar een leven met weinig kansen en veel werkloosheid.’
Volgens hoogleraar Trudy Dehue is er inmiddels sprake van een ADHD epidemie evenals er sprake is van een depressie epidemie. Steeds meer kinderen worden door de natte vinger van een psychiater ziek verklaard en moeten destructieve medicijnen gebruiken die gelijkslachtige effecten hebben op de hersenen als regelmatig cocaïne gebruik. De medicijnen kunnen potentieel fatale bijwerkingen hebben waaronder kanker en het remmen van de groei en acute hartstilstand (ook bij kinderen met een gezond hart).
Zie ook deze video over psychiatrische diagnosticerings fraude bij kinderen van hoogleraar Gary Null.
‘Indicatie circus’ moet stoppen
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer uiten naar aanleiding van het onderzoek van Elsevier scherpe kritiek op het huidige beleid.
‘De indicatiegekte moet een halt worden toegeroepen,’ zegt woordvoerder Marianne Langkamp van de SP.
De partij pleit ervoor het geld dat nu naar het ‘indicatiecircus’ verdwijnt te investeren in kleinere klassen, waardoor leerkrachten in het regulier onderwijs meer aandacht kunnen besteden aan lastige kinderen.
GroenLinks vindt dat de jeugdzorg en het speciaal onderwijs op de schop moeten. Kanmerlid Tofik Dibi:
‘Je hoort er tegenwoordig niet meer bij als je kindje geen ADHD heeft. Het is de hoogste tijd om ons systeem vol perverse prikkels en premies op diagnoses ter discussie te stellen.’
Epidemie
Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen die vallen in het schemergebied tussen normaal en abnormaal, eenzelvig en licht autistisch, druk en ADHD het stempel ‘abnormaal’ meekrijgen.
‘We moeten oppassen dat we niet ieder kind gaan problematiseren,’ reageert PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti. ‘Nederland is goed in etiketten plakken’.
CDA’er Kathleen Ferrier waarschuwt dat een indicatie ‘nooit gebruikt mag worden als middel om geld te krijgen.’
Stigmatisatie
Ook VVD en D66 waarschuwen voor het lichtvaardig stellen van diagnoses.
‘Moet iedereen soms een label hebben?’ zegt VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé-Hamming. ‘Zie maar eens een leuke baan te vinden als je eenmaal met zo’n stigma rondloopt.’
Van alle kinderen die speciaal onderwijs volgen komt 55 procent in de Wajong terecht, de arbeidsongeschiktheidsuitkering voor jongeren. Slechts een miniem percentage vindt ooit een normale baan.
D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wijst erop dat door de huidige praktijk de kosten voor de jeugdzorg uit de hand lopen. D66 kondigt kamervragen aan naar aanleiding van de uitkomsten van het Elsevier-onderzoek.
Lees meer over ‘abnormale’ kinderen in het laatste nummer van Elsevier, dat vanaf vandaag in de schappen ligt bij de boekhandel.
Bron: Elsevier
Pingback: Tweede Kamer: Psychiaters gaan te ver, ADHD debâcle veroorzaakt ramp!()
Pingback: Ziekenhuis Nijmegen opent polikliniek voor versnelde ADHD diagnose en behandeling()
Pingback: Ivanov()
Pingback: Tweede Kamer: Psychiaters gaan te ver, ADHD fiasco veroorzaakt ramp!()