TV reportage (RVU): “Kijken in de ziel”
Coen Verbraak portretteert in deze RVU reportage vooraanstaande psychiaters over hun vak, én over zichzelf.
Psychiaters zijn speleologen van de menselijke geest. Ze kennen de weg in de krochten van de ziel, in het gangenstelsel van onze diepste verlangens, angsten en emoties. Althans, dat denken we. Maar is dat wel zo?
Zoals duidelijk zal worden uit deze reportage zijn psychiaters allerminst (ver)kenners van de menselijke ziel, en gaat het ze in principe maar om één ding: “zieken behandelen” volgens een boekje, ogenschijnlijk zonder na te denken over de eventuele gevolgen van hun behandelingen, de toekomst van de mensheid, ethiek of filosofie.
‘Wij zijn er niet voor levensvragen’ ~ hoogleraar psychiatrie René Kahn
Met René Kahn, Rudi van den Hoofdakker (Rutger Kopland), psychoanalyticus Louis Tas, psychotherapeut Christa Widlund (Anna Enquist), “straatpsychiater” Jules Tielens, psychiater/ hersenonderzoeker Witte Hoogendijk, Liesbeth Vleugel, Jan Swinkels, Nelleke Nicolai, Frank van Ree, Bram Bakker en Roos van der Mast.
Vooraanstaande Nederlandse psychiaters proberen hun beroep te redden. Zal het ze lukken?
Afl. 1: In Therapie
Datum: 28 juli 2009
Vandaag een introductie. Over hoe een psychiater werkt. Klopt het dat psychiaters een beetje door je heen kunnen kijken? Wat is psychotherapie precies? En is het voor de therapie eigenlijk belangrijk dat een psychiater z’n patiënt áárdig vindt? Hoe ver gaat zijn of haar betrokkenheid bij die patiënt? Kun je als therapeut bevriend raken met je patiënt of er zelfs verliefd op worden? En welke patiënten gelden als notoir onbehandelbaar?
Afl. 2: Emoties
Datum: 4 augustus 2009
Welke emoties zijn het meest bepalend voor ons gedrag? Waar zitten die emoties precies in ons brein? Zijn voor psychiaters emoties de sleutel tot wie we zijn? Of zijn gevoelens vooral een bijproduct van ziektebeelden?
Afl. 3: Kinderjaren
Datum: 11 augustus 2009
Is een goede start het halve werk, of maakt dat eigenlijk geen verschil? Kun je een kind in de eerste drie, vier jaar van zijn leven onherroepelijk verpesten? Wordt in de eerste jaren bepaald wie we later zijn, of is de jeugd juist een schromelijk overschatte periode?
Afl. 4: Pillen of praten
Datum: 18 augustus 2009
Tot tien jaar geleden schreef een kwart van de psychiaters niet of nauwelijks medicijnen voor. Dat is nu anders. Medicamenten zijn een wezenlijk element van de psychiatrische behandeling geworden. Zijn pillen daarmee ook belangrijker geworden dan praten? Van een pil léér je toch helemaal niks? En wat klopt er van de de stelling van psychotherapeut Louis Tas dat de psychiatrie min of meer gegijzeld is door de farmaceutische industrie?
Afl. 5: Depressie
Datum: 25 augustus 2009
Maar liefst een kwart van alle Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een depressie of een angststoornis. Op dit moment slikken in ons land zo’n miljoen mensen antidepressiva. Depressie lijkt een nieuwe volksziekte. Komt dat omdat wij steeds minder kunnen hebben, en veel eerder uit het lood geslagen zijn dan vroegere generaties? Of zijn we juist te soft in onze aanpak van depressieve patiënten? En als bij een aanhoudende zware depressie echt niets meer lijkt te helpen, is zelfdoding dan uiteindelijk misschien toch de enige uitweg?
Afl. 6: De psychiater
Datum: 1 september 2009
In deze laatste aflevering gaat het over de psychiaters zelf, wat zijn hun zwakke punten en hun eigen gektes? Ook gaat het over de vraag: hoe effectief is de psychiatrie nu eigenlijk?
De serie Kijken in de Ziel zal eind september op dvd verschijnen. Het gelijknamige boek verschijnt dit najaar bij De Bezige Bij. Kijk voor meer informatie vanaf 1 september op teletekstpagina 384 of www.rvu.nl
Bron: Nederland 2
Pingback: Duitse top-keaper slikte antidepressiva, psychiater Bram Bakker misleidt publiek in Het Elfde Uur (EO)()
Pingback: NewScientist: Psychiatrie staat aan de rand van een civiele oorlog()
Pingback: 22 januari 2010: Protestmars tegen psychiatrische screening op basis-scholen in Amsterdam-West!()
Pingback: Psycholoog Caspar Berghout: ‘Psychoanalyse is niet duurder dan levenslang antidepressiva’()
Pingback: Achmea: Sociale last psychiatrische behandeling van “paniekstoornis” is 3,5 miljard euro per jaar()