Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Psycholoog bepleit verbod isoleercel

Datum: 2 oktober 2008, 22:32 ~ Bron: Trouw

Psycholoog Bert van der Werf (Novum) – Het isoleerbeleid van Nederland is vooral gebaseerd op traditie en niet op wetenschappelijk bewijs. Dat zegt psycholoog Bert van der Werf in vakblad Medisch Contact. Wat hem betreft gaat het isoleerbeleid in Nederland op de schop. Aanleiding van zijn betoog is het kort na elkaar overlijden van twee patiënten in de Amsterdamse GGZ-instelling Arkin, waarvan één in een isoleercel zat.

Hij wijst er in het vakblad op dat Nederland samen met Finland en Ierland in Europa op kop loopt in het aantal keren dat een psychiatrische patiënt in een isoleercel wordt gezet. In Nederland wordt dat ieder jaar minstens achttienduizend keer gedaan.

Zweden en Engeland isoleren volgens Van der Werf nauwelijks patiënten. Omdat de cellen er nu eenmaal zijn in Nederland, worden ze volgens de psycholoog gebruikt.

Ook zouden vooral verpleegkundigen denken dat een zogenoemde ‘prikkelarme’ omgeving een goede uitwerking heeft op psychotische patiënten. “Maar dat klopt niet”, zegt Van der Werf in het blad. De patiënten zouden meer baat hebben bij stressmanagement. Driekwart van de psychotische patiënten zou door eenzame opsluiting juist steeds angstiger worden.

Het blad voert ook patiëntvertrouwenspersoon Femke Welles op. Zij is het met Van der Werf eens. Wel wijst ze erop dat de eenzame opsluiting voor sommige patiënten goed uitpakt omdat ze dan makkelijker onderscheid kunnen maken tussen prikkels van buitenaf en prikkels die uit hun eigen brein zijn ontsproten.

Omdat de voorkeur per patiënt verschilt, moet met de patiënten worden besproken wat hun voorkeur is als een gewelddadige situatie ontstaat, betoogt Welles. Ook moet de behandeling worden geëvalueerd, wat nu nog niet gebruikelijk is. Ook zou de patiënt in de isoleercel meer duidelijkheid moeten worden gegeven. Zo zou hij zicht op een klok en een kalender moeten hebben. Ook zou hij een bel moeten hebben om een verpleegkundige te waarschuwen. Nu weten patiënten vaak niet hoe lang ze gevangen moeten zitten, en de kans is aanwezig dat ze het zich enkele maanden later nog afvragen. Voor het gevoel zit zo’n patiënt dan oneindig lang gevangen zonder zicht op vrijheid.

Bron: Trouw

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Met gezond verstand Afscheid van autisme en ADHD Uw brein als medicijn De depressie-epidemie
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!