Opnieuw dode in psychiatrische kliniek SPDC Oost in Amsterdam
Dit is een vervolg op Psychiatrisch patiënt sterft verstikkingsdood in isoleercel en Overleden patiënt wilde met pillen stoppen en werd daarom onder dwang platgespoten.
AMSTERDAM – De psychiatrische kliniek SPDC Oost in Amsterdam, waar twee weken geleden een patiënt verstikte in een isoleercel, is maandag gesloten. De aanleiding daarvoor zijn drie nieuwe ernstige incidenten waaronder een nieuwe dode afgelopen week.
De tweede overleden patiënt zou zelfmoord hebben gepleegd. Bovendien is zaterdag na een brandalarm een patiënt tijdelijk ontkomen omdat de deuren automatisch open gingen.
Bestuursvoorzitter Jeroen Muller van Arkin, waaronder het SPDC Oost valt, wilde maandagavond in een vraaggesprek niet verder ingaan op de aard van de incidenten. Hij zegt dat hij pas zondag van de gebeurtenissen op de hoogte is gesteld. ‘Toen heb ik onmiddellijk besloten de kliniek te sluiten. Het gaat om zulke kwetsbare mensen, die mogen geen risico lopen.’
De 32 patiënten, 15 op de open afdeling en 17 op de gesloten afdeling, worden overgebracht naar andere psychiatrische klinieken in en buiten Amsterdam Het personeel verhuist met hen mee.
Vrijdag al zette het bestuur van Arkin de leiding van het SPDC Oost op non-actief. De directeur zorg werd ontslagen, het verantwoordelijk lid van de Raad van Bestuur trad af. Twee managers en een verpleegkundige zijn tijdelijk uit hun functie gezet.
De wanorde in de kliniek in Amsterdam-Oost kwam eind vorige week aan het licht na de dood van een 47-jarige schizofreniepatiënt, die in de nacht van 2 september door verstikking stierf in een isoleercel. Kort daarvoor had de kliniek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een vlijmscherp rapport ontvangen waarin ernstige kritiek werd geleverd op de kwaliteit van de zorg.
De Inspectie had bij een bezoek aan de kliniek vastgesteld dat er veel te weinig en bovendien te laag gekwalificeerd personeel rondliep, en dat de werkdruk veel te hoog was. Patiënten werden bij een opname vaak rechtstreeks naar de isoleercel gebracht en met medicijnen platgespoten. De hygiëne in het gebouw was bovendien belabberd: een schoonmaakdienst was er niet, en het separeerblok rook onfris.
Bestuursvoorzitter Muller werd pas afgelopen vrijdag – weken later dus – van de inhoud van het rapport op de hoogte gesteld. Hij heeft onmiddellijk een plan van aanpak opgesteld, zegt hij, en naar de Inspectie gestuurd.
Een extern bureau doet de komende weken onderzoek naar wat zich de afgelopen maanden in de kliniek heeft afgespeeld.
Behalve de dood van de patiënt in de isoleercel wordt nu ook de gang van zaken rond de andere incidenten gereconstrueerd.
Bron: De Volkskrant
Pingback: Historicus: We leren niet van het verleden, misstanden in de psychiatrie niet van vandaag()