Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Trouw: “Waanzin door een pilletje” – Antidepressiva veroorzaakt geweldsmisdrijven

Datum: 20 februari 2009, 11:09 ~ Bron: Trouw

Door Joop Bouma, journalist van Trouw

’Bizar delict? Dan is de verdachte een vreemde vogel, rijp voor tbs. En waarom? Omdat hij een bizar delict pleegde ’

Hard wetenschappelijk bewijs dat antidepressiva de oorzaak kunnen zijn van extreem gewelddadig gedrag is er niet, maar de aanwijzingen stapelen zich wel op.

Screenshot uit de Digitale Krant

Niemand begrijpt wat Martin de B. uit Kerkrade bezielde in de nacht van 23 juli 2007. Hoe kon het toch dat die rustige, vriendelijke 56-jarige, nog nooit op agressief gedrag betrapt, veranderde in een waanzinnige?

Het antwoord zal niet meer van de dader zelf komen. Martin de B. hing zichzelf in de zomer van vorig jaar op in zijn cel in Roermond. De strafzaak tegen hem – doodslag op zijn 55-jarige levenspartner – liep nog. Het motief bleef een raadsel, ook voor de rechtbank. De rechters hadden extra deskundigenrapporten gevraagd, omdat De B. kort voor zijn daad was begonnen met het slikken van het antidepressivum Efexor. Kon dat een rol hebben gespeeld?

Het is zo’n zaak die je nooit zult vergeten, zegt De B.’s advocaat Peer Szymkowiak. „Zo vreemd, zo ongewoon.” Maar het dossier is gesloten. Cliënt overleden. De stukken liggen in de kelder van zijn kantoor.

Martin de B. was een keurige, haast zachtmoedige man. Moeilijk boos te krijgen, zei iedereen die hem kende. En stapel op zijn vriendin, zegt zijn advocaat.

„Dat je iemand van wie je zo houdt als een wilde afmaakt Dat past niet in het beeld.”

De B. was alleen wat depressief. Hij leefde in prettige harmonie met zijn vriendin op een flatje in het Limburgse Eygelshoven. Ruzies waren er zelden, gewoon de normale rimpeltjes in een relatie.

De eerste vrouw van De B. was in 1982 omgekomen bij een verkeersongeluk, iets wat hij nooit echt had verwerkt. Na het overlijden van zijn moeder, jaren daarvoor, kreeg hij depressieve klachten. Die namen toe nadat zijn broer ongeneeslijk ziek werd.

De B. vroeg in de zomer van 2007 de huisarts om raad. Die schreef een wat ouder antidepressivum voor, amitriptyline. De B. verklaarde later:

„Ik werd er alleen maar zieker en zieker van. Ik raakte in de war, sliep slecht en had enge dromen.”

Hij ging terug naar de dokter, die ditmaal Efexor (venlafaxine) voorschreef, een nieuwer antidepressivum. Na drie dagen ging het mis.

B. was die avond als eerste naar bed gegaan. Zijn buren hoorden lawaai en belden de politie. Agenten troffen in de slaapkamer een bloedbad aan. De vriendin bleek met 60 messteken om het leven gebracht, haar hals was vrijwel geheel doorgesneden. De B. was ernstig gewond. Hij had messteken in buik, borst, armen en hals. Spoedig bleek dat hij deze verwondingen zelf had aangebracht.

De B. verklaarde aanvankelijk dat hij ruzie had gehad met zijn vriendin, maar in het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen kwam hij daarop terug. Szymkowiak:

„Op enig moment verklaarde hij:’Ik sliep heel slecht, ik moet in een soort van slaapwaaktoestand zijn geweest. Ik denk dat ik iets gehoord heb en toen heb ik mijn vriendin gezien die half over mij heen hing, met een fruitmesje in haar hand. Waarschijnlijk heb ik haar toen aangevallen’.”

De eerste steken zijn met dat schilmesje gedaan. Het lag altijd op zijn nachtkastje, om slaappilletjes doormidden te snijden. Wat er is gebeurd, zal niemand weten. „Hoe kan iemand zo ontploffen en zijn partner zo verminken”, vraagt Szymkowiak zich nog steeds af.

De B. werd onderzocht door psychologen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. Die constateerden dat De B. chronisch en intens kwaad was en geen uitweg vond voor zijn vijandigheid. Met zijn geweten was niks mis. Ze constateerden wel ’een aan agressieproblemen gerelateerde persoonlijkheidspathologie’. Ofwel: De B. was gewelddadig.

Deze persoonlijkheidsstoornis zou in samenhang met de depressie hebben gezorgd voor een agressieve ontremming. Daarbij zou het antidepressivum geen rol van betekenis hebben gespeeld. Er was immers nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor agressieve ontladingen door antidepressiva, stelden de psychologen. Maar de bijsluiter van Efexor meldt als bijwerkingen ook slaap- en bewustzijnstoornissen, verwardheid, opwinding en onrust.

Volgens de psychologen was er sprake van ’een tekortschietend afweermechanisme’ en van ’sterk vermijdende persoonlijkheidskenmerken’. De ziekte van zijn broer was de mentale draagkracht van De B. te boven gegaan.

Niemand begreep die uitleg. De rechtbank niet, zelfs de officier van justitie niet. Szymkowiak nam geen genoegen met het rapport. „Op het internet kwam ik de meest gruwelijke verhalen tegen over Efexor.”

Hij vroeg de Maastrichtse hoogleraar rechtspsychologie Harald Merckelbach mee naar de rechtszaal. Deze treedt vaker op als getuige-deskundige. De professor merkte op dat de psychologen onvoldoende de mogelijkheid hadden onderzocht dat de agressieve daad van De B. juist dóór Efexor was ontstaan. Er waren voldoende aanwijzingen dat het antidepressivum een oorzaak kon zijn geweest.

De rechtbank was het hiermee eens en schakelde twee nieuwe deskundigen in. Hun rapport kwam er niet. Op een maandag meldde zich een neuropsychiater bij De B. in zijn cel. Wat er is besproken, weet Szymkowiak alleen uit de mond van zijn cliënt.

„Direct na het bezoek belde hij mij in paniek op. Het eerste wat deze psychiater tegen mijn cliënt had gezegd was: ’Jij denkt toch niet dat dit allemaal is veroorzaakt door dat pilletje? Er zijn tienduizenden mensen die deze pillen slikken. Die gaan toch ook niet met een mes steken?’ Mijn cliënt was geschokt. Ik heb hem nog sussend toegesproken en dacht dat dat was gelukt. Maar ik denk dat hij het vanaf dat moment niet meer zag zitten. Op woensdag, twee dagen na dat bezoek van die psychiater, was hij dood.”

Wetenschappelijke bewijzen

Er zijn diverse mechanismen beschreven waardoor antidepressiva gewelddadig gedrag kunnen veroorzaken. Naast (manische) psychose is akathisie zo’n gevaarlijke bijwerking. Dat is een gevoel van onrust, grote innerlijke angst, dat zich kan ontladen in extreem agressief gedrag.

Het verschijnsel kan optreden bij diverse psychofarmaca, onder meer bij SSRI’s (selectieve serotonine-heropname-remmers), antidepressiva die de heropname van de hersenstof serotonine door hersenzenuwen remmen en daardoor werkzaam zouden zijn tegen depressiviteit en bepaalde angststoornissen.

Efexor, het middel dat Martin de B. (zie hoofdverhaal) slikte, is overigens geen SSRI, maar een serotonine-noradrenaline heropname-remmer (een SNRI). Ook bij deze middelen zijn gevallen van akathisie bekend.

In Nederland slikten in 2007 ongeveer 640.000 mensen een SSRI’s of een SNRI. De kosten voor deze middelen bedroegen in dat jaar ruim 140.000 miljoen euro.

Het verschijnsel akathisie is goed gedocumenteerd, zegt rechtspsycholoog Merckelbach.

„Maar hoe vaak het voorkomt, weten we eigenlijk niet. De fabrikanten zouden deze bijwerking moeten registreren, maar dit is misgegaan omdat er al bij de registratie geen speciale categorie voor akathisie is gemaakt. Er is nooit goed naar gekeken. Het lijkt een behoorlijk onderschat fenomeen. Je kunt je afvragen of het zo zeldzaam is als velen ons willen laten geloven. De deskundigen die doen alsof er geen probleem is, maar wel op de loonlijst van de farmaceutische industrie staan, neem ik niet serieus.”

Bron: Trouw

Kunnen antidepressiva extreem geweld veroorzaken?

In de volgende video wordt een arts geïnterviewd voor een antwoord op de vraag of antidepressiva gewelddadig gedrag kunnen veroorzaken.

PsycheTruth is een van de meest bekeken kanalen op YouTube en heeft de meeste abonnees van alle video journalisten op YouTube.

­[img width=17 height=24]http://s.ytimg.com/yt/img/icn_award_17x24-vfl10931.gif[/img] #1 – Meeste abonnementen (Altijd) – Verslaggevers – Wereldwijd

YouTube voorvertoningsafbeelding

Klik hier voor meer videos.

Beluister de uitzending van Argos over het onderzoek uit het American Journal of Psychiatry (7 december 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Beluister de discussie over antidepressiva voor jongeren in Argos Supplement (12 december 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Psychiaters te koop? Uw brein als medicijn Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net