Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Vergeldende strafrechtelijke vervolging en "vrije wil"

Er is een groeiende beweging die gelooft dat menselijk gedrag kan worden gereduceerd tot chemie in de hersenen en dat er geen vrije wil of schuld is. Volgens deze beweging zou het strafrecht idealiter vervangen moeten worden door preventieve psychiatrische behandeling.

Wat zou er gebeuren als mensen gaan geloven dat er geen schuld is en dat mensen niet verantwoordelijk zijn voor misdaad, en dat criminelen in plaats daarvan psychiatrische zorg moeten ontvangen?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiaters: TBS-criminelen moeten eerder met verlof, VVD: “geen sprake van”

Datum: 30 december 2010, 17:55 ~ Bron: Elsevier

tbs celWat voor zin heeft het om zware misdadigers te laten behandelen door een arts als er voor hen geen kans bestaat op vrijlating? Buiten de hoge kosten speelt er ook een ethische kwestie. Het betekent logischerwijs dat psychiaters de criminelen zullen willen ‘genezen’ en dus zo snel mogelijk naar vrijheid willen begeleiden. In de praktijk bewijst zich dat bij criminelen die oorspronkelijk levenslang hebben gekregen voor de meest ernstige vergrijpen die via TBS weer vrij blijken te kunnen komen. Als voorbeeld is er de massamoordenaar Cevdet Y. die in 2009 ondanks een opgelegde levenslange celstraf al jaren vrij bleek te leven en een gezin had gesticht via psychiatrisch verlof.

ÉénVandaag: Psychiatrisch verlof voor levenslang veroordeelde moordenaar

Ook in de Peter R. de Vries reportage over de tot levenslang veroordeelde Koos H. die via TBS poogde “geruisloos terug te keren in de samenleving” kwam de situatie aan het licht.

De willekeur van de arts die oordeelt over vrijheid of gevangenschap heeft voor de (minder zware) crimineel echter ook een keerzijde: criminelen die niet goed genoeg meewerken of die zich verzetten tegen de behandeling of die om een andere reden in conflict raken met de arts kunnen potentieel levenslang gevangen zitten zonder enig uitzicht op vrijheid, ook als het vergrijp niet meer is dan het dreigen met een zakmes op 14 jarige leeftijd. Juist deze willekeur heeft ertoe geleid dat Nederlandse advocaten de recente jaren in opstand zijn gekomen en TBS zijn gaan saboteren door cliënten te ontraden zich te laten onderzoeken door een psychiater.

Het Parool: Advocaten hekelen TBS-systeem

Netwerk: Gezaghebbende advocaten ontraden TBS

De Pers: Advocaten boycotten TBS

De psychiaters zijn hierdoor in een impasse geraakt en doen er nu alles aan om criminelen het idee te geven dat ze via TBS de kans hebben om vervroegd vrij te komen, tot ongenoegen van VVD-kamerlid Fred Teeven.

~ Quote uit Elsevier ~

Tbs-instellingen willen de termijn waarna een patiĂ«nt op verlof mag, drastisch verlagen. Nu moet een tbs’er minstens enkele jaren in de kliniek verblijven voordat hij of zij los mag lopen, straks mag de patiĂ«nt na achttien maanden al met verlof.

Dat staat in de vertrouwelijke notitie ‘Forensische zorg in perspectief‘ van twaalf Nederlandse tbs-instellingen, waarover het AD woensdag bericht. Volgens de klinieken zou eerder verlof beter zijn voor de behandeling van patiĂ«nten.

Vervroegde vrijlating onverantwoord

VVD-Kamerlid Fred Teeven laat aan de krant weten tegenstander te zijn van het plan.

‘Misschien wachten sommigen nu te lang op verlof, maar daar staat tegenover dat er ook gevaarlijke patiĂ«nten zijn die nu niet in de fout kunnen gaan.’

Op dit moment staat de termijn voor onbegeleid verlof op 2,5 jaar, mede vanwege de moorden, steekpartijen en verkrachtingen die tbs’ers op verlof in het verleden hebben begaan.

De plannen voor eerder verlof zijn onlangs besproken met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht. De tbs-klinieken hebben al langer kritiek op de strengere verlofregels.

Criminelen naar TBS lokken

Omdat de kans op verlof klein is en omdat een behandeling oneindig kan worden verlengd, werken veel verdachten niet meer mee aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daardoor is het steeds moeilijker geworden om hen tbs op te leggen.

Advocaat Niek Heidanus is positief over het plan, omdat verlof na zes jaar verblijf in een kliniek ‘niet goed’ zou zijn voor hun behandeling, ‘en dus ook niet voor de samenleving’.

Bron: Elsevier

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Psychiaters te koop? Wat je niet verteld is... Afwijkend En Toch Zo Gewoon Hoezo ADHD?
 

Netwerk: Weg met TBS?

Het merendeel van de gezaghebbende tbs-advocaten uit Nederland raden hun cliënten af om mee te werken aan een tbs-onderzoek. De advocaten hekelen de onrechtvaardige aard van TBS, de willekeur door psychiaters en de discriminatie op basis van wetenschappelijk ondeugdelijke diagnoses.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net