Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Ophef in Amerika: Richtlijnontwikkelings psychiaters hebben banden met farmaceuten

Datum: 1 april 2009, 13:25

Vrijwel elke psychiater in Amerika die betrokken is bij de totstandkoming van klinische richtlijnen voor de behandeling van depressie, bipolair-stoornis en schizofrenie hebben financiële banden met farmaceutische bedrijven volgens de ontdekkingen van onderzoekers gesitueerd in Boston, Amerika.

Hun studie is de eerste die de potentiële belangenverstrengeling in het bestuur van de American Psychiatric Association (APA) – de organisatie die de richtlijnen voor psychiaters opstelt – heeft onderzocht, stelt de auteur van het onderzoek.

De richtlijnen focussen zich zwaar op medicatie en geven relatief weinig aandacht aan niet medicinale behandelingen of raden het zelfs af, en geven geen informatie over hoe of wanneer de medicatie moet worden gestopt of onthouden die worden voorgeschreven aan patiënten met een psychische ziekte, schrijven de auteurs. Ze zeggen dat drie gebruikelijke behandelingen voor psychiatrische ziektes ongeveer 25 miljard dollar per jaar aan winst uit medicijn verkoop opleveren.

“De meeste patiënten gaan ervan uit dat ze medicijnen worden voorgeschreven op basis van een besluit dat is gebaseerd op een objectieve herziening van wetenschappelijk onderzoek.” stelt de hoofdauteur van het onderzoek Lisa Cosgrove van de Universiteit van Massachusetts in Boston. “Echter, onze studie rijst de vraag: is die beslissing gebaseerd op wetenschap, of is er een financieel motief? Dit is een belangrijke vraag omdat het gebrek aan objectieve biologische tests voor psychiatrische stoornissen de psychiatrie in het speciaal kwetsbaar maakt voor farmaceutische invloeden.”

De APA reageerde dat haar richtlijnen, welke wetenschappelijk onderzoek en praktijk ervaring samenvoegen, een lang en uitgebreid doorlichtings proces doorlopen en dat mensen die een significant deel van hun inkomen van farmaceutische bedrijven verkrijgen uit de commissie worden gezet.

“We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat de richtlijnen die we ontwikkelen en publiceren zoveel mogelijk vrij zijn van vertekening” zegt Dr. John S. McIntyre, voorzitter van de richtlijn sturings comité.

De studie, die deze maand online gepubliceerd zal worden in de Journal Psychotherapy and Psychosomatics, ontdekte dat onder de 20 auteurs van de richtlijnen, ten minste 18 van hen financiële banden had met farmaceutische bedrijven. De studie noemde geen namen of bedragen, maar ontdekte dat 12 richtlijn auteurs banden hadden in ten minste drie categorieën zoals “consulting, onderzoeksgiften, spreekvergoedingen en bezit van aandelen”

On de financiële banden te ontdekken hebben Cosgrove en haar collega’s, onder wie Sheldon Krimsky van Tufts Universiteit en Dr. Harold Bursztajn van Harvard Medical School publieke registers bestudeerd zoals Medline en de registers van het federale patenten bureau.

De farmaceutische industrie verdedigt haar praktijk om “opinieleiders” te betalen in verschillende specialismen om hun expertise te lenen voor medicijnontwikkeling en marketing, waarbij ze tegenover de artsen stellen dat hun inbreng zowel collega’s als de patiënten dient en dat ze betaald verdienen te worden voor hun werk.

Lees verder op Boston.com (engels)

 

Mogelijk interessante boeken

Psychiaters te koop? Geneeskunde tussen Geleerdheid en Gezond Verstand Collision Haal je een moederband niet meer in?
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family