Psycholoog Raphaela Carrière: “Eerste schooldag mogelijke oorzaak ADHD gedrag”
Psychiaters diagnosticeren tegenwoordig steeds vaker de ‘aangeboren hersenstoornis’ ADD of ADHD bij kleine kinderen vanaf 4 jaar oud, op basis van een vragenlijst. En ze schrijven de kinderen vervolgens zware hersenmedicatie voor. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat de persoonlijke beleving van de eerste schooldag van het kind een grote invloed kan hebben op hoe het kind zich in de rest van zijn of haar leven gedraagt.
~ Quote uit De Telegraaf / VROUW ~
AMSTERDAM – Een vierjarige kleuter kan al gestresst raken door school. Als de eerste schooldag niet goed verloopt, kan dat zelfs gevolgen hebben voor de rest van zijn leven.
Dat zegt politiek psycholoog Raphaela Carrière van de Rijksuniversiteit Groningen.
Kleuterstress
Als de eerste weken in groep 1 niet goed verlopen, kan iemand later ook moeite met veranderingen en uitdagingen hebben. Psycholoog Carrière ontwikkelde als eerste een model waarmee de kleuterstress rond de eerste schooldag gemeten kan worden. Zij promoveert volgende week op haar onderzoek.
De eerste schooldag is een overgangssituatie in het kleuterleven, aldus de psycholoog. Het kind kan zich daardoor onveilig en kwetsbaar voelen. In die tijd kunnen heel kleine dingen grote gevolgen hebben. Leerkrachten moeten daarom nauw samenwerken met ouders, zodat direct blijkt of een kind zich anders gedraagt dan normaal.
Nieuwe juf
Carrière adviseert om een kleuter voor de eerste echte schooldag kennis te laten maken met de nieuwe juf of meester en de klasgenootjes. Het kind moet zoveel mogelijk bij vriendjes in de klas worden geplaatst en duidelijke uitleg krijgen over regels en dagindeling. Een ouder zou bij het kind in de klas moeten blijven totdat de kleuter zelf aangeeft dat het goed gaat.
Bron: De Telegraaf / VROUW