Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psycholoog bepleit verbod isoleercel

Datum: 2 oktober 2008, 22:32 ~ Bron: Trouw

Psycholoog Bert van der Werf (Novum) – Het isoleerbeleid van Nederland is vooral gebaseerd op traditie en niet op wetenschappelijk bewijs. Dat zegt psycholoog Bert van der Werf in vakblad Medisch Contact. Wat hem betreft gaat het isoleerbeleid in Nederland op de schop. Aanleiding van zijn betoog is het kort na elkaar overlijden van twee patiënten in de Amsterdamse GGZ-instelling Arkin, waarvan één in een isoleercel zat.

Hij wijst er in het vakblad op dat Nederland samen met Finland en Ierland in Europa op kop loopt in het aantal keren dat een psychiatrische patiënt in een isoleercel wordt gezet. In Nederland wordt dat ieder jaar minstens achttienduizend keer gedaan.

Zweden en Engeland isoleren volgens Van der Werf nauwelijks patiënten. Omdat de cellen er nu eenmaal zijn in Nederland, worden ze volgens de psycholoog gebruikt.

Ook zouden vooral verpleegkundigen denken dat een zogenoemde ‘prikkelarme’ omgeving een goede uitwerking heeft op psychotische patiënten. “Maar dat klopt niet”, zegt Van der Werf in het blad. De patiënten zouden meer baat hebben bij stressmanagement. Driekwart van de psychotische patiënten zou door eenzame opsluiting juist steeds angstiger worden.

Het blad voert ook patiëntvertrouwenspersoon Femke Welles op. Zij is het met Van der Werf eens. Wel wijst ze erop dat de eenzame opsluiting voor sommige patiënten goed uitpakt omdat ze dan makkelijker onderscheid kunnen maken tussen prikkels van buitenaf en prikkels die uit hun eigen brein zijn ontsproten.

Omdat de voorkeur per patiënt verschilt, moet met de patiënten worden besproken wat hun voorkeur is als een gewelddadige situatie ontstaat, betoogt Welles. Ook moet de behandeling worden geëvalueerd, wat nu nog niet gebruikelijk is. Ook zou de patiënt in de isoleercel meer duidelijkheid moeten worden gegeven. Zo zou hij zicht op een klok en een kalender moeten hebben. Ook zou hij een bel moeten hebben om een verpleegkundige te waarschuwen. Nu weten patiënten vaak niet hoe lang ze gevangen moeten zitten, en de kans is aanwezig dat ze het zich enkele maanden later nog afvragen. Voor het gevoel zit zo’n patiënt dan oneindig lang gevangen zonder zicht op vrijheid.

Bron: Trouw

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Met gezond verstand Afscheid van autisme en ADHD Prozac Backlash Medicijnen 2008-2009
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net