Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Prof. dr. Jim van Os: “Psychiatrische bijbel moet verdwijnen”

Datum: 20 juli 2014, 06:15 ~ Bronnen: BBC Radio, VPRO Labyrint

prof dr jim van osDe psychiatrische bijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid dient hoofdzakelijk het financiële belang van de farmaceutische industrie en niet het belang van de mensheid of van individuele patiënten. Verschillende professoren en wetenschappers pleiten in het programma Labyrint van de VPRO (Wetenschap 24) voor afschaf van het omstreden boek.

De Nederlandse hoogleraar Jim van Os vindt dat de DSM, het boek waarin alle psychiatrische diagnoses staan beschreven, in het geheel zou moeten verdwijnen. Hij zou het liefst alle psychiatrische diagnoses afschaffen, die doen de patiënt geen recht. Van Os maakte deel uit van een select gezelschap van psychiaters en psychologen dat de DSM 5 samenstelde. Hij pleit al langer in de media voor afschaf van de diagnose schizofrenie omdat tot op heden geen bewijs is gevonden voor een hersenziekte en de behandeling met antipsychotica de kans op herstel vermindert.

“Schaf de diagnose schizofrenie maar af”, zegt hoogleraar sociale psychiatrie prof. dr. Jim van Os (psychiater van het jaar 2008). Wetenschappelijk is de diagnose onhoudbaar, en patiënten hebben er alleen maar last van. (UniMaas)

Wetenschappelijk gezien is het volstrekte onzin om schizofrenie als een hersenziekte te beschouwen. (Psy, 2008)

De diagnose schizofrenie doet meer kwaad dan goed, het betekent een verwijzing naar de dagbehandeling en je beneemt er alle uitzicht op herstel mee. Terwijl dat wel mogelijk is, ook bij schizofrenie. Als je uitgaat van het potentieel van mensen kun je een heel eind komen. Cognitieve therapie, praten, dat helpt, vooral bij mensen die stemmen horen en daaraan denken te moeten gehoorzamen. Ze kunnen leren om de stemmen te negeren. Het probleem is dat de zorg daar niet op ingericht is. Wel op pillen, op medicatie, die is routinematig te verkrijgen [en zorgen voor miljarden winsten, antipsychotica is het meest winstgevende medicijn van de farmaceutische industrie, red.].

Zie ook The Independent: Schizophrenia patients denied talking therapies en Open Dialoog psychotherapie van prof. dr. Jaakko Seikkula.

Get Microsoft Silverlight

 

Farmaceutische industrie wil groeien

In mei verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ofwel de DSM 5, de bijbel van de psychiatrie. De Amerikaanse psychiater Allen Frances vreest valse epidemieen van nieuwe stoornissen omdat de farmaceutische industrie ermee aan de haal zal gaan. Dit gebeurde volgens Allen ook na de vierde editie, waarvan hij de totstandkoming leidde. Nu heeft hij spijt. Met zijn nieuwste boek Terug naar normaal wil hij mensen waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe labels. Naar eigen zeggen voert Frances een ware `burgeroorlog’ om de ziel van de psychiatrie te redden. Een volgens hem grotendeels verloren strijd tegen de inflatie van psychische diagnoses en medicalisering van normaal gedrag.

Beluister ook de BBC 4 onderzoeks-reportage over de ‘psychiatrische bijbel’ en de belangen van de farmaceutische industrie van journalist Matthew Hill.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: BBC Radio (download MP3)

Bron: VPRO Labyrint

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 
 • Von

  Schokkend vind ik het gedrag van ouders die zich laten manipuleren door ondeskundigen op scholen, consultatiebureau’s, artsen, psychologen en de verkeerde psychiaters óók werkzaam bij het GGz, maar laten we niet vergeten dat kinderen op scholen al ‘gediagnosticeerd’ worden op waandiagnoses om moeilijke kinderen door te sturen naar psychologen om te labelen, en dat is weer goed voor extra inkomen voor het speciaal onderwijs en de farmaceutische be (mis)drijfen. Kinderen geven aan met hun gedrag dat wij volwassenen maar eens moeten nadenken en onderwijs moeten veranderen maar ook onze gedrag tegenover hun. Ouders worden als onwetende gekken behandelt. Tja, er zal weliets zijn met je kind maar wat? Er zijn teveel ouders die meelopen met het gedrocht onderwijs en DSM. Laat ik maar niet beginnen over jeugdzorg en (kinder)rechters die DSM ge-misbruiken om kinderen en ouders te veroordelen en ouders van hun gezag te ontheffen. Kinderen worden bruut gescheiden van hun ouders door middel van OTS en UHP. Onmenselijk!

 • Zoidberg

  Sorry,maar hij loopt nu weer om de hete brij heen te draaien. het gaat er in 1e instantie niet om dat al die diagnoses afgeschaft moeten worden omdat ze de patient geen goed zouden doen, kern vd zaak is dat ze allemaal moeten verdwijnen omdat het gros wat in die DSM staat GEEN WETENSCHAP IS. Als gevolg daarvan doen al die Fabeldiagnoses meer kwaad dan goed. Ik snap wel dat hij het niet op deze manier formuleert,want dan zou hij indirect moeten toegeven dat hij hoogleraar Onzinkunde is en kan hij morgen aan zijn eigen nepmedicijnen.
  Misschien kunnen ze een naamswijziging door voeren en de DSM voortaan zoiets als DDA noemen. [Dikke Duim Almanak].
  NVA mag ook. [Natte Vinger Almanak].

 • Monique

  Franz Ruppert heeft een heel andere benadering van psychische klachten. Eentje die naar de bron van de ziektebeelden gaat… en zonder farmaceutica verbetering kan brengen.
  http://www.bol.com/nl/p/de-verborgen-boodschap-van-psychische-stoornissen/1001004005750878/

 • Anoniem

  Ik vind de insteek om verandering in de psychiatrie en dan wel diagnose stellen te willen brengen mooi, maar ik ben teleurgesteld in Jim van Os als persoon.
  Ik kan wat hij naar buiten brengt als Professor niet rijmen met hoe ik hem heb leren kennen in zijn werk.
  Met Jim van Os heb ik een nare ervaring. Vanwege ziekte schreef hij mij af als medewerker. Ik heb niet ervaren dat hij compassie had met het feit dat ik ziek was, dit maakte me zelfs nog zieker. Ik ervaarde nergens zijn betrokkenheid en ik denk dat het daarom belangrijk is om na te gaan wat zijn beweegredenen voor verandering zijn. Heeft hij echt hart voor de patiënt?
  Streeft hij die psychiatrie na waar je daadwerkelijk als medemens naar iemand luistert, of blijven psychiaters op een afstand observeren en indiceren.
  Zo wil hij dat alle patiënten op een app onder andere hun gedachten, gedrag en gevoelens over de dag met reminders bij gaan houden. Dat wordt gebruikt als Big Data. De kans is groot dat dit in combinatie met e-health de menselijke factor nog verder uit deze hulpverlening haalt. Daarnaast, de smartphone geeft alleen maar stress. En met psychische problemen ben je er ook sneller verslaafd aan.

Mogelijk interessante boeken

ADHD-medicatie Afscheid van autisme en ADHD Ziek van Angst Denken over geneeskunde
 

Seroquel dodelijk?

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net