Succes van ADHD-medicatie voorspellen met behulp van hersenpotentialen?
Gepubliceerd door apotheker Fernand Haesbrouck
Op 8 juni 2009 om 14h30 promoveert in Utrecht Annelies Wester in de Farmaceutische Wetenschappen, met de titel “Succes van ADHD-medicatie voorspellen met behulp van hersenpotentialen”
Ik heb de studie niet gelezen, maar men verklaart iemand met een slingergedrag op de baan, meteen als iemand die niet gezond zou zijn.
Heeft de studie ook getest of mensen met een grote zelfbeheersing een gezond of ziek brein zouden hebben?
Gaat de studie ook na of een zogenoemd minder gezond brein er baat bij heeft, dat omwille van het tijdelijk drogeren ervan, er neuronen worden verwoest en hersencellen gaan afsterven?
Werden ook reactietijden gemeten van de ongezonde breinen, die door een goed voorspelde therapie, op de baan zouden kunnen onder invloed van een cocaïne of amfetaminedoping?
Toont men in de studie aan, op welke manier harddrugs de vermeende tekorten aan stoffetjes of onevenwichten eraan regulariseren en daardoor meer ‘correcte’ hersenpotentialen als signalen van gezonder zijn gaan uitsturen?
Die studie lijkt heel erg op een promotie voor chemicaliën onder een opiumwetgeving, eerder dan een pleidooi om door tucht een gezonde zelfbeheersing aan te leren.
Men voert aan dat een ADHD behandeling best scoort door de combinatie van beide.
Noemen gedragstherapeuten het robotachtig gedrag dat ontstaat door neuronen te verwoesten, dan de zelf uitgeroepen zelfdiscipline?
Bij gebrek aan beter.
En verzwijgt men de karakterstoornissen en agressie die daarbij ontstaan door het uiteindelijke controleverlies over het gedrag.
Gelukkig komen de aldus “gezond” gemaakte breinen dan weer bij andere artsen terecht.
Die andere medicatie voorschrijven.
Maar dan zonder de hulp van hersenpotentialen.
Want die hebben alleen gediend om het geldverslindende circus op gang te trekken.
Deze publicatie is onderdeel van het column van apotheker Fernand Haesbrouck, klik hier voor meer publicaties van de auteur.