Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Trouw: ADHD spreekbeurtpakket van farmaceut is sluikreclame voor Concerta

Datum: 5 april 2010, 18:49 ~ Bron: Trouw

Dirk van DuppenAmsterdam – Farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag uit België (in Nederland opererend vanuit Tilburg) maakt onder het mom van voorlichting over ADHD sluikreclame voor het eigen medicijn Concerta, zegt de Antwerpse huisarts en PvdA-politicus Dirk van Duppen.

Van Duppen, die de farmaceutische industrie al jaren volgt, beschuldigde op zijn weblog Janssen-Cilag van het omzeilen van het reclameverbod voor receptmedicijnen. Het Nederlands communicatiebureau Kostzewa Marketing dat in opdracht van Janssen-Cilag een publiekscampagne over ADHD opzette, bedreigde de arts met een proces wegens het toebrengen van reputatieschade.

Janssen-Cilag ontkent reclame te hebben willen maken voor het receptmiddel Concerta. De campagne die communicatiebureau Kostzewa Marketing uit het Brabantse Terheijden ontwikkelde, was volgens de fabrikant uitsluitend bedoeld om uitleg te geven over de aandoening ADHD en informatie te bieden over ’de impact die ADHD heeft op kind en gezin’.

„Puur informatief, niet promotioneel en binnen de wettelijke regels”, aldus woordvoerster Eliane Lauwers.

Een presentatie van Kostzewa Marketing op een internetplatform voor commerciële media-activiteiten, gaf een ander beeld. Op de site besprak het marketingbureau de campagne voor Janssen-Cilag. Op de website legde Kostzewa uit hoe schijnbaar neutrale voorlichting over ADHD werd gebruikt voor marketing van het middel van Janssen-Cilag:

’Hoe integreer je effectieve merkcommunicatie in informatievoorziening over ADHD en hoe communiceer je subtiel en doeltreffend het medicijn Concerta’.

Het bureau meldde ’een significante omzetstijging’ voor het ADHD-middel door de campagne. De pagina’s zijn overigens inmiddels van de website verwijderd.

Eigenaar Janek Kostzewa van het marketingbureau zegt dat hij sinds februari vorig jaar geen zaken meer doet met Janssen-Cilag.

„Wij hebben geen ethische regels geschonden”, vindt hij. „Wij zijn wel volledig verantwoordelijk voor de inhoud van de presentatie. Wij betreuren de discussie die is ontstaan.”

Complete spreekbeurt, ADHD-zelftest inbegrepen

Janssen-Cilag, fabrikant van het ADHD-medicijn Concerta, levert op verzoek complete spreekbeurten over ADHD aan scholieren. Er zijn drie spreekbeurten beschikbaar, voor de leeftijdsgroepen 6 tot 8 jaar, 10 tot 12 jaar en 14 tot 16 jaar. In de tekst voor de twee jongste leeftijdsgroepen staat:

„Als je ADHD hebt dan kan de dokter je helpen. Die geeft je dan een pil zodat je rustig wordt en je je beter kunt concentreren!”

Over de bijwerkingen wordt niets vermeld aan de kinderen.

Het bedrijf meldt dat er jaarlijks ’enkele tientallen’ aanvragen worden gedaan voor het pakket. In de spreekbeurttekst van Janssen-Cilag staat dat ADHD ’best vaak voorkomt’:

„In iedere klas kunnen wel een of twee kinderen met ADHD zitten.”

Volgens huisarts Dirk van Duppen is de tekst opgebouwd volgens een klassiek schema, gericht op omzetverhoging:

„Wij ADHD’ers zijn met heel velen, in iedere klas wel één of twee. En het valt op dat er voor bij de spreekbeurten een vragenlijst is, zodat de klasgenoten een zelftest kunnen doen”, zegt de arts.

De eerste vragen van de zelf-test luiden:

„Ben je thuis en op school heel erg druk? Moet je altijd bewegen? Vind je het moeilijk om stil te zitten? Vind je het moeilijk om je aandacht bij de les te houden? Heb je vaak rommel op je kamer? Misschien heb jij dan ook wel ADHD!”

Bron: Trouw

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

The Ritalin Fact Book Hoezo ADHD? Afscheid van autisme en ADHD Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen!
 

Dr. Laura Batstra

Dr. Laura Batstra (blog) heeft ontslag genomen bij een GGZ-instelling uit afkeer tegen ADHD-screenen op scholen. Dr. Laura Batstra is auteur van het boek “Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen!” en stelt dat ADHD geen hersenziekte is en dat het daarom onverantwoord is om de hersenen van kinderen te behandelen.


Stop ADHD screening
Petitie tegen medicalisering jeugd

Terwijl de Tweede Kamer er alles aan doet om de ADHD epidemie in Nederland aan banden te krijgen start de psychiatrie onderwijl initiatieven om kinderen in een vroeger stadium te diagnosticeren met ADHD. In Ede is bijvoorbeeld een psychiatrisch screening programma gestart op peuterspeelzalen.

is een petitie gestart gericht aan politici. Teken de petitie en nodig anderen uit om te tekenen!

Teken de petitie tegen ADHD screening
Teken de petitie!


"Hoogleraren roepen in kranten dat ADHD wetenschappelijke fraude is"
Knack.be (700.000 lezers)

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!