Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiaters boeken succes: Psychiatrisch medicijngebruik onder kinderen stijgt fors

Datum: 22 augustus 2009, 18:19 ~ Bron: NRC Handelsblad

medicijnen pillenAmsterdam, 22 aug. Kinderen in Nederland slikken veel meer medicijnen dan tien jaar geleden. Behalve ritalin, voor adhd, is het aantal recepten voor antipsychotica voor kinderen verdrievoudigd tot 131.000 in 2008. Antipsychotica is een zeer schadelijk middel dat de kinderen chronisch ziek maakt zodat ze het de rest van hun leven moeten slikken, en dat voor een vroege dood zorgt (red.). Ook het aantal kinderen dat laxeermiddelmiddelen en maagzuurremmers, luchtwegverbreders of hormoonhoudende zalfjes gebruikt, is in die periode fors gegroeid.

Dit blijkt uit een analyse van cijfers die de Stichting Farmaceutische Kengetallen op verzoek van deze krant heeft gemaakt. Het betreft kinderen en tieners.

Laxeermiddelen werden in 2008 339.000 keer voorgeschreven, tegen 207.000 keer in 1999. Oorzaak voor obstipatie, die vaak leidt tot buikpijn, is volgens artsen vaak ‘spanningen’. Voor maagzuurremmers werden vorig jaar 110.000 recepten uitgeschreven voor een kind, tegen 45.000 recepten tien jaar eerder.

Oorzaken voor de stijging zijn de verbeterde diagnostiek en de toenemende behoefte van ouders en artsen om klachten te verlichten, zegt apotheker Annemieke Horikx van de Koninklijke Nederlandse Vereniging ter bevordering van de Pharmacie.

Kinderartsen Martin Offringa en Matthijs de Hoog van de Emma en Sophia Kinderziekenhuizen zijn kritisch over deze ontwikkeling, omdat er vrijwel geen onderzoek is naar de bijwerkingen of zelfs effectiviteit van geneesmiddelen bij kinderen. Zulk onderzoek is wettelijk niet verplicht.

Bron: NRC Handelsblad

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

De depressie-epidemie Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Wat je niet verteld is... Afscheid van autisme en ADHD
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net