Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Overgewicht en depressie

Datum: 3 maart 2010, 16:59
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

buikvet depressieLeidse onderzoekers doken in de wetenschappelijke literatuur om te kijken of er een samenhang is tussen depressie en overgewicht. Het staat in het medische vakblad Archives of General Psychiatry (nieuwsbericht 1 maart 2010). En jawel. Er is zeker een relatie tussen overgewicht en depressie en die heeft iets van een vicieuze cirkel. Het is of het elkaar versterkt.

Uit de gegevens van 59.000 mensen die in 15 onderzoeken gevonden werden blijkt dat mensen met overgewicht een 55 procent grotere kans hadden om in de loop van de tijd een depressie te krijgen. Tegelijkertijd heeft 58 procent van de depressieve mensen kans om overgewicht te krijgen. Die relatie was sterker te zien bij Amerikanen dan bij Europeanen. Het was ook sterker in het geval er een echte diagnose depressie was gesteld dan bij mensen met depressieve verschijnselen.

Omdat het om een samenhang gaat en niet om een oorzakelijk bewijs doen de onderzoekers een voorstel voor mogelijke verklaringen voor die samenhang. Dat zou dan nader onderzocht kunnen worden. De eerste is dat ernstig overgewicht samengaat met het vrijkomen van ontstekingsfactoren. Die zouden ook een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een depressie. Een andere verklaring is dat het slankheidideaal de mens parten speelt. Wie dat niet bereikt is ontevreden met zichzelf, heeft een negatief zelfbeeld en dat kan op den duur leiden tot depressieve gevoelens. Een derde verklaring is dat depressies zorgen voor een verandering van het hormonale systeem in het lichaam en dat dat dan weer tot overgewicht leidt.

De onderzoekers vinden dat artsen extra op moeten letten bij mensen met een depressie, want dan kunnen ze misschien voorkomen dat ze te dik worden. Alleen is het dan wel jammer dat mensen al bij de minste of geringste tekenen van een stemmingsstoornis antidepressiva krijgen voorgeschreven en die bevorderen nu juist het ontstaan van overgewicht. Dat is dan mijn suggestie voor een mogelijke relatie tussen depressie en overgewicht. Misschien komt het voor een belangrijk deel door de behandeling.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009 Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!