Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiaters bepleiten hersenpepmiddelen voor slecht presterende kinderen

Datum: 19 januari 2009, 15:12 ~ Bron: HLN

Cognitieve pepmiddelen voor kinderen Verschillende farmaceutische bedrijven leggen momenteel de laatste hand aan medicamenten die het geheugen en andere hersenfunctionaliteiten gaan versterken, zo meldt de Sunday Times. Die middelen zouden niet alleen Alzheimerpatiënten baat gaan brengen, maar ook kinderen kunnen gaan helpen om beter te presteren op school of bij de studie.

De door de Britse overheid gefinancieerde denktank Futurelab voorspelt dat kinderen binnen 1 generatie op recept cognitieve pepmiddelen zullen slikken.

The Academy of Medical Sciences heeft de ministers reeds geadviseerd dat het gebruik van dergelijke medicijnen –  algemeen bekend als Cogs – op korte termijn zo wijdverbreid zal zijn dat het zal moeten worden gereguleerd.

Futurelab heeft het concept een stap verder genomen en waarschuwt Britse scholen om voorbereid te zijn om kinderen die slechter presteren op school van dergelijke medicijnen te voorzien om ervoor te zorgen dat ze niet achter raken op kinderen die zeer goed presteren.

Kennisverruimend resultaat

De ultieme drugs voor kenniswerkers. Maar zijn de ‘medicijnen’ ook wel goed voor het komen tot belangrijke vernieuwing en daarmee het welzijn van mensen in de toekomst? Psychiaters kennende worden de schadelijke gevolgen weer eens danig gebagatelliseerd.

Het gaat om twee geneesmiddelen, waarvan de uitwerking wordt beschreven als ‘kennisverruimend’. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen die kampen met geheugenverlies dat wordt veroorzaakt door hun leeftijd. Maar neuroloog Steven Ferris, een vroeger lid van de gezaghebbende Amerikaanse FDA, die nieuwe geneesmiddelen moet (goed)keuren voordat ze op de markt komen, zegt “geen reden te zien waarom ze over enkele jaren ook niet gewoon bij de apotheek te verkrijgen zijn als ‘lifestyle drugs’ voor iedereen die zijn of haar geheugen wil verbeteren”.

Energiedrankje ook niet verboden

“Veel mensen vinden zo’n verbetering een onaangenaam idee, maar de voordelen zijn onmiskenbaar. Want we zijn nu eenmaal niet altijd in topvorm. Na een slapeloze nacht met een huilende baby of na een lange nachtvlucht zouden veel mensen baat hebben bij iets waardoor ze helderder kunnen denken. Het is niet verboden om energiedrankjes te gebruiken met veel cafeïne. Het effect van de nieuwe geneesmiddelen verschilt daar niet zo vreselijk veel van.”

Ritalin groot succes

Dat er inderdaad vraag is naar hersenpepmiddelen voor kinderen, blijkt al uit het groeiende gebruik van Ritalin, ook in Nederland. Barbara Sahakian, professor klinische neuropsychologie aan de universiteit van Cambridge, bevestigt dat “we hier weliswaar geen cijfer op kunnen plakken, maar vast staat dat er steeds meer belangstelling bestaat voor dergelijke middelen”.

Bron: HLN

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Afscheid van autisme en ADHD Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Wat je niet verteld is... Psychiaters te koop?
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family