Psycholoog Caspar Berghout: ‘Psychoanalyse is niet duurder dan levenslang antidepressiva’
Problemen onder het matje schuiven door bijvoorbeeld depressie te onderdrukken met antidepressiva leidt op termijn tot steeds meer onderdrukte problemen en verklaart de huidige depressie epidemie. Problemen echt aanpakken met psychoanalyse, psychotherapie of ACT kost weliswaar meer geld dan pillen voorschrijven, maar leidt tot daadwerkelijk herstel van problemen, tot betere productiviteit op het werk en in het sociale leven en daarmee tot aanzienlijk minder sociale verzekeringskosten wat op termijn miljarden kan besparen.
“Wat betreft depressies en angst denk ik dat we [de psychiatrie] de bevolking geen goed doen, en de cijfers zijn er ook naar. Kijk, we hebben de afgelopen 10-20 jaar een massale toename aan geld in de psychiatrie, en tegelijkertijd een toename aan psychiatrische patiënten!” zegt psychiater dr. Jules Tielens in afl. 6, De Psychiater
Psychiatrische aanpak doet meer kwaad dan goed. Zonder problemen overwinnen is er geen vooruitgang en experts stellen dat het niet goed is om mensen te leren dat depressieve emoties door een hersenstoornis veroorzaakt worden waarvoor pillen nodig zijn.
Zie: Wetenschappers: depressieve emoties zijn zeer gezond en nodig voor grote prestaties
De menselijke geest is meer dan een product van de bouwstenen en heeft oneindig veel mogelijkheden want mogelijkheden geven mogelijkheden. Je moet er iets voor doen om succesvol te worden en kunt niet op een wolk naar het succes toe drijven door achterover te hangen en een pil te slikken voor een onmeetbare hersenstoornis. Door de problemen daadwerkelijk aan te pakken/te overwinnen kun je echt gelukkig worden. Daarvoor is de depressie ook bedoeld.
Depressieve emoties kunnen per mens een unieke betekenis of functie hebben, ter bescherming of als signaal, maar altijd is het ten dienste van je kans op succesvol voortbestaan. Depressie maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van het depressie-euforiesysteem dat mensen drijft tot succes maar het kan iemand bij overmatige stress, een voedingsdeficiënt of een ziekte in het lichaam ook dwingen om het rustig aan te doen om ernstige lichamelijke complicaties te voorkomen. Daarom is het belangrijk om de emoties niet zomaar te onderdrukken met dubieuze hersenmedicijnen.
~ Quote uit NU.nl ~
AMSTERDAM – Psychoanalyse, een langdurige en intensieve therapie voor mensen met psychische klachten, is ten onrechte uit het basispakket verdwenen.
Dat stelt psycholoog Caspar Berghout van de Vrije Universiteit. Hij deed onderzoek naar de effectiviteit van de therapie die volgens zorgverzekeraars ‘te duur’ en ‘niet doeltreffend’ wordt bestempeld.
Uit onderzoek van Berghout blijkt dat de therapie, die enkele jaren lang meerdere malen per week plaatsvindt, onder andere depressieve klachten sterk vermindert.
Waar eerst 70 procent nog leidde aan depressiviteit, was dat na psychoanalyse teruggedrongen tot 13 procent. Ook lukt het met de therapie om persoonskenmerken die problemen geven, bijvoorbeeld in relatie tot werk of familie, succesvol aan te pakken.
Minder kosten dan antidepressiva
Wat de zorgverzekeraars volgens Berghout over het hoofd zien, is dat de therapie weliswaar duur is, maar uiteindelijk kosten bespaart. Patiënten die de behandeling ondergingen, bezochten na afloop de huis- of bedrijfsarts nog maar half zo vaak.
Ook het ziekteverzuim daalde aanzienlijk, terwijl de arbeidsproductiviteit juist steeg. De hoge kosten verdienen zich dus vanzelf terug, aldus Berghout. En ze komen de kwaliteit van leven van de patiënt ten goede.
Berghout is een van de eersten die onderzoek heeft gedaan naar de werking van psychoanalyse.
Bron: NU.nl