Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

NOVA: Nog veel meer doden in isoleercellen in Nederland

Datum: 2 oktober 2008, 22:50 ~ Bron: NOVA

Uit een inventarisatie onder tweederde van de GGZ-instellingen in Nederland, blijkt dat er nog zeker tien psychiatrische afdelingen zoals de inmiddels gesloten kliniek in Amsterdam-Oost zijn. NOVA presenteert de onderzoeksresultaten. (bekijk uitzending)

Isoleercel - Separeercel

Isoleercel - Separeercel

Nog zeker tien psychiatrische afdelingen in Nederland zijn er net zo slecht aan toe als de inmiddels gesloten kliniek SPDC Oost in Amsterdam. In twee instellingen zijn de afgelopen weken gesepareerde patiënten overleden zonder dat dit in het nieuws kwam. Dat blijkt uit een inventarisatie onder tweederde van de GGZ-instellingen, die vanavond in NOVA bekend is gemaakt.

Femke Welles van de Stichting Patiënt Vertrouwens Persoon (PVP), die het onderzoek uitvoerde, zegt in NOVA dat er daarnaast nog twintig gesloten afdelingen zijn die kampen met personeelsgebrek, vervuiling en veelvuldig opsluiten van patiënten in de isoleercel. Op elf afdelingen signaleren de Patiënten Vertrouwens Personen onvoldoende veiligheid door te weinig personeel en een repressief klimaat.

Ook is er een toename van dwangmedicatie. Patiënten zitten soms maanden tot jaren in de separeercel. Soms heeft de patiënt geen gewone slaapkamer meer op de afdeling. Sommige patiënten verblijven permanent in een eigen kamer die ontdaan is van meubilair en niet van een separeercel te onderscheiden is.

Het grootste gedeelte van de GGZ-instellingen steekt energie in projecten om separatie terug te dringen. In een aantal gevallen is dat gelukt. In één instelling is het aantal separaties spectaculair gedaald, maar volgens de meeste vertrouwenspersonen is er geen merkbaar resultaat.

Femke Welles zegt in NOVA dat de klachten zijn doorgegeven aan de Inspectie, maar die reageert vaak niet. “Ook de vertrouwenspersoon van de SPDC Oost heeft vaak aan de bel getrokken bij de Inspectie maar kreeg geen reactie. Je raakt dan murw. Die pvp-er wordt nu nog dagelijks platgebeld door patiënten en familieleden die alles weer herbeleven en nu pas goed inzien in wat voor onveilige situatie ze daar hebben gezeten. Beangstigend, patiënten zijn er door al die berichtgeving nu ook soms slechter aan toe,” aldus Welles.

Bron: NOVA (video)

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Slikken Metanoia ADHD-medicatie Collision
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!