Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Opnieuw dode in psychiatrische kliniek SPDC Oost in Amsterdam

Datum: 23 september 2008, 06:59 ~ Bron: De Volkskrant

Arkin, psychiatrische kliniek in Amsterdam Dit is een vervolg op Psychiatrisch patiënt sterft verstikkingsdood in isoleercel en Overleden patiënt wilde met pillen stoppen en werd daarom onder dwang platgespoten.

AMSTERDAM – De psychiatrische kliniek SPDC Oost in Amsterdam, waar twee weken geleden een patiënt verstikte in een isoleercel, is maandag gesloten. De aanleiding daarvoor zijn drie nieuwe ernstige incidenten waaronder een nieuwe dode afgelopen week.

De tweede overleden patiënt zou zelfmoord hebben gepleegd. Bovendien is zaterdag na een brandalarm een patiënt tijdelijk ontkomen omdat de deuren automatisch open gingen.

Bestuursvoorzitter Jeroen Muller van Arkin, waaronder het SPDC Oost valt, wilde maandagavond in een vraaggesprek niet verder ingaan op de aard van de incidenten. Hij zegt dat hij pas zondag van de gebeurtenissen op de hoogte is gesteld. ‘Toen heb ik onmiddellijk besloten de kliniek te sluiten. Het gaat om zulke kwetsbare mensen, die mogen geen risico lopen.’

De 32 patiënten, 15 op de open afdeling en 17 op de gesloten afdeling, worden overgebracht naar andere psychiatrische klinieken in en buiten Amsterdam Het personeel verhuist met hen mee.

Vrijdag al zette het bestuur van Arkin de leiding van het SPDC Oost op non-actief. De directeur zorg werd ontslagen, het verantwoordelijk lid van de Raad van Bestuur trad af. Twee managers en een verpleegkundige zijn tijdelijk uit hun functie gezet.

De wanorde in de kliniek in Amsterdam-Oost kwam eind vorige week aan het licht na de dood van een 47-jarige schizofreniepatiënt, die in de nacht van 2 september door verstikking stierf in een isoleercel. Kort daarvoor had de kliniek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een vlijmscherp rapport ontvangen waarin ernstige kritiek werd geleverd op de kwaliteit van de zorg.

De Inspectie had bij een bezoek aan de kliniek vastgesteld dat er veel te weinig en bovendien te laag gekwalificeerd personeel rondliep, en dat de werkdruk veel te hoog was. Patiënten werden bij een opname vaak rechtstreeks naar de isoleercel gebracht en met medicijnen platgespoten. De hygiëne in het gebouw was bovendien belabberd: een schoonmaakdienst was er niet, en het separeerblok rook onfris.

Bestuursvoorzitter Muller werd pas afgelopen vrijdag – weken later dus – van de inhoud van het rapport op de hoogte gesteld. Hij heeft onmiddellijk een plan van aanpak opgesteld, zegt hij, en naar de Inspectie gestuurd.

Een extern bureau doet de komende weken onderzoek naar wat zich de afgelopen maanden in de kliniek heeft afgespeeld.

Behalve de dood van de patiënt in de isoleercel wordt nu ook de gang van zaken rond de andere incidenten gereconstrueerd.

Bron: De Volkskrant

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Wie is van hout ... Afscheid van autisme en ADHD Denken over geneeskunde Collision
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net