Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Ook psychiaters storten zich op genetica

Datum: 19 augustus 2008, 12:58 ~ Bron: De Standaard Online

In hun poging om een fysiologische oorzaak voor psychiatrische stoornissen te ontdekken die tot op de dag van vandaag nog niet gevonden is, storten psychiaters zich massaal op de genetica voor het vinden van een gen dat psychiatrische condities zou kunnen veroorzaken. En men zou kunnen gaan vermoeden dat ze vooruitgang boeken wanneer men onderstaande propaganda leest in het nieuws.

Ook angstgevoelens zijn genetisch bepaald

Dat sommige mensen meer last hebben van angstgevoelens dan anderen, heeft te maken met een erfelijke genetische mutatie. Dat schrijft de Independent on Sunday, op basis van een van de eerste grootschalige psychiatrische onderzoeken naar de genetische oorzaken van persoonlijkheidsverschillen die kunnen leiden tot stressproblemen.

Volgens de onderzoekers wordt die mutatie aangetroffen bij ongeveer de helft van de bevolking, maar heeft één op de vier mensen, die beide kopieën van het gen erfden van de ouders, er ook daadwerkelijk last van. Die mensen lopen namelijk een groter risico op angstverschijnselen zoals post-traumatische stress en obsessief-compulsieve aandoeningen.

De vorsers stellen dat hun ontdekking het mogelijk maakt om de genetische verschillen tussen mensen te identificeren die een rechtstreekse uitwerking hebben op de chemicalieën in de hersenen die onze psychologische eigenschappen bepalen. En hoewel bij angstgevoelens ook andere factoren een rol spelen, is er nu hoop dat de genen die mensen “voorbestemmen” voor een reeks problemen, van zenuwachtigheid tot psychologische ziektes, kunnen worden geïdentificeerd.

De studie, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het vakblad “Journal of Behavioural Neuroscience”, richtte zich op een gen dat bekend staat als COMT en dat een enzyme controleert dat de signalen afzwakt van dopamine, een van de belangrijkste neurotransmitters in de hersenen die in verband wordt gebracht met schizofrenie en de ziekte van Parkinson. Onder blanke Europeanen heeft een kwart van de mensen dat gen.

“Deze gen-variatie” aldus Christian Montag, van de universiteit van Bonn, “is in potentie slechts één van de vele factoren die een complexe eigenschap als angst bepalen. Maar het is toch een belangrijke stap in de goede richting, die de mogelijkheid schept om op basis van het genetisch profiel van een mens de juiste dosis te bepalen van het juiste medicijn om die toestand aan te pakken”.

Bron: De Standaard Online, 17 augustus 2008

Aan de hand van het bovenstaande artikel krijgt men de indruk dat er een aantoonbare fysiologische oorzaak bestaat voor angst- en stress-stoornissen en dat je er niets aan kunt doen wanneer je toevallig een ‘verkeerd’ gen of combinatie van genen hebt geërfd van je ouders.

In plaats van zich op de psyche te richten en de vele mogelijkheden daarvan te bestuderen zodat welke problemen dan ook te overkomen zijn met de kracht van de geest, zoeken psychiaters naar de oorzaak voor ziektes die zeer waarschijnlijk niet eens bestaan waar ze weer nieuwe medicijnen voor kunnen ontwikkelen en voorschrijven.

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Psychiaters te koop? Collision Metanoia Afscheid van autisme en ADHD
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family