Psychotherapie + technische innovatie
Met de nieuwe mogelijkheden van het internet, slimme automatisering en innovatieve technologische ontwikkelingen i.c.m. innovatie binnen de psychotherapie bestaat er een grote kans dat mensen tegen lage kosten effectieve psycho-sociale ondersteuning en psychotherapie kunnen ontvangen dat tevens resulteert in betrouwbare sociale controle en het bevorderen van (de motivatie voor) prestatie binnen het sociale en academische leven, zodat naast kostenbesparing en bevordering van het welzijn tevens een bevordering van het potentieel ontstaat voor nieuwe mensen zoals Albert Einstein (of in de huidige tijd bijvoorbeeld Jacob Barnett, een jongen wiens moeder een psychiatrische diagose weigerde en die een IQ van 170 ‘ontwikkelde’, zijn moeder schreef het boek “The Spark”).
-
Skipr: ‘Nieuwe consumentenelektronica leidt tot revolutie’
-
Tweede Kamer zet in op psychotherapie via het internet
-
Saybrook University: On the Verge of Virtual Reality, and Why Psychologists Should Care
-
Forbes: Will Digital Technology Disrupt The Psychotherapy Market?
De nieuwe mogelijkheden van slimme automatisering en communicatie via het (mobiele) internet zorgen ervoor dat zowel psychotherapeutische kennis exponentieel zal verbeteren onderwijl de kosten van de kwaliteit diensten exponentieel zal afnemen.
Experts in Amerika voorzien dat de focus wordt verlegd van psychische ‘ziekten’ naar psychisch welzijn en spreken van een “positieve psychotherapeutische stroming“, in tegenstelling tot het ziekteinzicht (ziektereligie) van de psychiatrie.
In Nederland is de psychiatrische bijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid al jaren in opspraak. Verschillende professoren en wetenschappers, waaronder de vooraanstaande prof. dr. Jim van Os, bepleitte in het programma Labyrint van de VPRO (Wetenschap 24) voor afschaf van het omstreden boek en de bijbehorende diagnoses.
Prof. dr. Jim van Os: “Psychiatrische bijbel moet verdwijnen”
Bron: VPRO Labyrint
Digitale psychotherapie kan zowel uitkomst bieden voor mensen met ernstige psychische problemen door hen 24 uur per dag een interactieve psychotherapeutische omgeving te bieden die deels via een menselijke factor kan worden bijgevuld en aangestuurd, als ook voor mensen die op de grens van het ultieme willen presteren, zoals topsporters, artiesten en topmensen in het bedrijfsleven.
Het stigma op psychische problemen zal erdoor kunnen verdwijnen omdat men zich bewust wordt van het potentieel dat ligt in het overwinnen van problemen. (zonder problemen overwinnen is er geen vooruitgang in het leven)
Automatisering kan bijvoorbeeld zorgen dat een individuele psychotherapeut meer energie kan leggen in de essentiële menselijke factor in een bepaalde (probleem-)situatie, onderwijl het onderliggende psychotherapeutische systeem dat benodid is voor het beoogde resultaat deels geautomatiseerd, op basis van jarenlang wetenschappelijk werk door meerdere psychotherapeuten, kan worden aangeboden. Zo kan de kwaliteit van de diensten exponentieel toenemen onderwijl de kosten exponentieel afnemen.
Wat denken jullie? Zal technische innovatie kunnen leiden tot effectieve alternatieven voor de medische psychiatrie?