Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiater.nu wordt Zielenknijper.nl!

Datum: 4 april 2009, 10:45

Met het oog op eventuele verwarring die zou kunnen ontstaan door onze voormalige naam Psychiater.nu is besloten om de website te verhuizen naar het domein Zielenknijper.nl. Buiten het feit dat op deze website geregeld wetenschappelijke stukken worden geplaatst die bijvoorbeeld vanuit het engels zijn vertaald of zijn ingezonden door Nederlandse wetenschappers, wordt deze website niet door professionals in de psychiatrie beheerd. De voormalige naam zou mogelijk voor verwarring hebben kunnen zorgen.

De doelstelling van deze website is het bieden van een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie op basis van o.a. publicaties in kranten en wetenschappelijke tijdschriften, of op basis van wetenschappelijke stukken of meningen van wetenschappers en professionals in de psychiatrie. Daarbij neigt deze website voornamelijk naar het aan de kaak stellen van misstanden in de psychiatrie, en delen de auteurs in het algemeen de opvatting dat ‘psychiatrie’ als wetenschap geen toekomst heeft voor het dienen van psychisch welzijn van mensen, om de eenvoudige reden dat de psyche logischerwijs meer is dan een product van de bouwstenen en chemische processen in de hersenen. En natuurlijk ook om het feit dat het merendeel van de behandelingen in de psychiatrie gebaseerd zijn op leugens en dubieuze hypotheses, die we via deze website aan de kaak proberen te stellen.

Desondanks is het niet onze bedoeling om te ‘schoppen tegen de psychiatrie‘ zonder oog te hebben voor de problemen die mensen hebben. We publiceren om die reden ook over wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen en studies die aantonen dat er wel degelijk effectieve behandelingen zijn voor de problemen, die vaak minder geld kosten én effectiever zijn én geen nadelige bijwerkingen of effecten hebben.

Als voorbeeld: reeds in de jaren 70 van de vorige eeuw heeft hoogleraar psychiatrie Loren Mosher een geavanceerde psychotherapie uitgevonden die effectiever was voor het stabiliseren van schizofreniepatiënten in de acute fase (eerste 3 weken na opname) – effectiever zelfs dan de huidige medicatie – tegen lagere kosten en waarbij patiënten daadwerkelijk volledig konden herstellen van de problemen zodat ze niet alleen geen of minder geld zouden kosten aan zorg en sociale zekerheid, maar waarbij ze zelfs geld zouden kunnen gaan opleveren voor de maatschappij omdat ze weer aan het werk konden.

In de psychiatrie heerst een cultuur die effectief en rigoreus korte metten maakt met oprechte initiatieve zoals die van hoogleraar Mosher, en die mensen met dat talent verdrukt en afstoot uit de gevestigde wetenschappelijke gemeenschap. Hoogleraar Mosher zelf zegt er het volgende over:

For over a decade Loren R Mosher, MD, held a central position in American psychiatric research.

He was the first Chief of the Center for Studies of Schizophrenia at the National Institute of Mental Health, 1969-1980. He founded the Schizophrenia Bulletin and for ten years he was its Editor-in-Chief. He led the Soteria Project.

The Soteria research demonstrated that there is a better way: A better way to treat schizophrenia and other psychoses that destroy the lives of so many young people. The Soteria research showed that the prevalent excessive destructive psychiatric drugging of all these young people is a huge and tragic mistake. The psychiatric establishment was offended. Prestige and Money won. Truth and Love lost.

The success ! of Soteria was the reason that Dr Mosher was forced to leave his key position in American psychiatry.

Lees het wetenschappelijke rapport over Soteria door prof. dr. Mosher.

Op deze website publiceren we dus ook over het feit dat twee Nederlandse wetenschappers een Soteria huis voor het behandelen van schizofreniepatiënten willen oprichten.

Geavanceerde psychotherapie van 50 jaar geleden is nog steeds (veel) effectiever voor de meest zware psychische problemen dan de modernste medicijnen. (zie deze recente studie bijvoorbeeld)

Het feit dat dit zo is komt er mogelijk op neer dat alles dat wij zijn, ons denken en ons gedrag, niet veroorzaakt wordt door vaststaande hersenstructuren maar door de kracht die ons doet leven die de hersenen gebruikt als instrument.

Om die reden heeft de psychiatrie eigenlijk geen toekomst. Voor een hersenziekte moet je naar een neuroloog, en voor psychische problemen heb je een expert op dat gebied nodig: een psychotherapeut. En wellicht daarnaast een psychobioloog, voor het diagnosticeren van lichamelijke aandoeningen in relatie tot de psyche. Want indien je te weinig drinkt, dan zal je dat aan je psychische gemoedstoestand kunnen merken. Indien je een loodvergiftiging in je botten hebt, dan zal je extreem ADHD gedrag gaan vertonen. En indien je een hersentumor hebt, dan kun je hallucinaties en wanen krijgen. De psyche is natuurlijk nauw verbonden met het lichaam, maar het is geen direct product van onze hersenen.

Dus uiteindelijk zal de psychiatrie verworden tot een fout uit het verleden, met hier en daar een restant voor ‘speciale doeleinden’ (te denken aan LSD behandeling voor holocaust overlevers). Maar tot die tijd willen we via deze website helpen om bepaalde zaken binnen de huidige praktijk van de psychiatrie bespreekbaar te maken, en wellicht tot inzage te komen wat er werkelijk gaande is binnen de psychiatrie en hoe het – volgens de wetenschap – wel zou moeten.

 

Mogelijk interessante boeken

Haal je een moederband niet meer in? Het einde van de psychotherapie Metanoia Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen!
 

Psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd

In deze uitzending van VARA/VPRO Argos worden psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd. Antidepressiva van het type SSRI blijken de kans op zelfmoord bij kinderen te verdubbelen. Maar de bewuste psychiatrische onderzoekers trachten het publiek het tegenovergestelde wijs te maken met gehaaide misleiding. In deze reportage vallen ze door de mand.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family