Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Nova: “Psychiaters sjoemelen met isoleercel cijfers, separaties vaak verduisterd”

Datum: 15 juni 2010, 19:29 ~ Bron: Nova

In Nederland duurt de ophef in de politiek over de schandalig lange isoleercel opsluitingen van soms meerdere jaren achtereen inmiddels al zo’n 4 jaar voort, en nog steeds spreken politici in kamervragen hun walging uit over wat psychiaters met mensen doen anno 2010 in Nederland.

Zie bijvoorbeeld de kamervragen van Cisca Joldersma (CDA) op 20 april 2010 met als kop: “Levend begraven in een isoleercel”

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2010Z07057.html

Tot vele jaren achtereen worden mensen door een ‘arts’ alleen in een isoleercel of afzonderingsruimte opgesloten. Dit zegt het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) in NOVA.

Isoleercel - Separeercel

Mensen vele jaren achtereen opgesloten in isoleercel

Psychiaters sjoemelen met isoleercelcijfers

NOVA ontdekt dat op verschillende manieren de officiële separatiecijfers worden geflatteerd. Door niet goed te registeren, door separaties ten onrechte het stempel vrijwillig te geven, door de patiënt kort uit de isoleercel te halen en vervolgens weer te isoleren, of door mensen in te sluiten op hun eigen kamer.

Zie ook: Halbe Zijlstra (VVD): “GGZ chanteert om schandalen verborgen te houden”

Minister verkeerd geïnformeerd

Vorig jaar had minister Klink nog de indruk dat slechts vijf patiënten langer dan drie maanden continu worden gesepareerd of afgezonderd. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer over deze gevallen:

“Hierbij is separeren of afzonderen soms de enige resterende oplossing danwel van de beschikbare opties nog de meest acceptabele oplossing.”

Uit onderzoek door CCE blijkt dat er minstens vier keer zoveel van dit soort probleemgevallen zijn. Minstens, want het CCE adviseert pas sinds anderhalf jaar actief in de psychiatrie en is nog niet bekend bij alle instellingen. Het CCE richt zich op vastgelopen situaties in de zorg, waar de menselijke maat uit het oog is geraakt.

Ministerie wil isoleercel in de ban

Het ministerie van VWS betreurt deze twintig langdurige separaties van het afgelopen jaar.

“Hoewel het aantal dwangbehandelingen sinds 2008 is afgenomen, moeten we blijven streven naar het beperken van separaties tot kortdurende noodsituaties,” aldus minister Klink in een reactie aan NOVA.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is in een jaar tijd het aantal separaties in ons land gemiddeld gedaald met 10%. De Inspectie is optimistisch. Als het zo doorgaat verdwijnt de isoleercel. Maar bestuurder Tom Kuipers van GGZ Nijmegen bestrijdt dit.

“Ik geloof niet dat we op nul uitkomen.”

Tom Kuipers (GGZ Nijmegen) ziet het ouderwetse separeren in een hok met matras, scheurhemd en kartonnen po inderdaad afnemen. Maar de druk om de separatiecijfers naar beneden te krijgen leidt ook tot andere vormen van opsluiting. Kuipers:

“Dat kan ook een vorm van geweldpleging zijn.”

Dat beaamt advocaat Marie-José Spieringhs. Zij ziet dat de gewone kamers van patiënten omgebouwd kunnen worden tot een ruimte die geschikt is voor opsluiting.

“Uiteindelijk krijg je dan een compleet gestripte kamer met een papieren hoedje om je behoefte in te doen. In feite vindt dan separatie plaats.”

Deze zogenaamde kamerprogramma’s zijn niet meldingsplichtig bij de Inspectie en zo ontspringen psychiaters de dans.

Tweede Kamer start onafhankelijk onderzoek

Begin juni is de presentatie van een onafhankelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS naar de omstandigheden waaronder separaties worden toegepast en naar de meldingsbereidheid van GGZ-instellingen bij dwangtoepassingen. Een Kamermeerderheid besloot vorig jaar tot dit onderzoek.

Bron: Nova

Zie ook: Honderden kinderen jaarlijks opgesloten in een isoleercel omdat ze lastig zijn

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Psychiaters te koop? Uw brein als medicijn Afscheid van autisme en ADHD Slikken
 

Toezicht op psychiaters faalt

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net