Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Neurofeedback effectieve ‘medicijnloze’ behandeling bij ADHD/ADD gedrag

Datum: 16 juli 2009, 10:36 ~ Bron: Brainclinics

Nijmegen, 16 juli 2009 – Neurofeedback ofwel EEG Biofeedback is een methode waarbij de hersenen worden getraind om daarmee ‘afwijkende’ hersenactiviteit te normaliseren. Deze behandelmethode is de laatste jaren sterk in opkomst in Nederland en meermalen is de vraag gesteld of Neurofeedback een ‘Evidence Based’ methode, ofwel een bewezen behandelmethode is. Morgen zal een onderzoek verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘EEG and Clinical Neuroscience’ waaruit blijkt dat Neurofeedback voor de behandeling van ADHD en ADD inderdaad als bewezen effectieve behandeling (ofwel Evidence-Based) gezien kan worden.

Brainclinics neurofeedback

Brainclinics neurofeedback

Neurofeedback is een techniek waarbij door terugkoppeling van hersenactiviteit – vaak het EEG – de hersenen worden getraind een bepaalde activiteit te produceren of te onderdrukken. Deze methode werd initieel ontdekt voor de behandeling van Epilepsie en is vanaf 1976 ook onderzocht voor de behandeling van ADHD. Sinds enkele jaren word deze techniek ook steeds meer in Nederland toegepast en word deze methode aangeboden voor de behandeling van allerlei aandoeningen. Critici hebben dit vaak ter discussie gesteld en vaak rees de vraag of Neurofeedback als ‘Evidence-Based’ ofwel bewezen behandelmethode gezien kan worden of niet.

In samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Tübingen (Duitsland), de Radboud Universiteit Nijmegen, Brainclinics en het EEG Resource Instituut is een zogenaamde meta-analyse uitgevoerd waarbij alle onderzoeken uit het verleden zijn meegenomen waarin het effect van Neurofeedback bij ADHD is onderzocht. In totaal zijn 15 onderzoeken meegenomen met een totaal van 1194 patiënten. Op basis van dit onderzoek – wat in de juli uitgave van het internationale wetenschappelijke tijdschrift EEG and Clinical Neuroscience zal verschijnen – kan inderdaad geconcludeerd worden dat voor de behandeling van ADHD Neurofeedback als bewezen effectieve behandelmethode gezien kan worden. Deze analyse liet zien dat Neurofeedback behandeling een grote en klinisch relevante verbetering liet zien op impulsiviteit en aandachtsproblemen en een redelijke verbetering op hyperactiviteit.

Dit neemt niet weg dat Neurofeedback nog steeds experimenteel is voor een reeks andere aandoeningen en er nog meer onderzoek nodig is. Neurofeedback is dus zeker niet de magische oplossing voor allerlei aandoeningen, maar wel een bewezen effectieve methode voor de behandeling van ADHD/ADD.

Aangezien er grote verschillen in Neurofeedback methoden zijn en er veel niet-onderzochte methoden worden gebruikt, wordt er aangeraden een juiste keuze te maken in behandelaars. Geadviseerd wordt om behandelaars te zoeken die zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).

Literatuur

Arns, M., de Ridder, S., Strehl, U., Breteler, M. & Coenen, A. Efficacy of Neurofeedback Treatment in ADHD: The effects on Inattention, Impulsivity and Hyperactivity: a Meta-Analysis. EEG and Clinical Neuroscience; 40(3), 180-189.

Arns, M. (2008) Personalized Medicine: Nieuwe ontwikkelingen in de diagnostiek en behandeling van Depressie en ADHD. De Psycholoog, September 2008.

Bron: Brainclinics

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Hoezo ADHD? Afwijkend En Toch Zo Gewoon Met gezond verstand
 

Dr. Laura Batstra

Dr. Laura Batstra (blog) heeft ontslag genomen bij een GGZ-instelling uit afkeer tegen ADHD-screenen op scholen. Dr. Laura Batstra is auteur van het boek “Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen!” en stelt dat ADHD geen hersenziekte is en dat het daarom onverantwoord is om de hersenen van kinderen te behandelen.


Stop ADHD screening
Petitie tegen medicalisering jeugd

Terwijl de Tweede Kamer er alles aan doet om de ADHD epidemie in Nederland aan banden te krijgen start de psychiatrie onderwijl initiatieven om kinderen in een vroeger stadium te diagnosticeren met ADHD. In Ede is bijvoorbeeld een psychiatrisch screening programma gestart op peuterspeelzalen.

is een petitie gestart gericht aan politici. Teken de petitie en nodig anderen uit om te tekenen!

Teken de petitie tegen ADHD screening
Teken de petitie!


"Hoogleraren roepen in kranten dat ADHD wetenschappelijke fraude is"
Knack.be (700.000 lezers)

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!