Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Nova: Hype in de psychiatrie: ex-patiënten worden opgeleid tot behandelaar!

Datum: 26 april 2009, 14:28 ~ Bronnen: Nova, Radio 1

Het is een nieuwe trend in de psychiatrie: patiënten die als ervaringsdeskundigen een rol spelen in de behandeling van andere psychiatrische patiënten en daarvoor ook betaald worden.

Het gebeurt steeds vaker en er komen ook steeds meer MBO-opleidingen voor deze ervaringswerkers door heel Nederland. 

YouTube voorvertoningsafbeelding

Effectieve behandeling

Voormalige patiënten dragen als ervaringsdeskundigen positief bij aan de ggz, vinden cliënten en ervaringsdeskundigen. Cliënten voelen zich begrepen door ex-patiënten. Ook ervaringsdeskundigen zelf denken dat zij dichter bij de patiënten staan en in hun team een andere kijk meebrengen. Het werk is ook heilzaam voor henzelf.

HBO-opleidingsniveau

Ook op HBO-niveau gaan opleidingen starten. Eindhoven is de eerste opleiding voor ervaringsdeskundigen (BGE) op HBO-niveau. De opleiding begint in september. Het ‘loopt storm’, er zijn nu al 40 aanmeldingen en er zullen er nog zeker meer bijkomen. In Rotterdam worden momenteel besprekingen gevoerd voor het opstarten van een HBO-opleiding. 

Pauline Kuin-van der Jagt is zo’n hulpverlener die eerst zelf patiënt was. Ze werkt in Noordduyne, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Den Helder.

Bron: Nova

Van gek tot behandelaar – Radio 1

Psychiatrische patiënten dragen vaak levenslang een etiket: in de ogen van anderen zijn ze gek en kunnen ze niets voor de maatschappij betekenen. Maar steeds meer psychiatrische instellingen geven ze graag een kans op het moment dat ze een behandeling achter de rug hebben. Heb je een psychiatrisch verleden, dan mag je tegenwoordig aanschuiven als behandelaar. Dit is de Dag volgt een van hen: Willianne Janse bij de Utrechtse GGZ-instelling Altrecht.

Willianne Janse (rechts), ervaringsdeskundige psychiatrie 

Van gek tot behandelaar

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Doelstelling: in 2011, 5% van alle medewerkers in de psychiatrie een ervaringsdeskundige!

Bron: Radio 1

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Wie is van hout ... Metanoia Slikken Denken over geneeskunde
 

Seroquel dodelijk?

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net