Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Psychodynamische psychotherapie blijkt veel effectiever dan behandeling met medicijnen

Datum: 5 oktober 2008, 15:16 ~ Bron: Google AFP

Lange termijn Psychodynamische Psychotherapie (LTPP) Langere termijn psychodynamische psychotherapie is veel effectiever in het behandelen van complexe psychiatrische problemen dan korte termijn behandelingen met medicijnen, dat blijkt uit een meta-analyse van de Universiteit van Giessen in Duitsland.

Lange termijn psychodynamische psychotherapie (LTPP) legt de nadruk op psychologische support en interventie voor de patiënt op basis van zijn specifieke behoeften.

“In deze meta-analyse was LTPP superieur aan conventionele korte termijn methode van psychotherapie en medicijnen in gebieden als algemene resultaten, doel problemen en persoonlijkheid funktioneren” zegt Falk Leichsenring van de Universiteit van Giessen in Duitsland, de hoofd van het onderzoek.

De meta-analyses die gepubliceerd zijn in de 1 oktober editie van de Journal of American Medical Association bevatte 11 gerandomiseerde gecontroleerde proeven en 12 observationele studies, waarbij in totaal 1.053 patiënten LTPP behandeling ontvingen.

Lange termijn psychodynamische psychotherapie resulteerde in grote en stabiele effect maten in de behandeling van patiënten met persoonlijkheidsstoornissen, meervoudige psychische stoornissen en chronische psychische stoornissen. De effect maten voor de algemene uitslag namen sterk toe tussen het einde van de studie en de vervolg studie” benadrukte Leichsenring.

Patiënten die met LTPP worden behandeld zagen in 96% van de gevallen betere resultaten dan patiënten die korte termijn medicijn intensieve behandelingen kregen.

“Bewijs indiceert dat korte termijn psychotherapie in combinatie met medicijnen onvoldoende is voor het overgrote deel van de patiënten met complexe psychische stoornissen, w.o. patiënten met een meervoudige of chronische psychische stoornis of persoonlijkheidsstoornis,” zeggen de auteurs.

“Sommige studies suggereren dat lange termijn psychodynamische psychotherapie (LTTP) veel effectiever is voor deze patiënten, volgens de achtergrond informatie in het artikel,” zeggen ze.

Bron: Google AFP

Zie ook:

  1. Het Soteria onderzoek van prof. dr. Loren Mosher, een effectieve psychotherapie die 90% van alle schizofrenie patiënten kan stabiliseren in de acute fase (eerste 3 weken van de opname) zonder medicijnen en kan een groot deel van alle schizofrenie patiënten volledig herstellen.
  2. Psychiatrische medicijnen doen meer kwaad dan goed, door medisch auteur Robert Whitaker
Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Medicijnen 2006-2007 Haal je een moederband niet meer in? Het einde van de psychotherapie Metanoia
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!