Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Vergeldende strafrechtelijke vervolging en "vrije wil"

Er is een groeiende beweging die gelooft dat menselijk gedrag kan worden gereduceerd tot chemie in de hersenen en dat er geen vrije wil of schuld is. Volgens deze beweging zou het strafrecht idealiter vervangen moeten worden door preventieve psychiatrische behandeling.

Wat zou er gebeuren als mensen gaan geloven dat er geen schuld is en dat mensen niet verantwoordelijk zijn voor misdaad, en dat criminelen in plaats daarvan psychiatrische zorg moeten ontvangen?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiater: Jeugdige criminelen geen straf maar ‘psychiatrische behandeling’

Datum: 10 mei 2009, 11:24 ~ Bron: Nederlands Dagblad

Psychiater Theo DoreleijersDezelfde psychiaters die met hun medicijnen invloed uitoefenen op de maatschappij waardoor mensen sneller criminele of gewelddadige daden begaan, proberen het nu zover te krijgen dat we criminaliteit als een neurologische hersenziekte gaan zien, die met psychiatrische behandeling te behandelen c.q. te “managen” is.

Zie bijvoorbeeld de volgende berichten:

Hoe lang blijven we nog naïef… Zie bijvoorbeeld eens het boek van prof. dr. Thomas S. Szasz: Psychiatrie: De Wetenschap van het Bedriegen. Waarom denk je dat een hoogleraar dit over zijn eigen professie zegt? Keer op keer blijkt het hoe schadelijk en destructief het is wat psychiaters doen, en hoe ‘misdadig’ ze te werk gaan. Keer op keer komen de leugens weer uit, maar we blijven ze maar steeds weer als ‘blinden’ volgen. En het is best wel begrijpelijk, want je moet een arts kunnen vertrouwen. Maar psychiaters zijn over het algemeen helaas niet te vertrouwen, en hebben opvallend vaak bijzonder vreemde ideeën.

De psyche is geen orgaan. Het fysieke kan onmogelijk aan de basis staan van zichzelf. Het leven (en dus ook de psyche als direct exponent ervan) is niet meetbaar. Het bewijs hiervoor is dat het leven in essentie een vorm van intelligentie is dat streeft naar iets dat er niet reeds is, en om die reden kan het onmogelijk een product of gevolg zijn van een complex chemisch proces van de bouwstenen. En dus wanneer iemand een misdrijf pleegt, dan is dat een uniek mens die dat doet en niet een ‘psychiatrische ziekte’.

Je kunt niet meester worden over het leven, je kunt het alleen dienen. Daarom is straf de juiste manier om mensen op het rechte pad te brengen (of uit de samenleving weg te houden), en zal wetenschappelijk dubieuze oneerlijke (en vaak zeer inhumane) psychiatrische behandeling alleen maar tot meer crimineel gedrag leiden.

Het lijkt een vicieuze cirkel, en psychiaters profiteren van alle kanten… En wat is hun motief? Dat is voor mij helaas nog steeds een groot raadsel… Want in tegenstelling tot een bedrijf die ‘geld wil verdienen’, kun je dat eigenlijk niet verwachten van een ‘arts’. En dat is ook de reden dat ik eigenlijk niet kan geloven dat geld alleen het motief zou zijn.

~ Quote uit Nederlands Dagblad ~

DEN HAAG – Er moet een apart strafrecht komen voor jongeren en jongvolwassenen tussen de zestien en drieëntwintig jaar. Dat moet alleen worden toegepast bij ernstige delicten.

Bij lichtere vergrijpen moeten daders door jeugdzorg en hulpverlening op het rechte pad worden gebracht. Daarvoor pleitte hoogleraar forensische psychiatrie Theo Doreleijers gisteren in zijn oratie tijdens het congres ‘Strafrecht en forensische psychiatrie voor 16- tot 23-jarigen’.

Volgens Doreleijers is een apart jongerenstrafrecht beter en effectiever dan het huidige systeem. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen een volwassenenstrafrecht, dat geldt voor verdachten vanaf achttien jaar, en een jeugdstrafrecht voor crimineeltjes tussen twaalf en achttien jaar.

Doreleijers pleit voor een totaal andere aanpak. Zo is het volgens hem onterecht dat jongeren tot 23 jaar volgens het volwassenenstrafrecht worden berecht. Hij wijst op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat diverse hersenfuncties pas rond het 23e levensjaar ‘uitontwikkeld’ zijn. Zo zijn jongeren op zijn vroegst vanaf hun twintigste in staat hun emoties goed te controleren. Ook wijst Doreleijers op studies waaruit blijkt dat jongeren bij het nemen van risicovolle beslissingen zich tot hun twintigste jaar vooral laten leiden door leeftijdsgenoten. Na hun twintigste leren ze meer zelfstandig beslissingen te nemen. Daar wordt in het huidige strafrecht onvoldoende rekening mee gehouden, meent Doreleijers.

Kinderen onder de vijftien die criminele feiten plegen moeten volgens de jeugdpsychiater altijd door jeugdzorg worden geholpen. Hij wijst op ervaringen in andere landen, waar geen jeugdstrafrecht bestaat of pas met vijftien jaar ingaat. In die landen is niet meer jeugdcriminaliteit dan in Nederland, stelt Doreleijers.

De hoogleraar wijst erop dat de repressieve aanpak van jeugdcriminaliteit in Nederland niet tot resultaten heeft geleid. Zo zijn criminele jongeren de afgelopen jaren steeds zwaarder gestraft, maar is tegelijkertijd de recidive toegenomen. Een eventueel jongerenstrafrecht moet daarom terughoudend worden toegepast, aldus Doreleijers. Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de gedetineerde jongeren in Nederland aan een psychische stoornis lijdt. Volgens Doreleijers hebben veel van deze jongeren meer baat bij een effectieve behandelmethode dan bij opsluiting in een jeugdgevangenis.

Mondiger

Jeugdstrafrechtadvocaat Harrold Veen noemt het voorstel van Doreleijers ‘interessant’. ,,Omdat jongeren nu veel mondiger zijn en hun seksuele ontwikkeling sneller gaat, denkt iedereen dat als ze achttien zijn ze hun eigen zaakjes wel kunnen regelen. Voor velen gaat dat helemaal niet op. Die zijn geestelijk nog niet volwassenen.”

Het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie vindt ‘elke leeftijdsgrens die wordt getrokken arbitrair’. ,,Het is aan de wetenschap om te onderzoeken en vervolgens aan de wetgever (Eerste en Tweede Kamer) om te beslissen óf er een minderjarigenstrafrecht moet zijn en voor welke leeftijdscategorieën dat dan moet gelden.”

Het ministerie van Justitie wil nog niet inhoudelijk op het voorstel ingaan.

Bron: Nederlands Dagblad

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Afscheid van autisme en ADHD Haal je een moederband niet meer in? Psychiaters te koop? Morgen ben ik een leeuw
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net