Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

The Lancet: Psychotherapie (CBT) vermindert rugklachten significant

Datum: 27 februari 2010, 17:12 ~ Bron: The Lancet

medpage today

Groeps cognitieve gedragstherapie (CBT) – een van de vele duizenden verschillende soorten psychotherapie –  helpt patiënten met chronisch of acute lage-rug pijn significant te herstellen, stellen Britse onderzoekers.

Patiënten die de behandeling ondergingen — welke gefocust was op geloof en gedrag betreffende oefeningen — hadden significant grotere verbeteringen in pijn en invaliditeit scores dan controle groepen na één jaar, rapporteerde Sarah E. Lamb, DPhil, van de Universiteit van Warwick en haar collega’s in The Lancet.

“Effectieve behandelingen die resulteren in blijvende verbeteringen bij lage-rug pijn zijn ongrijpbaar” schreven ze. “Deze studie toont dat een besproken cognitieve gedrags therapie interventie pakket … effectief is in het managen van sub-acute en chronische lage-rug pijn in primaire zorg.”

Er zijn reeds enkele evidence-based concept studies die cognitieve gedrags interventie voor lage-rug pijn patiënten ondersteunen, maar de literatuur is niet robuust.

Dus de onderzoekers voerden een Back Skills Training (BeST) studie uit onder 701 patiënten met sub-acute of chronische lage-rug pijn dat reeds voor ten minste zes weken bestond. De patiënten, met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar, werden gerekruteerd via 56 huisartsenpraktijken.

Ze werden gerandomiseerd om ofwel enkel advies alleen of advies plus cognitieve gedrags therapie te ontvangen. 468 patiënten kwamen terecht in de laatste groep.

De psychotherapie bestond uit een initiële individuele beoordeling, gevolgd door zes sessies groepstherapie die 1,5 uur per sessie duurde. Therapie richte zich op gedrag en geloof over fysiologische activiteit en ontwijking van activiteit.

De onderzoekers ontdekten dat vergeleken met advies alleen, de cognitieve gedrags interventie geassocieerd was met significante verbeteringen op vrijwel alle uitkomsten bij drie, zes en 12 maanden.

Na één jaar verbeterde de invaliditeit scores op de Roland Morris schaal significant meer in de psychotherapeutische interventie groep dan in de controle groep: 2,4 punten versus 1,1 punten (P=0.0008).

Pijn scores geraamd op de Von Korff schaal verbeterde evenwel significant in de interventie groep (13,4% versus 6,4%, P<0.0001).

Voor zelf-gewaardeerde baat van behandeling rapporteerde significant meer interventie deelnemers na één jaar hersteld te zijn (59% versus 31%, 0<0.0001)

Er waren geen serieuze bijwerkingen gedurende de studie, noteerde de onderzoekers.

Gemiddeld was cognitieve gedragstherapie ogenschijnlijk duurder dan geen enkele behandeling, met £421 (471 euro) versus £224 (250 euro) per patiënt.

Echter, de waarschijnlijkheid dat de behandeling kosten-effectief is bereikte 90% bij ongeveer £3,000 (3359 euro) en bleef op dat niveau of hoger, schreven de onderzoekers.

Ze voegde daaraan toe dat de interventie per kwaliteit gecorrigeerde levensjaar (£1,786 of 2000 euro) minder dan de helft is van alle concurrerende interventies, als volgt:

  • Acupunctuur (£4,242 of 4750 euro)
  • Oeffeningen (£3,800 of 4255 euro)
  • Manipulatie (£8,700 of 9742 euro)
  • Postural benaderingen (£3,090 of 3460 euro).

“De resultaten van deze kosten-overzicht analyse benadrukken de conclusie dat deze psychotherapie een klinisch waardevolle interventie is” schreven de onderzoekers.

De studie was beperkt omdat de deelnemers waren gerekruteerd door middel van dossier doorzoekingen in plaats van via consultaties.

In een begeleidende redactie schrijft Laxmaiah Manchikanti, MD van de Pijn Management Center van Paducah in Kentucky, Amerika, dat de resultaten indrukwekkend zijn.

Maar ze waarschuwde dat de naleving in de interventiegroep relatief laag was met 63% en dat cognitieve psychotherapie significant meer kost dan enkel advies van een huisarts.

“In het algemeen suggereren de resultaten dat cognitieve gedragstherapie een geweldige optie is voor primaire zorg artsen voordat ze doorverwijzen naar een specialist” schreef ze. maar waarschuwde dat de behandeling “geen wondermiddel is”

Bron: The Lancet (via Medpage Today)

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Het einde van de psychotherapie The Creation of Psychopharmacology Haal je een moederband niet meer in? Metanoia
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net