Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

“Psychiatrie: De Wetenschap van Leugens” door prof. dr. Thomas S. Szasz (boek)

Datum: 15 oktober 2008, 10:45

Prof. Dr. Thomas S. Szasz, hoogleraar psychiatrie Voor meer dan 50 jaar heeft Thomas Szasz een groot deel van zijn carrière gewijd aan een radicale kritiek op de psychiatrie. Zijn laatste werk, Psychiatrie: De Wetenschap van Leugens, is een combinatie van zijn levenswerk: het portretteren van de integrale rol van misleiding in de geschiedenis en de praktijk van de psychiatrie.

Szasz beargumenteert dat de diagnosticering en behandeling van psychische problemen in dezelfde relatie staan tot lichamelijke ziekten als een vervalst schilderij tot een origineel werk staat. Kunst historici en het juridisch systeem zoeken naar mogelijkheden om vervalsingen te kunnen onderscheiden van originele werken. Degene die zich bezig houden met de medische wetenschap, de artsen, patiënten, politici, verzekeraars en jurisdisch professionals, nemen een tegenovergesteld standpunt aan wanneer ze worden geconfronteerd met de uitdaging om onderscheid te maken tussen dagelijkse problemen in het leven en lichamelijke ziekten, en authenticeren daarmee systematisch niet-ziekten als ziekten. De grens tussen ziekte en ‘niet ziekte’ – origineel en immitatie, waarheid en bedrog – wordt daardoor willekeurig en onzeker.

Er is geen glorie of winst te behalen in een juiste afbakening van hetgeen geldt als medische ziekten en medisch genezen en wat niet. Individuen en families die zich wensen te beschermen tegen medisch en politiek geauthenticeerde kwakzalverij worden aan hun eigen intellectuele en morale bronnen overgelaten om tot kritieke beslissingen te komen over menselijke dillema’s die onjuist gecategoriseerd zijn als “psychiatrische stoornissen” en over gemedicaliseerde reacties die ten onrechte zijn aangemerkt als “psychiatrische behandelingen”. Door zijn verfijnde analyse en lucide proza met een scherpe knowhow, daagt Szasz lezers met alle achtergronden uit.

***

Thomas Szasz is emeritus hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van New York. Enkele van zijn boeken zijn onder meer: Law, Liberty, and Psychiatry, The Manufacture of Madness, Ideology, and Insanity, Ceremonial Chemistry, The Myth of Psychotherapy, and Pharmacracy, allen gepubliceerd door Syracuse University Press.

***

Referenties

“Psychiatry: The Science of Lies makes an irresistible case that something is rotten in the institution of psychiatry. Thomas Szasz, the John Brown of psychiatric abolitionism, lays bare psychiatry’s deceptions with exquisitely chosen examples and powerfully eloquent arguments. He may start a new civil war — between moral responsibility and bogus science.”

David Ramsay Steele, author of Atheism Explained: From Folly to Philosophy

“It is as one expects a blistering critique of psychiatric practice as a form of ideological mischievousness. … On one point, for me the key point, there can be no doubt: the extraordinary faith of Szasz in the decencies of patients and their rights to the democratic tradition of which he speaks and to which they as citizens are entitled.”

Irving Louis Horowitz, Rutgers University

“[Thomas Szasz] is the preeminent critic of psychiatry in the world.”

Richard Vatz, Towson University

Klik hier voor meer informatie over het boek: http://www.szasz.com/lies.html

 

Mogelijk interessante boeken

Psychiatry Wie is van hout ... Metanoia Geneeskunde tussen Geleerdheid en Gezond Verstand
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family