Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

TV reportage (RVU): “Kijken in de ziel”

Datum: 29 augustus 2009, 15:45 ~ Bron: Nederland 2

kijken in de zielCoen Verbraak portretteert in deze RVU reportage vooraanstaande psychiaters over hun vak, én over zichzelf.

Psychiaters zijn speleologen van de menselijke geest. Ze kennen de weg in de krochten van de ziel, in het gangenstelsel van onze diepste verlangens, angsten en emoties. Althans, dat denken we. Maar is dat wel zo?

Zoals duidelijk zal worden uit deze reportage zijn psychiaters allerminst (ver)kenners van de menselijke ziel, en gaat het ze in principe maar om één ding: “zieken behandelen” volgens een boekje, ogenschijnlijk zonder na te denken over de eventuele gevolgen van hun behandelingen, de toekomst van de mensheid, ethiek of filosofie.

Wij zijn er niet voor levensvragen’ ~ hoogleraar psychiatrie René Kahn

Met René Kahn, Rudi van den Hoofdakker (Rutger Kopland), psychoanalyticus Louis Tas, psychotherapeut Christa Widlund (Anna Enquist), “straatpsychiater” Jules Tielens, psychiater/ hersenonderzoeker Witte Hoogendijk, Liesbeth Vleugel, Jan Swinkels, Nelleke Nicolai, Frank van Ree, Bram Bakker en Roos van der Mast.

Vooraanstaande Nederlandse psychiaters proberen hun beroep te redden. Zal het ze lukken?

Afl. 1: In Therapie

Datum: 28 juli 2009

Vandaag een introductie. Over hoe een psychiater werkt. Klopt het dat psychiaters een beetje door je heen kunnen kijken? Wat is psychotherapie precies? En is het voor de therapie eigenlijk belangrijk dat een psychiater z’n patiënt áárdig vindt? Hoe ver gaat zijn of haar betrokkenheid bij die patiënt? Kun je als therapeut bevriend raken met je patiënt of er zelfs verliefd op worden? En welke patiënten gelden als notoir onbehandelbaar?

Bezig met laden video…

Klik op het vierkantje voor volledig scherm weergave.

Afl. 2: Emoties

Datum: 4 augustus 2009

Welke emoties zijn het meest bepalend voor ons gedrag? Waar zitten die emoties precies in ons brein? Zijn voor psychiaters emoties de sleutel tot wie we zijn? Of zijn gevoelens vooral een bijproduct van ziektebeelden?

Bezig met laden video…

Klik op het vierkantje voor volledig scherm weergave.

Afl. 3: Kinderjaren

Datum: 11 augustus 2009

Is een goede start het halve werk, of maakt dat eigenlijk geen verschil? Kun je een kind in de eerste drie, vier jaar van zijn leven onherroepelijk verpesten? Wordt in de eerste jaren bepaald wie we later zijn, of is de jeugd juist een schromelijk overschatte periode?

Bezig met laden video…

Klik op het vierkantje voor volledig scherm weergave.

Afl. 4: Pillen of praten

Datum: 18 augustus 2009

Tot tien jaar geleden schreef een kwart van de psychiaters niet of nauwelijks medicijnen voor. Dat is nu anders. Medicamenten zijn een wezenlijk element van de psychiatrische behandeling geworden. Zijn pillen daarmee ook belangrijker geworden dan praten? Van een pil léér je toch helemaal niks? En wat klopt er van de de stelling van psychotherapeut Louis Tas dat de psychiatrie min of meer gegijzeld is door de farmaceutische industrie?

Bezig met laden video…

Klik op het vierkantje voor volledig scherm weergave.

Afl. 5: Depressie

Datum: 25 augustus 2009

Maar liefst een kwart van alle Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een depressie of een angststoornis. Op dit moment slikken in ons land zo’n miljoen mensen antidepressiva. Depressie lijkt een nieuwe volksziekte. Komt dat omdat wij steeds minder kunnen hebben, en veel eerder uit het lood geslagen zijn dan vroegere generaties? Of zijn we juist te soft in onze aanpak van depressieve patiënten? En als bij een aanhoudende zware depressie echt niets meer lijkt te helpen, is zelfdoding dan uiteindelijk misschien toch de enige uitweg?

Bezig met laden video…

Klik op het vierkantje voor volledig scherm weergave.

Afl. 6: De psychiater

Datum: 1 september 2009

In deze laatste aflevering gaat het over de psychiaters zelf, wat zijn hun zwakke punten en hun eigen gektes? Ook gaat het over de vraag: hoe effectief is de psychiatrie nu eigenlijk?

Bezig met laden video…

Klik op het vierkantje voor volledig scherm weergave.

De serie Kijken in de Ziel zal eind september op dvd verschijnen. Het gelijknamige boek verschijnt dit najaar bij De Bezige Bij. Kijk voor meer informatie vanaf 1 september op teletekstpagina 384 of www.rvu.nl

Bron: Nederland 2

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Het Spirituele Brein Medicijnen 2008-2009 Met gezond verstand Mania
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net