Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

NOS Journaal reportage over isoleercel doden: ‘Mensen maken het verschil’

Datum: 7 oktober 2008, 16:59 ~ Bron: NOS Journaal

NOS Journaal reportage psychiatrie Door Rinke van den Brink

Doden in isoleercellen, mensen die maandenlang in isolatie verblijven en soms nog langer. Met uitwerpselen vervuilde separatieruimtes, gebrek aan toezicht; er blijken onaanvaardbare toestanden te bestaan in een deel van de GGZ-instellingen in Nederland.

In nogal wat instellingen is het in een isoleercel plaatsen van patiënten in de eerste plaats een manier om de situatie op afdelingen beheersbaar te houden, in plaats van een welbewuste keuze op zorginhoudelijke gronden.

Wie meer personeel inzet, hoeft minder vaak patiënten te separeren. Zo simpel is het, blijkt op de locatie Zeist van de GGZ-instelling Altrecht.

Terugdringen

Altrecht is een van de instellingen die voorop loopt bij het terugdringen van het aantal separeergevallen en van de duur van de periode dat mensen in de isoleercel zitten.

Het terrein van de GGZ-instelling Altrecht in Zeist ziet eruit zoals je verwacht: parkachtig, heel groen en her en der verspreid allerlei kleinere en grotere gebouwen. We zijn te gast in het gebouw Dinsele waar de gesloten afdeling van Altrecht Zeist is gevestigd. Om te kijken hoe het toegaat in een GGZ-instelling waar heel complexe patiënten verpleegd worden en om te zien hoe een isoleercel eruit ziet.

Nog voor we goed en wel binnen zijn, lijkt het bekijken van een isoleercel al onmogelijk. Er is net een patiënt ingesloten en de man in kwestie is zo opgewonden dat de cameraploeg van de NOS niet op de gang bij de isoleercellen mag komen. En op de gesloten afdeling is het zo onrustig dat we voorlopig daar ook niet terecht kunnen. Na een tijdje wachten mag het wel. 

De isoleercel is helemaal kaal, een dikke matras op de vloer, een onverwoestbare blauwe deken erop en een kartonnen po. Verder is er een schoolbord met een paar mededelingen en hangt er een camera. Een rood lichtje gaat branden als de camera aanstaat. Patiënten krijgen het via de intercom te horen als de camera aangaat of uitgezet wordt.

Doorbraakproject

In 2003 is Altrecht op de locatie Zeist begonnen met het ‘doorbraakproject separatie’. Intussen doen alle dertien locaties van Altrecht mee. In Zeist wordt sindsdien veel minder gesepareerd. Psychiater Willem Snelleman is medisch manager. “In 2003 hebben we de separeercellen ongeveer 8.000 uur gebruikt. Nu doen we dat nog zo’n 3.500 uur per jaar.”

Over het teruglopen van de duur van het verblijf in isoleercellen is nog weinig te zeggen. Cijfers daarover worden pas sinds 1 januari 2008 bijgehouden.  “De afgelopen jaren heeft niemand langer dan een week of twee, drie in de isoleer gezeten”, zegt psychiater Snelleman. Altrecht denkt dat er ook veel winst te behalen is door het bekorten van de isolatieduur.

Altrecht Zeist neemt jaarlijks ongeveer 600 mensen op uit een regio waar 167.000 mensen wonen. Tien procent van alle patiënten, rond de 60 mensen dus, belandt een of meer keer in een isoleercel. Verpleegkundige Linda van Hengstum is een van de trekkers van het anti-separatieproject.

“Toen we begonnen was ons eerste doel de inzet van meer personeel om zo te voorkomen dat separatie als een soort beheersinstrument wordt gebruikt. De vroege en late diensten doen we nu met vier in plaats van drie verpleegkundigen voor 17 patiënten. Nu kunnen we als iemand door het lint dreigt te gaan, één op één begeleiding geven, om zo te voorkomen dat het separatie komt. Bijvoorbeeld even een wandelingetje gaan maken met zo iemand.”

Door het lint

Verder probeert Altrecht met alle patiënten afspraken te maken over wat er moet gebeuren als iemand door het lint gaat. “Dat is een soort separeerpreventieplan”, zegt Linda van Hengstum. “Als patiënten goed aanspreekbaar zijn, kunnen ze aangeven waaraan ze de voorkeur geven in zulk soort situaties: dwangmedicatie of een verblijf in de separeerruimte.”

Peter Boon is hoofd van de gesloten afdeling waar het separeren het meest toegepast wordt. “Er is in 2003/2004 een omslag opgetreden in het denken over separeren. Nu vinden we dat separeren een probleem is en geen oplossing. Dat was andersom. We lopen nu voorop. We zijn hiermee begonnen na een klanttevredenheidsonderzoek onder 60 patiënten. Daaruit bleek grote onvrede over het separeerbeleid.”

Gerda is ambulant patiënt van Altrecht, maar ze is ook meer dan eens opgenomen. Twee keer belandde ze in een isoleercel. “Ik word alleen maar meer onbeheersbaar van de isoleercel. Met mij moet je dat niet doen, met mij moet je praten, altijd praten.” Dat ze door mannelijke verpleegkundigen uitgekleed werd en in een scheurlaken werd gehesen, maakte het er niet beter op. Ze was kort voor die tijd verkracht. 

Gerda maakt deel uit van een groep van zes (ex-)patiënten, ‘ervaringsdeskundigen’, die samen met het Steunpunt GGZ een cursus gaan geven aan het personeel van Altrecht. Doel: voorkomen van het isoleren van patiënten.

Gerda: “Wij hebben met elkaar onze ervaringen besproken en daaruit gehaald waar we allemaal tegenaan lopen. Communiceren dat is het sleutelwoord. Bij opname, maar ook als iemand de isoleercel in moet. Leg uit waarom, wat er gaat gebeuren, waarom er geen andere oplossing is, hoe lang het gaat duren, wanneer er iemand komt kijken, dat soort dingen. Patiënten willen weten wat er met hen gaat gebeuren.’

De eerste training is morgen.

Bron: NOS Journaal

Zie ook:

 1. http://www.zielenknijper.nl/cisca-joldersma-cda-antipsychotica-en-fixatie-terugdringen.html
 2. http://www.zielenknijper.nl/minister-voor-volksgezondheid-pvp-krijgt-meer-macht.html
 3. http://www.zielenknijper.nl/herziening-wet-bopz-commissie-moet-besluiten-over-noodzaak-opname.html
 4. http://www.zielenknijper.nl/psycholoog-bepleit-verbod-isoleercel.html
 5. http://www.zielenknijper.nl/minister-voor-volksgezondheid-verplicht-permanente-cameratoezicht-in-isoleercel.html
 6. http://www.zielenknijper.nl/lea-bouwmeester-pvda-isoleercelgebruik-en-dwangmedicatie-terugdringen.html
 7. http://www.zielenknijper.nl/minister-van-volksgezondheid-ondergrens-voor-psychiatrische-zorg.html
 8. http://www.zielenknijper.nl/van-miltenburg-vvd-wantoestanden-psychiatrie-in-heel-nederland.html
 9. http://www.zielenknijper.nl/nvvp-parlementair-onderzoek-is-onzin.html
 10. http://www.zielenknijper.nl/nova-nog-veel-meer-doden-in-isoleercellen-in-nederland.html
 11. http://www.zielenknijper.nl/ook-ypsilon-trekt-aan-de-bel.html
 12. http://www.zielenknijper.nl/agnes-kant-wil-onderzoek-misstanden-psychiatrie.html
 13. http://www.zielenknijper.nl/historicus-misstanden-psychiatrie-niet-van-vandaag.html
 14. http://www.zielenknijper.nl/psychiater-ook-in-dijk-en-duin-sterven-patienten-in-een-isoleercel-door-nalatigheid.html
Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

De duisternis voorbij Afscheid van autisme en ADHD Het einde van de psychotherapie Uw brein als medicijn
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net