Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiaters stoppen met isoleercel: ‘Separeercellen zijn nu opslagruimtes’

Datum: 7 januari 2009, 19:39

Door Marscha van Noesel

In de klinieken van GGZ Noord-Drenthe zijn straks zes comfortabele kamers, comfortrooms, ingericht die elf isoleercellen praktisch vervangen. Na drie jaar belevingsgericht werken is gebleken dat separeren van patiënten die extreem agressief gedrag vertonen bijna niet meer nodig is. Voorkomen van agressief gedrag door het tijdig opvangen van signalen, in contact blijven met de patiënt en ook met de familie, is de nieuwe aanpak. De comfortkamer is open en de patiënt kan met een medewerker bij kaarslicht of sfeerlicht in een goed gesprek een dreigende crisis afwenden.

Een van de klinieken van GGZ Noord-Drenthe heet De Vlint. Ze bevindt zich in Assen. Daar wonen en leven oudere psychiatrische patiënten. Sinds enige tijd heeft deze afdeling ook een comfortroom net als het Crisis Interventie Centrum (CIC), waar isoleercellen nu in gebruik zijn als magazijn. Dat is het resultaat van drie jaar in het kader van het project Zorgvuldig met zorg en dwang. Gewoon doen! zoeken naar alternatieven voor het isoleren of separeren van patiënten. “Separeren lost niets op. Dat is geen behandeling, maar een oneigenlijke aanpak van een patiënt die door zijn agressieve gedrag een gevaar is voor zichzelf of voor een ander”, zegt projectleider Wim de Neve. “We willen die crisissituaties nu voor zijn. Dat kunnen we, zo is gebleken. Daarom is het aantal separaties met de helft afgenomen. Dat was heel hard nodig, want in Nederlandse psychiatrische instellingen werd separeren het meest van alle instellingen in West-Europa toegepast.” Een bank, twee fauteils, een hoekje met twee stoelen en kaarsen op een salontafeltje, een designlamp die sfeerverlichting verspreidt en kastje met daarop audio apparatuur. Dat is inrichting van de rustkamer van De Vlint. De andere comfortkamers van GGZ Noord-Drenthe zijn weer anders ingericht, allemaal naar het idee van de medewerkers in overleg met de patiënten van de kliniek. Sommige kamers hebben specifieke rustgevende kleuren, andere hebben een soort altaartje waar patiënten kunnen mediteren of er staat een mandje met wensbriefjes om over na te denken, bijvoorbeeld: besef van het leven is erkenning van het geluk.

Medeprojectleider André Visser: “Het is een ruimte waar de patiënt zo weinig mogelijk prikkels krijgt. Op hun eigen kamer in de kliniek is het aantal prikkels soms te groot als er een crisis dreigt. Het grote verschil met de isoleercel is dat de patiënt zelf de deur op slot kan draaien. Wel heeft iedere medewerker een sleutel zodat de deur ook geopend kan worden als dat nodig is.” Niet iedere patiënt bij wie een crisis dreigt, wil naar de comfortroom om tot rust te komen. De Neve: “Het kan ook zijn dat juist een sportieve of een creatieve activiteit de crisis helpt te voorkomen. Het is de kunst dat we elkaar goed informeren, ook de familie, over hoe het gaat met de patiënt. Er is toch geen hulpverlener die een patiënt graag opsluit. Daar heb ik echt geen goed gevoel over.”

Bron: Dagblad van het Noorden, 18 november 2008
 

Mogelijk interessante boeken

Psychiaters te koop? Wie is van hout ... Ziek van Angst Het einde van de psychotherapie
 

Netwerk: Weg met TBS?

Het merendeel van de gezaghebbende tbs-advocaten uit Nederland raden hun cliënten af om mee te werken aan een tbs-onderzoek. De advocaten hekelen de onrechtvaardige aard van TBS, de willekeur door psychiaters en de discriminatie op basis van wetenschappelijk ondeugdelijke diagnoses.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family