Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiaters: Transsexualiteit is een psychiatrische stoornis

Datum: 25 oktober 2009, 12:24 ~ Bron: ABC.net.au

Transsexualiteit: een psychiatrische stoornis De ontdekking van een genetische variatie in mannelijke en vrouwelijke transsexuelen draagt bij aan de visie dat transsexualiteit een biologische oorzaak heeft, zeggen Australische psychiaters.

Hun studie toont aan dat man tot vrouw transsexuelen vaker dan niet-transsexuele mannen een langere versie van een receptor gen voor het geslachtshormoon androgeen of testosterone.

De resultaten van de grootste genetische studie van man tot vrouw transsexualiteit is vandaag gepubliceerd in Biological Psychiatry.

De hoofdonderzoeker, hoofd van moleculaire genetica aan Prince Henry’s Instituut voor Medisch Onderzoek in Melbourne, assistent hoogleraar Vincent Harley, speculeert op basis van celstudies, dat deze genetische variatie mogelijk de testosterone actie als gevolg reduceren en de hersenen vervrouwelijken tijdens de ontwikkeling van de foetus.

“Studies in cellen toont dat een langere versie van de androgeen receptor gen minder efficiënt werkt in het communiceren van testosterone berichten naar cellen,” zegt Harley.

“Op basis van deze studies speculeren we dat de langere versie mogelijk ook minder effectief werkt in de hersenen” wat duidt op een hersenstoornis als oorzaak voor transsexualiteit.

Vrouwelijk brein

De onderzoekers suggereren dat verminderde androgeen en androgeen signalering bijdraagt aan een vrouwelijke identiteit bij mannelijke transsexuelen.

“Het is mogelijk dat een afname van testosterone niveau’s in de hersenen tijdens het ontwikkelen in een onvolledige vermannelijking van de hersenen in man tot vrouw transsexuelen leidt, met als gevolg een meer vrouwelijk brein en een vrouwelijkere identiteit” zeggen ze.

Mensen ontwikkelen een innerlijk bewustzijn voor het man of vrouw zijn op zeer vroege leeftijd, maar transsexuelen indentificeren zich met een fysiek geslacht tegenovergesteld aan hun biologische geslacht.

Sommige theorieën suggereren dat de oorzaak te vinden is in psychosociale factoren waaronder dysfunctionele familie dynamieken en traumatische jeugd ervaringen.

Maar psychiatrische onderzoekers wijzen steeds meer naar biologische factoren waaronder genetica.

“Er is een sociaal stigma dat transsexualiteit eenvoudigweg een leefstijl keuze is, maar onze bevindingen bieden onderbouwing voor een biologische oorzaak voor hoe de geslachts identiteit ontwikkeld in de hersenen” zegt Harley.

Gemargineerd

“Het is een zeer ernstige aandoening. Deze mensen bevinden zich vaak aan de rand van de samenleving, bediscrimineerd, arm en werkloos – het is niet iets dat je zou willen kiezen, maar toch denken mensen dat het een eigen keuze is terwijl psychiatrisch onderzoek toont dat het eerder een aangeboren afwijking is.”

De Australiërs werkte samen met Amerikaanse psychiaters wiens onderzoek naar mannelijke en vrouwelijke hersenen suggereren dat genen mogelijk een interactie hebben met hormonen en andere omgevingsfactoren in het ontwikkelen van geslachts identiteit.

Prince Henry’s student Lauren Hare collecteerde bloed of saliva van 76 man tot vrouw transsexuelen van her en der in Australië en 36 van Amerika.

Ze vergeleek hun DNA met dat van 258 niet-transsexuele mannen.

Ze onderzocht variaties in drie geslacht steroïde genen die een rol spelen in de acties van het geslachtshormoon androgeen en oestrogeen – een oestrogeen receptor, het aromatase enzym welke converteerd naar oestrogeen en het androgeen (testosterone) receptor gen.

Haar hypothese is dat transsexuelen minder mannelijk en meer vrouwelijk zijn door de funktie van de genen.

De psychiaters hopen het onderzoek te kunnen verdubbelen en de drie geslachts steroïde genen en andere genen die een rol spelen in androgen-oestrogen funktie kunnen onderzoeken.

Behandeling

Medisch ethicist Dr. Leslie Cannold waarschuwt dat het biologiseren van geslachts identiteit en sexuele voorkeur (homosexualiteit) ze tot “pathologieën” maakt waarvoor behandeling moet worden gezocht.

“Zulke behandelingen kunnen preventieve strategieën bevatten zoals pre-natale testen (Embryoselectie) en het plegen van abortus op geaffecteerde embryos en foetussen” zegt ze.

De psychiaters uit het onderzoek zijn afkomstig van Monash University, Melbourne University, de University of California, Los Angeles en de Monash Gender Dysphoria Clinic.

Bron: ABC.net.au (mirror)

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 
  • .M

    ik vind het niet kunnen transseksualiteit is GEEN ziekte >:(

  • Jeroen

    Ik ben zelf ook een transgender. Ik weet niet wat ik hier weer van moet denken. Dokters….ze komen altijd met zogenaamde antwoorden maar oplossingen ho maar.

Mogelijk interessante boeken

Psychiaters te koop? Afscheid van autisme en ADHD Wie is van hout ... Morgen ben ik een leeuw
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net