Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Vergeldende strafrechtelijke vervolging en "vrije wil"

Er is een groeiende beweging die gelooft dat menselijk gedrag kan worden gereduceerd tot chemie in de hersenen en dat er geen vrije wil of schuld is. Volgens deze beweging zou het strafrecht idealiter vervangen moeten worden door preventieve psychiatrische behandeling.

Wat zou er gebeuren als mensen gaan geloven dat er geen schuld is en dat mensen niet verantwoordelijk zijn voor misdaad, en dat criminelen in plaats daarvan psychiatrische zorg moeten ontvangen?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Officier van Justitie: Martelstraf (a.k.a. Jeugd-TBS) voor Sylvana K. om overval op moeder

Datum: 16 mei 2009, 10:45 ~ Bron: TC Tubantia

rechtbank almeloTerwijl pedofielen en moordenaars er in Nederland afkomen met een zacht tikje (zie de Netwerk reportage: “Gevangenis in Nederland: Hotel of Straf?“), worden kinderen en volwassenen voor kleinere vergrijpen soms – op basis van natte vingerwerk van een psychiater – gestraft met zware martelingen. Het is niet rechtvaardig en inhumaan.

In TBS worden de kinderen met zeer harde hand en op een disrespectvolle manier aangepakt, met onbepaalde tijd isoleercel opsluiting en injecties onder dwang met levensgevaarlijke middelen. De lichamelijke integriteit wordt geschonden, en iemands hersenen en lichaam worden tegen iemands wil beschadigd, en dat zijn zeer ernstige misdaden tegen de menselijkheid. 

Dat is wel anders in de Nederlandse gevangenis, waar pedofielen zelfs een opleiding kunnen krijgen, waar de cipiers over het algemeen respect hebben voor je, en waar je zelfs een TV en huisdieren mag!

Wie is er dan eigenlijk zieker? Deze officier van justitie die dit kind de gruwelijke martelingen als straf oplegt, en pedofielen niet? Of dit kind, die een ernstig misdrijf pleegt, maar minder ernstig dan veel andere criminelen die het zachte tikje krijgen?

~ Quote uit TC Tubantia ~

ALMELO – Officier van justitie C. Hofstee heeft jeugd-tbs geëist tegen Sylvana K. (19) uit Almelo voor betrokkenheid bij de zeer gewelddadige overval op haar moeder januari dit jaar.

Het Openbaar Ministerie vraagt het jeugdstrafrecht toe te passen op Sylvana K. die verdacht wordt van medeplegen van een poging tot doodslag op haar moeder 10 januari in Almelo. Ze is weliswaar negentien jaar en dus volwassen, maar volgens deskundigen kinderlijk naïef. Gedwongen behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis voor jongeren zou het best zijn, betoogde officier van justitie C. Hofstee.
Tegen haar echtgenoot Klaas Z. (23) eiste ze zes jaar gevangenisstraf.

Het paar handelde onder invloed van cocaïne. Ze hadden geld nodig en beraamden een roof op een invalide man. Omdat er bezoek was zagen ze daarvan af. Ze zetten toen hun zinnen op haar moeder van wie ze wisten dat die alleen thuis was. Haar vader was als assistent-trainer op kamp met Heracles.

Het plan was dat Klaas de moeder met een klap bewusteloos zou slaan. Toen dat niet lukte ging hij als een beest tekeer en stopte pas toen het slachtoffer deed of ze bewusteloos was.

Vonnis: 29 mei.

Samen met haar echtgenoot Klaas Z. (23) beroofde ze haar moeder. Ze wist dat die alleen thuis was omdat haar vader als assistent-trainer van Heracles op trainingskamp was. Het idee van de gewelddadige overval werkten ze samen uit, maar hij was alleen voor het geweld verantwoordelijk. Sylvana en haar partner lieten de moeder zwaar bloedend achter op de oprit bij haar woning. Tegen Klaas Z. eiste Hofstee eerder vandaag een gevangenisstraf van zes jaar.

Sylvana K. (19) zat tegenover de rechters met een bijbel voor zich. Om haar nek droeg ze een ketting met een wit kruis. Ze zei dat ze niet mee naar binnen durfde bij de beroving van haar vroegere lerares op 8 januari, dus twee dagen eerder. Haar echtgenoot Klaas Z. zei dat hij haar wel zou leren hoe het moest.

“Als hij gebruikt heeft, is hij heel opdringerig, dominant en agressief. Ik gebruikte toen zelf ook”, vertelde ze. “Ik kon toen geen kant op. Ik kon nergens anders slapen en dus ging ik maar mee”.

Over de overval op haar moeder zei ze dat Klaas erover begon. “Toen ben ik erin mee gegaan. We hadden echt heel veel drugs gehad”, zei ze. Volgens haar had hij gezegd dat hij haar met een klap k.o. zou zijn. Toen ze haar moeder op de grond liggend zag, toegetakeld door Klaas, spookte er van alles door haar heen, zonder dat ze begreep wat. Ze begreep dat het helemaal mis was, maar desondanks liet ze haar moeder links liggen en ging ze de woning in om buit te verzamelen.

“Ik wilde het niet, maar ik deed het. Hij zei dat alles snel moest. Ik wist alleen achter in mijn kop dat er iets niet goed was”, zegt ze met gebroken stem.

Rechter Bordenga vertelde dat de ouders geen contact meer hebben met hun dochter. Ze hebben vaker meegemaakt dat ze spijt aanbood. Sylvana reageerde dat ze een aantal keren heeft geschreven en dat ze hoopt over een aantal jaren weer contact te kunnen hebben ‘als ze zien dat het beter gaat’.

Net als Klaas K. heeft zij een kind uit een andere relatie. Het kind werd na een half jaar bij haar weggehaald. “Daarna is het slechter met u gegaan”, zei rechter Bordenga. Hij hield haar voor dat ze een strafblad heeft dat 20004 begon. Deskundigen vinden dat ze langdurig behandeld moet worden.

Advocaat M. Frerix vertelde dat haar cliënte aanvankelijk hoopten dat moeder niet thuis zou zijn. Toen dat niet het geval bleek zei Sylvana dat zij niet gezien wilde worden. Klaas zou daarop hebben gezegd dat hij haar met een klap bewusteloos kon slaan. Frerix:

“Er was geen enkele intentie haar dood te slaan. Bovendien was ze totaal niet betrokken toen haar moeder geslagen en geschopt werd. Ze stond achter de struiken aan de andere kant van de straat”.

Frerix beschreef de verwarring bij Sylvana toen langs haar moeder was gelopen van wie ze het bebloede hoofd niet kon zien en het huis in ging waar ze al jaren niet was geweest. “Ze zag vertrouwde spulletjes, ze heeft haar hond nog geaaid. Ze voelde iets van heimwee. Ze begreep dat het mis was, maar hoorde toen Klaas weer roepen dat ze moest opschieten”, aldus Frerix.

Ook Frerix hoopt dat het strafrecht voor minderjarigen wordt toegepast. Ze vindt wel dat daarbij met de veel geringere, volgende rol van Sylvana rekening moet worden gehouden.

Bron: TC Tubantia

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Morgen ben ik een leeuw Afwijkend En Toch Zo Gewoon Ziek van Angst Nieuwe wegen voor de geneeskunde
 

Toezicht op psychiaters faalt

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net