Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiaters & farma slaan de handen ineen: ontwikkeling ADHD medicatie moet sneller!

Datum: 6 april 2009, 19:18 ~ Bron: ZorgKrant

ADHD medicatie ontwikkeling Nu de Britse overheid heeft aangegeven dat er geen financiële steun meer zal zijn voor de ontwikkeling van nieuwe psychiatrische medicijnen voor ADHD, depressie en schizofrenie, voelen de farmaceutische bedrijven en psychiaters het einde der tijden naderen.

Tel daarbij op de overvloed aan wetenschappelijke bewijzen voor de vele (soms zeer ernstige) bijwerkingen van de huidige psychiatrische medicijnen en de verhoogde publieke bewustwording daarvan, en het wordt nog duidelijker dat de farmaceutische bedrijven en psychiaters het niet lang meer zullen kunnen gaan volhouden.

Van Ritalin is het nu bijvoorbeeld wetenschappelijk uitvoerig bewezen dat het medicijn niet effectief is op de langere termijn (2-3 jaar), en juist een averechts effect heeft op de symptomen na 3 jaar gebruik. En het is ook bewezen dat Ritalin de groei van kinderen remt, en voor talloze problemen buiten het ADHD spectrum kunnen zorgen, die in sommige gevallen zelfs fataal kunnen zijn.

Dit alles maakt het dat overheden zich genoodzaakt voelen om zich met de psychiatrie te gaan bemoeien of zelfs al in te grijpen. In Groot Brittannië wil de overheid de psychiatrische behandeling met medicijnen voor psychische problemen aan banden leggen en vervangen door psychotherapie, welke nog steeds bewezen effectiever is dan de op dit moment gebruikelijke medicamenteuze behandelingen.

Maar het grootste probleem voor ze is mogelijk dat de beoogde opvolger van Ritalin en Concerta, het medicijn Strattera (van producent Eli Lilly), reeds door de mand gevallen is voordat het goed en wel in gebruik genomen was. Het medicijn bleek in werkelijkheid niets meer te zijn dan het antidepressivum Prozac, en tevens exact dezelfde bijwerkingen te hebben: extreme agressie en een verhoogde kans op zelfmoord. Het is een groot schandaal dat ze in de doofpot proberen te stoppen.

Het is dus logisch dat psychiaters en de farmaceutische bedrijven de genadeklap voelen aankomen, en zoals het gezegde: een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Er is maar één oplossing voor ze: sneller nieuwe medicijnen op de markt brengen waarvan nog geen bijwerkingen bekend zijn, en meer belastinggeld en politieke steun lospeuteren. En dus bepleiten ze via een symposium om de ontwikkeling van nieuwe ADHD medicijnen te versnellen.

Let wel: er is geen enkel bewijs voor een hersenziekte als oorzaak voor de ADHD symptomen. Dus hoe komen ze er eigenlijk bij om een medicijn voor een hersenziekte te ontwikkelen?

ADHD medicijnen sneller ontwikkelen

De ontwikkeling van een werkzaam en veilig geneesmiddel is een lang een zeer kostbaar traject. Tijdens dit traject zijn farmaceutische industrie en onafhankelijke onderzoeksinstellingen, zoals universitaire medische centra en universiteiten, elkaars partner.

Deze samenwerking kan leiden tot indrukwekkende resultaten, maar herbergt ook mogelijke belangenconflicten. Aan dit onderwerp, speciaal gericht op geneesmiddelen tegen dementie en ADHD, wijdt het UMC St Radboud op 17 april een symposium.

Onderzoek naar de werkzaamheid en de veiligheid van nieuwe geneesmiddelen wordt steeds ingewikkelder, aldus het wetenschappelijk tijdschrift Science in oktober 2008. Het vertalen van laboratoriumuitkomsten in zinvolle dierproeven en vervolgens in uitgekiend klinisch onderzoek is een zeer tijdrovend, complex en kostbaar samenwerkingsproces. Hetzelfde geldt voor het correct uitvoeren van klinisch onderzoek en daarna het toepassen van de resultaten in de medische praktijk.

Enerzijds zijn de ontwikkelkosten van medicijnen bijna niet meer op te brengen. Anderzijds stellen de media, al dan niet terecht, regelmatig de samenwerking tussen onafhankelijke onderzoeksinstellingen en farmaceutische industrie aan de orde.

Ondertussen is er vanuit groepen van patiënten en medici een groeiende vraag naar specifieke geneesmiddelen, vooral voor ziekten waaraan steeds meer mensen lijden, zoals dementie en ADHD. Is het niet mogelijk om, zonder verlies van veiligheid en kwaliteit, het ontwikkeltraject van molecuul naar patiënt te versnellen, om tegemoet te komen aan de hooggespannen verwachtingen van deze (en andere) patiënten en hun families? Kunnen wetenschappers, artsen en farmaceutische industrie hun samenwerking nog verbeteren om de medische vooruitgang te bevorderen?

Dat zijn vragen die aan de orde komen op het symposium Translational research in dementia and ADHD, op 17 april in Nijmegen. Op dit symposium spreken deskundigen op het gebied van dementie, zoals prof. dr. Marcel Olde Rikkert (UMC St Radboud) en prof. dr. Magnus Sjogren (Schering Plough Oss en Alzheimer Centrum Nijmegen); deskundigen op het gebied van ADHD, zoals prof. dr. Jan Buitelaar (UMC St Radboud) en prof. dr. Terje Sagvold (Unversiteit van Oslo); en deskundigen die zich richten op de vertaalslag van molecuul naar mens, zoals Edward Lysen (Wyeth Pharmaceuticals) en dr. Willem de Laat (TI Pharma, Leiden).

Bron: ZorgKrant

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

ADHD-medicatie Afscheid van autisme en ADHD Psychiaters te koop? Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd

In deze uitzending van VARA/VPRO Argos worden psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd. Antidepressiva van het type SSRI blijken de kans op zelfmoord bij kinderen te verdubbelen. Maar de bewuste psychiatrische onderzoekers trachten het publiek het tegenovergestelde wijs te maken met gehaaide misleiding. In deze reportage vallen ze door de mand.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net