Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiaters woedend: Nederlandse Overheid zet psychiatrisch patiënt voor gek

Datum: 9 mei 2010, 16:37 ~ Bron: Noordhollands Dagblad

Het Landelijk Platform GGZ is woedend op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over een radiocommercial waarin mensen met psychische problemen voor gek worden gezet. Het spotje maakte deel uit van een campagne van het ministerie over de diverse veranderingen in de zorg in 2008, onder meer voor mensen met psychische klachten.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Iemand die zegt dat hij Napoleon is, krijgt in het spotje te horen over de goede zorg die hij kan verwachten, omdat hij zich zo gek gedraagt. Het GGZ-platform vindt dat zeer kwetsend. “Alsof alle psychiatrische patiënten denken dat ze Napoleon zijn’,” aldus directeur Marjan ter Avest. Het GGZ-platform wil dat het spotje direct uit de ether wordt gehaald. Het platform probeert al jaren een beeld te schetsen van mensen met psychische problemen, zegt de directeur. “Dit spotje doet al dat werk in een keer teniet.”

Propaganda vanuit de psychiatrie

Paved with Fear psychose simulator

Paved with Fear psychose simulator

Psychiaters zijn juist gestart met een nationale propaganda campagne getiteld “Paved with Fear” (geplaveid met angst) waarin een groep psychiaters met een psychose simulator door Nederland trekt om mensen bewust te maken van hoe eng schizofrenie is.

In de volgende video staat de simulator op de markt in Middelburg:

YouTube voorvertoningsafbeelding

Psychose Simulator

Veel mensen hebben geen idee hoe het is om schizofreen of psychotisch te zijn. Bij de verslaggever was dit niet anders, dus toen hij de Paved with Fear simulator instapte kwam hij er met nieuw inzicht weer uit. Afgelopen vrijdag stond de simulator voor één dag in Schagen, op het terrein van GGZ Noord-Holland Noord, Geestercogge.

Stemmen in je hoofd die constant tegen je praten, overal dingen zien die anderen niet zien, achterdochtigheid, harde knallen, lichtflitsen, de schijf beweegt vanuit het niets..

Het doel van het simulatieprogramma is om zorgverleners, familieleden en beleidsmakers meer inzicht te geven in de gevaren van de belevingswereld van schizofrenie patiënten en mensen met een psychose.

De truck heeft inmiddels bezoeken afgelegd in het noorden des lands, bij het Deltaziekenhuis, de Reinier van Arkelgroep (Vught en ‘s-Hertogenbosch ), GGzE in Eindhoven, GGZ Noord- en Midden-Limburg in Venray, bij Parnassia in Den Haag en ook bij het Ministerie van VWS.

Uit reacties van bezoekers blijkt dat de simulatie goed bijdraagt aan het begrijpen en onderzoeken van schizofrene en psychotische patiënten. Psychiaters en verpleegkundigen zijn niet langer overgeleverd aan een verbale omschrijving van de patiënten maar kunnen, hoewel beperkt, zelf meemaken hoe de patiënten de wereld om zich heen zien en ervaren. Voor familieleden geldt precies hetzelfde.

Tussen negen en vijf stapten 160 mensen binnen, voornamelijk familieleden van patiënten. Maar ook de burgemeester, een huisarts, een gemeenteraadslid én een journalist. Bij het binnenstappen van de simulator-truck is de begeleiding goed voor elkaar, na een korte uitleg en video-instructie stap ik de kleine pikdonkere cabine binnen. Voor mijn neus een groot beeldscherm, om me heen verschillende boxen en onder mijn voeten een ronde stalen schijf.

Beangstigende ervaring

Een duidelijk zichtbare beveiligingscamera registreert frontaal mijn belevingen. De simulatie betreft een alledaagse handeling, ik ga een broodje kopen bij de bakker in de stad. Voor normale mensen een fluitje van een cent maar dat het voor schizofrene en psychotische mensen anders is, merk ik de volgende tien minuten. Stemmen in je hoofd die constant tegen je praten, overal dingen zien die anderen niet zien, achterdochtigheid, harde knallen, lichtflitsen, de schijf beweegt vanuit het niets..

Met een klap stopt de film. Het is afgelopen. Een deur achter me gaat open en ik mag de cabine uitstappen, weg uit de beangstigende wereld van waanbeelden. Een broodje gekocht? Daar hecht je al lang geen waarde meer aan wanneer je over straat loopt met een psychose, zo had ik geleerd. En dit was nog wel de simulatie van een milde psychose, werd mij verteld. Hoe verschrikkelijk moet het zijn om dit non-stop mee te maken als je schizofreen bent, is het dan verwonderlijk dat sommige patiënten zich thuis in hun kamer opsluiten en de ramen bedekken? Als gezond persoon begrijp je wat echt en wat fantasie is, zij niet. Onvoorstelbaar.

Bron: Noordhollands Dagblad

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

The Antidepressant Solution Psychiaters te koop? De depressie-epidemie Medicijnen 2004-2005
 

Toezicht op psychiaters faalt

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net