Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Vergeldende strafrechtelijke vervolging en "vrije wil"

Er is een groeiende beweging die gelooft dat menselijk gedrag kan worden gereduceerd tot chemie in de hersenen en dat er geen vrije wil of schuld is. Volgens deze beweging zou het strafrecht idealiter vervangen moeten worden door preventieve psychiatrische behandeling.

Wat zou er gebeuren als mensen gaan geloven dat er geen schuld is en dat mensen niet verantwoordelijk zijn voor misdaad, en dat criminelen in plaats daarvan psychiatrische zorg moeten ontvangen?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

TBS: “Voor criminelen, door criminelen” – Kwakzalvers beslissen over levenslang

Datum: 8 september 2010, 07:02 ~ Bron: De Volkskrant
Vervolg: Postbode wordt gerechtspsychiater
 

Wat betekent het als een postbode met zelfverzonnen diagnoses tientallen gerechtspsychiatrische rapporten kan fabriceren, die op experts een authentieke indruk maken? En dat hij daarvoor bijna werd beloond met een promotie tot bijzonder hoogleraar?

Skepsis.nl: Duitse postbode neemt wraak op fatale behandeling moeder

TBS en psychiatrische dwangbehandeling als straf voor een delict zijn voor veel rechters een droom die uitkomt. Criminelen levenslang kunnen opsluiten nog voordat ze de (bijbehorende) misdaad hebben begaan.

Maar is dat ook rechtvaardig? En kan je met de psychiatrie daadwerkelijk voorspellen of iemand (zonder psychiatrische behandeling) een misdaad zal plegen? Of geloven de rechters in een voorgeschotelde illusie?

De wetenschap laat zien dat er geen enkele grond is voor de psychiatrische TBS praktijk en de Verenigde Naties wil TBS op grond van discriminatie verbieden.

Wetenschap: Mensen met psychiatrisch etiket zijn niet gevaarlijker dan mensen zonder etiket

Verenigde Naties: ahrc1048.pdf

En laten we de recente babymoord in België niet vergeten. Twee psychiaters diagnosticeerden vlak voor de gruwelijke misdaad dat Kim de Gelder schizofrenie had terwijl twee andere psychiaters oordeelde dat hij een doodnormale jongen was, die niets mankeerde. (bron) Uiteindelijk heeft een team van vijf psychiaters Kim de Gelder als een gezonde jongen beoordeeld.

De Telegraaf: Kim de Gelder is gezond

Zie ook dit verhaal: Natte vinger 1: Leopold Storme heeft schizofrenie, Natte vinger 2: jongen is gezond

Mensen plegen misdaden en niet (wetenschappelijk dubieuze) psychiatrische stoornissen. Daarom kan het zijn dat iemand met de meest ernstige psychische problemen niemand kwaad doet en dat een ander die ogenschijnlijk ‘normaal’ is de meest gruwelijke misdaden begaat. Maar het lijkt er op dat veel Nederlandse rechters liever in de illusie willen geloven die psychiaters ze bieden en dat ze ervoor kiezen om de weegschaal te laten kantelen tot in het onreine. Ze veroordelen mensen op basis van de natte vinger (mening) van een psychiater tot zwaardere straffen voor relatief kleinere delicten dan andere mensen die zwaardere misdaden hebben begaan maar die geen etiket hebben gekregen van een psychiater.

Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een jongen van 14 jaar oud potentieel levenslang TBS krijgt opgelegd en op zijn 18e verjaardag nog steeds gevangen zit om ‘het dreigen met een zakmes‘, terwijl een pedofiel die meerdere kleine meisjes heeft verkracht de Nederlandse hotelstraf krijgt.

Jongen (14) krijgt TBS om dreigen zakmes, pedofiel verkracht meisje (9) en krijgt celstraf

Netwerk reportage: Gevangenis: hotel of straf?

Niemand kan in de toekomst kijken dus risico’s zullen er altijd bestaan. In feite kan ieder mens een misdaad begaan. En dat is maar goed ook, want het zou maar zo eens nodig kunnen zijn ‘in de toekomst’. Het is dus pertinent verkeerd om omstreden artsen de menselijke geest te laten beperken omwille van theoretische gevaren. Ook mensen als Albert Einstein zullen daar het slachtoffer van worden.

Hetgeen Nederlandse rechters tegenwoordig bezigen in samenwerking met psychiaters is onrechtvaardig en veroorzaakt daarmee logischerwijs een toename aan criminaliteit door een verlaging van de drempel om een (ernstig) misdrijf te plegen. Want als een mens het basale respect als mens al verloren heeft voordat hij de misdaad heeft begaan dan heeft hij niets meer te verliezen en zal hij de misdaad sneller daadwerkelijk begaan.

Zie ook 

YouTube voorvertoningsafbeelding

Man zat vijftien jaar in TBS door natte vinger psychiater

AMSTERDAM – Een Nederlander van Marokkaanse afkomst die bijna vijftien jaar in een tbs-kliniek zit, zal hoogstwaarschijnlijk worden vrijgelaten. Uit recent onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat BensaĂŻd N. (65) geen persoonlijkheidsstoornis heeft.

Diezelfde instelling kwam in 1994 met een tegengestelde diagnose, op grond waarvan N. naar een kliniek moest.

Het Openbaar Ministerie in Breda heeft de rechtbank op basis van het nieuwe onderzoek geadviseerd N.’s tbs-behandeling te stoppen. Een woordvoerster: ‘Hij heeft nu geen stoornis. Het recidivegevaar is sterk verminderd.’

Joe de Goeij, de advocaat van N., noemt de zaak uniek.

‘Mijn cliĂ«nt heeft nog nooit verlof gehad in de vele klinieken waar hij heeft verbleven. Toch zal de rechter volgende week vrijdag de behandeling in de Pompekliniek beĂ«indigen. Ik ben opgelucht dat eindelijk is aangetoond dat hij niets mankeert. N. is vijftien jaar ten onrechte van zijn vrijheid beroofd. Deze dwaling is vergelijkbaar met de Schiedammer Parkmoord. Dit zal als een bom inslaan in de tbs-sector.’

Bensaid N. sloeg in 1994 zijn vrouw op het hoofd met de platte kant van een bijltje. Ze raakte gewond, maar liep geen blijvende gezondheidsschade op. Vanwege poging tot doodslag kreeg N. een jaar celstraf en tbs, op grond van een rapport van het Pieter Baan Centrum. Hij zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn en kampen met een ‘ernstige, gecombineerde paranoïde en narcistische persoonlijkheidsstoornis’.

N. weigerde mee te werken aan een behandeling omdat hij niets zou mankeren.

‘Daarom kan geen sprake zijn van genezing’, stelt De Goeij. ‘Hij is nooit gek geweest. Helaas is de foute diagnose uit 1994 klakkeloos overgeschreven door behandelaars die advies gaven over verlenging van de tbs-maatregel. Het was je reinste Kafka.’

De Maastrichtse hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter oordeelt hard.

‘Zonder therapie kan een ernstige persoonlijkheidsstoornis niet verdwijnen. N. had dus geen stoornis.’

De Ruiter kent het dossier, dat ze in 2003 op verzoek van De Goeij bestudeerde. Ze pleitte destijds vergeefs voor beëindiging van de behandeling.

‘Dit is geen incident’, zegt ze. ‘Ik ken meer tbs’ers die geen stoornis hebben. Ze worden de dupe van een grote mate van ondeskundigheid van rapporteurs, behandelaars en het PBC. Onderzoeksmethoden zijn verouderd en er is onvoldoende zelfkritiek en reflectie.’

Het is misgegaan omdat de Marokkaan N. is beoordeeld naar Westerse maatstaven, stelt Joop de Jong, hoogleraar culturele en internationale psychiatrie aan de VU in Amsterdam en de University School of Medicine in Boston (VS).

Hij sprak N. in 2003 in het kader van een contra-expertise. Volgens De Jong lijkt N. narcistisch en paranoïde, maar is hij dat niet. Zijn trotse, wantrouwende houding is ‘met Westerse ogen verkeerd geïnterpreteerd’.

Dat N. voor een relatief klein delict vijftien jaar heeft vastgezeten, noemt De Jong ‘een pure schande’.

‘De oude diagnose van het PBC was niet onderbouwd. N. is meer dan tien jaar niet aan een gedegen persoonlijkheidsonderzoek onderworpen. Dat raakt aan een schending van zijn mensenrechten.’

Het nieuwe, doorslaggevende onderzoek van het PBC is afgedwongen door De Goeij. Hij overtuigde N. van de noodzaak voor Ă©Ă©n keer mee te werken. De conclusie is dat zijn cliĂ«nt ‘niet voldoet aan de kernmerken van een persoonlijkheidsstoornis’. Hij heeft een achtervolgingswaan, maar dat is volgens deskundigen irrelevant. Acuut recidivegevaar is er niet.

‘Als N. in een ver buitenland in een kliniek had gezeten, zouden we spreken van misbruik van de psychiatrie’, stelt De Jong. ‘Instellingen komen ermee weg, omdat rechters het niet aandurven tegen een advies in te gaan. Ik zie dit vaak gebeuren bij migranten die ik forensisch beoordeel, dus ik veronderstel dat het een veel algemener probleem is.’

Het ministerie van Justitie wil niet ingaan op de zaak, maar stelt dat tegenwoordig meer aandacht wordt besteed aan de culturele achtergrond van tbs’ers en hun behandeling. Er loopt onderzoek naar ‘knelpunten’.

De Ruiter pleit voor meer maatregelen. ‘Ik hoop dat rechters en behandelaars een slapeloze nacht hebben hierover. Hun beslissingen hebben grote impact. Bij twijfel moeten ze vaker contra-expertises toestaan.’

Bron: De Volkskrant

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Medicijnen 2004-2005 Geneeskunde tussen Geleerdheid en Gezond Verstand Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Denken over geneeskunde
 

Seroquel dodelijk?

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net