Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Troebele lenzen en antidepressiva

Datum: 23 maart 2010, 08:15
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

cataract (staar) door antidepressivaUit onderzoek blijkt dat er een samenhang is tussen het ontstaan van cataract (troebele ooglens) en het gebruik van antidepressiva (Opthalmology 7 maart 2010 online publicatie). Het gaat om de moderne antidepressiva uit de familie van de serotonine heropnameremmers (ssri’s). Een echt oorzakelijk verband is met dit onderzoek niet aangetoond. Voor het eerst is er nu echter wel een samenhang te zien en daaruit blijkt dat het risico op het krijgen van cataract bij gebruik van ssri’s gemiddeld 15 procent groter wordt.

De onderzoekers verzamelden gegevens van 18.784 mensen die cataract hadden en vergeleken die met de gegevens van 187.840 mensen zonder cataract. Ze waren gemiddeld 73 jaar. Hadden er meer mensen met cataract ssri’s gebruikt? Jazeker. Alleen recent gebruik van ssri’s liet een grotere kans op cataract zien. Gebruik in het verleden niet. Niet alle middelen vertoonden een even groot risico. Bij gebruikers van fluvoxamine was het risico 39 procent groter, bij venlafaxine (Effexor) 33 procent groter en bij paroxetine (Seroxat) 23 procent groter. Wat betreft de totale groep van de ssri’s ging het dus gemiddeld om 15 procent.

Het ontstaan van cataract door ssri’s is overigens wel verklaarbaar, want in de ooglens zitten serotoninereceptoren, die belangrijk zijn bij allerlei celfuncties. In dierproeven was al aangetoond dat cataractvorming door gebruik van ssri’s mogelijk is. Alleen een verband bij gebruik door mensen was nog niet gelegd. De onderzoekers hebben uitgerekend wat het voor de Amerikaanse situatie betekent. Het zou neerkomen op 22.000 extra gevallen van cataract per jaar. Rekening houdend met het feit dat in Nederland wat minder ssri’s gebruikt worden dan in de VS, zou je tot een voorzichtige schatting voor ons land komen van zo’n 700 tot 800 extra gevallen van cataract per jaar door ssri-gebruik.

Cataract is goed behandelbaar, maar je moet het natuurlijk toch ook zien als één van de risico’s en kosten die aan behandeling met ssri’s verbonden zijn. Het benadrukt nog eens extra dat je zulke medicijnen echt alleen gebruikt als aangetoond is dat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Bij gebruik van lichte en matige depressies weten we dat andere behandelingen minstens even effectief zijn en minder bezwaren kennen.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Top 100 van meest gebruikte medicijnen Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net