Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Onderzoek naar de depressie-epidemie in Belgisch televisieprogramma Koppen XL

Datum: 4 oktober 2010, 19:54 ~ Bron: TV-visie.be

Koppen XLIn de jaren tachtig was de verkoop van antidepressiva al goed voor een jaarlijkse omzet van ruim 350 miljoen euro, maar vandaag is dat bedrag opgelopen tot veertien miljard euro per jaar. In de reportage De depressie-epidemie op TV Eén vraagt ‘Koppen XL‘ zich af of we niet te snel naar de pillen grijpen en of het wel goed zit met de medische verantwoording voor het voorschrijven van de medicijnen.

Er lijkt een heuse epidemie op handen te zijn, ‘de depressie-epidemie’. Wereldwijd zouden nu al meer dan 120 miljoen mensen eraan lijden en dagelijks medicijnen ertegen gebruiken. Dat blijkt vooral uit de explosieve groei van de verkoop van antidepressiva.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18505564

‘Koppen XL’ neemt ‘de depressie-epidemie’ kritisch onder de loep. Zijn we echt zo massaal depressief? Of laten we ons misleiden door een dubieus medisch vakgebied en slikken we een medicijn tegen een ziekte die er eigenlijk niet is? En wie heeft daar belang bij? De patiënt zelf? Of de farmaceutische industrie?

Uit studies blijkt dat antidepressiva veel en gemakkelijk worden voorgeschreven, vaak onder druk van de patiënt zelf. Bovendien hebben de geneesmiddelen heel wat bijwerkingen. Van slapeloosheid tot een sterk verminderd libido en in extreme gevallen zelfs agressie. Gepieker over de antipiekerpil, in ‘Koppen XL’.

Oorspronkelijke titel: Dépression, questions sur une épidémie, een reportage van Envoyé Special.

‘Koppen XL’, dinsdag 5 oktober 2010 om 21.30 uur op Eén.

Bron: TV-visie.be

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

De depressie-epidemie Uw brein als medicijn Nieuwe wegen voor de geneeskunde Het einde van de psychotherapie
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!