Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Geloof in God kan fysieke pijn verlichten en maakt mensen mentaal sterker

Datum: 29 september 2008, 08:08 ~ Bron: Katholiek Nieuwsblad

Fysieke en mentale kracht, religie Wetenschappers verbonden aan de University of Oxford hebben in een onderzoek aangetoond dat gelovigen extra kracht aan hun geloof ontlenen om pijn en ernstig trauma te doorstaan, waardoor ze fysiek sterker kunnen zijn dan ongelovigen. Dat meldt de Daily Telegraph.

Wetenschappers van het Centrum voor Hersenonderzoek gaven twaalf rooms-katholieken en twaalf atheïsten elektroshocks terwijl zij een schilderij van de Maagd Maria bekeken. Uit het onderzoek bleek dat katholieken op een of andere manier een deel van de pijn konden blokkeren. Uit hersenscans bleek ook dat de katholieken een deel van de hersenen activeerden dat pijnervaringen regelt.

Het experiment maakt deel uit van een reeks proeven waaraan ook filosofen en theologen deelnemen.

Via een contactpunt op de linkerhand van de proefpersonen werden pijnprikkels gegeven terwijl deze twee schilderijen te bestuderen. Het ging om een schilderij van Sassoferrato van de heilige Maria en Leonardo da Vinci’s Dame met de hermelijn.

De onderzoekers hoopten dat het gezicht van de Maagd ‘religieuze gedachten’ op zouden roepen bij de kijkers. Het schilderij van Da Vinci was gekozen omdat het gelijksoortig is en kalmerend werd geacht.
De proefpersonen verbleven ene half uur in een MRI-scanner waar zij in vier aparte sessies twintig elektroshocks kregen toegediend terwijl zij naar het religieuze of niet religieuze schilderij keken.

De katholieken zeiden dat het schilderij van Maria hen een ‘veilig’ gevoel en ‘geborgenheid’ gaf, ‘kalmerend en vreedzaam’. Opmerkelijk genoeg meldden zij twaalf procent minder pijn te hebben ervaren dan kijkend naar de Da Vinci.

Uit de scanner bleek dat de rechter voorzijde van de hersenen daarbij werd geactiveerd, die de pijnervaringen regelt.

Dat gebeurde niet bij de atheïsten, wier pijn- en angstniveaus ongeveer hetzelfde bleven tijdens het gehele experiment.

In ene artikel in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Pijn’, concludeerden de onderzoekers dat minstens enkele gelovigen hun pijn kunnen reguleren door er positiever over te denken.

Psycholoog-onderzoeker Miguel Farias denkt dat er bij de niet-gelovigen misschien dezelfde resultaten bereikt hadden kunnen worden met een krachtiger beeltenis. “We zouden een afbeelding moeten gebruiken van iemand tegenover wie men positief staat, zoals een vader of moeder.”

De anglicaanse bisschop Tom Wright van Durham is blij met de resultaten. “De geloofspraxis moet, en doet dat ook in veel gevallen, iets veranderen aan de persoon die je bent. Dat kan effect hebben op de hersenpatronen en je emoties. Dus het is voor mij geen verrassing dat dit experiment deze resultaten oplevert.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Afscheid van autisme en ADHD De duisternis voorbij Geneeskunde tussen Geleerdheid en Gezond Verstand Medicijnen 2006-2007
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family