Nieuwe psychiatrische ziekten bij kinderen: “dyscalculie” (rekenstoornis) en taalstoornis
Kinderen die moeite hebben met rekenen of taal op school kunnen daar binnenkort voor behandeld worden met medicijnen. Verschillende farmaceutische bedrijven leggen momenteel de laatste hand aan medicamenten die hersenfunctionaliteiten gaan versterken, zo meldt de Sunday Times.
Naar schatting tien procent van de kinderen uit het basisonderwijs lijdt aan dyscalculie of rekenstoornissen en taalstoornissen.
Dyscalculie stoornis kan in verschillende vormen voorkomen, en 5 tot 8 procent van alle schoolkinderen zou ermee te kampen hebben. Bij 46 procent van die kinderen zijn de andere vaardigheden wel normaal ontwikkeld; bij 26 procent doet dyscalculie zich voor in combinatie met de ADHD stoornis. Verder zouden veel kinderen, tussen 17 en 50 procent, naast dyscalculie ook last hebben van dyslexie of spellingstoornissen. De rekenstoornis wordt meestal pas vastgesteld in de lagere school, wanneer kinderen leren rekenen, maar Desoete houdt zich ook bezig met de detectie van dyscalculie bij kleuters en baby’s. Wanneer een jonge kleuter het moeilijk heeft om bijvoorbeeld kleine hoeveelheden aan te duiden in termen als “meer” of “minder” of last heeft met het onthouden van de telrij, kan dat een symptoom zijn van de ziekte. Enkel wanneer kinderen verschillende van die problemen ondervinden, kan er sprake zijn van dyscalculie.
Bron: Belga
Bron: The Telegraph