Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Als een oliemaatschappij van $180 miljard dollar het met gemak doet...

>>> hoe vaak wordt giftig afval in de oceaan gedumpt? <<<

CEO van Trafigura BV aan schipper: Voorbij Dover hoor, en zeker niet in de Oostzee

Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psycholoog bepleit verbod isoleercel

Datum: 2 oktober 2008, 22:32 ~ Bron: Trouw

Psycholoog Bert van der Werf (Novum) – Het isoleerbeleid van Nederland is vooral gebaseerd op traditie en niet op wetenschappelijk bewijs. Dat zegt psycholoog Bert van der Werf in vakblad Medisch Contact. Wat hem betreft gaat het isoleerbeleid in Nederland op de schop. Aanleiding van zijn betoog is het kort na elkaar overlijden van twee patiënten in de Amsterdamse GGZ-instelling Arkin, waarvan één in een isoleercel zat.

Hij wijst er in het vakblad op dat Nederland samen met Finland en Ierland in Europa op kop loopt in het aantal keren dat een psychiatrische patiënt in een isoleercel wordt gezet. In Nederland wordt dat ieder jaar minstens achttienduizend keer gedaan.

Zweden en Engeland isoleren volgens Van der Werf nauwelijks patiënten. Omdat de cellen er nu eenmaal zijn in Nederland, worden ze volgens de psycholoog gebruikt.

Ook zouden vooral verpleegkundigen denken dat een zogenoemde ‘prikkelarme’ omgeving een goede uitwerking heeft op psychotische patiënten. “Maar dat klopt niet”, zegt Van der Werf in het blad. De patiënten zouden meer baat hebben bij stressmanagement. Driekwart van de psychotische patiënten zou door eenzame opsluiting juist steeds angstiger worden.

Het blad voert ook patiëntvertrouwenspersoon Femke Welles op. Zij is het met Van der Werf eens. Wel wijst ze erop dat de eenzame opsluiting voor sommige patiënten goed uitpakt omdat ze dan makkelijker onderscheid kunnen maken tussen prikkels van buitenaf en prikkels die uit hun eigen brein zijn ontsproten.

Omdat de voorkeur per patiënt verschilt, moet met de patiënten worden besproken wat hun voorkeur is als een gewelddadige situatie ontstaat, betoogt Welles. Ook moet de behandeling worden geëvalueerd, wat nu nog niet gebruikelijk is. Ook zou de patiënt in de isoleercel meer duidelijkheid moeten worden gegeven. Zo zou hij zicht op een klok en een kalender moeten hebben. Ook zou hij een bel moeten hebben om een verpleegkundige te waarschuwen. Nu weten patiënten vaak niet hoe lang ze gevangen moeten zitten, en de kans is aanwezig dat ze het zich enkele maanden later nog afvragen. Voor het gevoel zit zo’n patiënt dan oneindig lang gevangen zonder zicht op vrijheid.

Bron: Trouw

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Met gezond verstand Afscheid van autisme en ADHD Prozac Backlash Soteria
 

Psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd

In deze uitzending van VARA/VPRO Argos worden psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd. Antidepressiva van het type SSRI blijken de kans op zelfmoord bij kinderen te verdubbelen. Maar de bewuste psychiatrische onderzoekers trachten het publiek het tegenovergestelde wijs te maken met gehaaide misleiding. In deze reportage vallen ze door de mand.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net