Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Psycholoog: Depressie is geen ziekte, het is een natuurlijk medicijn

Datum: 21 juli 2009, 11:27 ~ Bron: De Telegraaf

Een enigszins dubieus artikel dat een eenzijdige conclusie trekt, want depressieve emoties kunnen duizenden totaal onafhankelijke oorzaken hebben, maar desondanks het vermelden waard. Een ziekte is een verstoring aan organen, en dat is een depressie dus niet! En zo mag je het dus ook niet noemen. Het is een emotioneel probleem.

Door Telegraaf columnist en psycholoog Jeffrey Wijnberg

jeffrey wijnberg psycholoogAMSTERDAM –  Wie ooit een depressie heeft overleefd, kan deze episode bijschrijven als de donkerste bladzijden in zijn leven. Het is een psychische ziekte die onderhand epidemische vormen aanneemt.

De belangrijkste factoren die deze explosieve toename kunnen verklaren zijn: de mentale druk die mensen ervaren om te moeten presteren, de overweldigende hoeveelheid indrukken die mensen moeten verwerken, als ook de immense emotionele energie die nodig is om in het drukke en snelle sociale verkeer overeind te blijven. Iedereen doet zijn best om mee te komen in een wereld die steeds veeleisender is. Maar net als moeder aarde heeft ook de individuele mens geen onbeperkte voorraden energie tot zijn beschikking. Daarom is een energiecrisis in de vorm van een depressie soms pure noodzaak.

Het is een ziekte die de mens dwingt om een pas op de plaats te maken. Zijn tred wordt langzamer, zijn denken stokt, het geheugen wordt slechter, de eetlust neemt af, waarbij zelfs het zetten van een kopje thee als een geweldige krachtsinspanning wordt ervaren. Alle stofwisselingsprocessen in het lichaam vertragen, waardoor op geestelijk vlak geen enkel plezier meer te beleven valt. Zoals gezegd: het doormaken van een depressie is geen sinecure. Desondanks is het van belang dat de depressieve pati‘nt zichzelf ervan doordringt, met het laatste beetje nuchtere besef dat hij nog heeft, dat zijn ergste lijden een noodzakelijk lijden is. Dit besef is zo belangrijk, omdat elk verzet tegen zijn lijden de depressie alleen maar aanwakkert. Elk beetje reserve-energie die de depressieve pati‘nt aanboort om zich over zijn passiviteit en zwaarte heen te zetten, zal met een geweldige terugslag worden afgestraft.

Ook hardlopen als anti-depressief middel is daarom een slecht idee. Nee, hoe moeilijk het ook is: de pati‘nt kan alleen maar beter worden als hij zijn ziekte kan ondergaan als een noodzakelijk kwaad. Het klinkt tegenstrijdig, maar een depressie is het natuurlijk medicijn die het lichaam produceert als bescherming tegen alles wat de pati‘nt te veel is geworden. Zo is de ziekte eigenlijk de genezing. Door het houden van langdurige rust, het vermijden van sociale prikkels en het beoefenen van geduld, kan het gebrek aan energie langzaam maar zeker worden opgebouwd. En is er dan ineens een dag waarop alles weer net zo goed voelt als in betere tijden, dan mag de gevoelde energie niet met impulsieve activiteiten weer worden verkwanseld. Voor gezinsleden en andere dierbaren is het eveneens een kwelling om de pati‘nt in zijn depressie te moeten meemaken. Ook van hun wordt het uiterste gevraagd aan begrip, geduld en gepaste afstand.

Natuurlijk kan met moderne geneesmiddelen (antidepressiva) en individuele psychotherapie de depressieve patiënt sneller uit zijn lijden worden verlost. Toch zal de patiënt alleen blijvend kunnen herstellen als hij langzaam leert leven.

j.wijnberg@home.nl

www.psycholoogwijnberg.nl

Bron: De Telegraaf

Zie ook:

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 
 • Jan

  Ik kan me compleet vinden in dit artikel !

 • Jeroen

  Goed artikel ! Ik verspil veel energie aan het uitleggen van Depressies aan vrienden en kennissen

 • wim
 • wim

  alles tot daar en toe.deze schrijver heeft waarschijnlijk zelf nog nooit een echte depressie gehad.dan kom je er achter dat het echt niet zo eenvoudig is om de depressieve gevoelens over je heen te laten komen en er als het waare geen aandacht aan te schenken en er niet tegen te vechten

 • Arnold

  En toch is het m.i. de beste remedie om een depressie te overwinnen. Het zien als een soort van medicijn klopt helemaal. Het is niet de bedoeling om er tegen te vechten maar om het er te laten zijn. Is wel moeilijk en dit lukt niet meteen maar uiteindelijk geef je je zelf daarmee ruimte en zal herstel beter gaan. Anti depressiviteit is een hulpmiddel.

 • Elisa

  Ik vind t ook een goed artikel. Pschiaters maken mensen nog zieker door die pillen. Ik heb een echte zware depressie ik weet dat pillen je helpen door deze periode maar die pillen veranderen ook je gedrag waardoor je juist impulsieve activiteiten gaat doen waardoor je achteraf nog meer in de shit zit. Dan zijn pillen zelfs niet meer voldoende en wil je zelfmoord plegen.

Mogelijk interessante boeken

Uw brein als medicijn De depressie-epidemie Afscheid van autisme en ADHD Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen!
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!