Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Nederlandse hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Jan Buitelaar ontmaskerd

Datum: 12 januari 2010, 07:11 ~ Bron: Trouw

Psychiater Jan BuitelaarVolgens hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Jan Buitelaar is het toedienen van Prozac bij kinderen met een depressie de enige oplossing. Als voorzitter van de werkgroep van experts die een nieuwe behandelrichtlijn voor kinderen met depressieve gevoelens heeft opgesteld heeft hij een grote invloed gehad in de ontwikkeling van de nieuwe richtlijn voor psychiaters die adviseert om depressieve kinderen met het SSRI antidepressivum Prozac te behandelen, ondanks het feit dat Prozac de kans op zelfmoord meer dan verdubbelt bij kinderen.

Zie:

Beluister de uitzending van VARA/VPRO Noorderlicht over het onderzoek uit het American Journal of Psychiatry (7 december 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Beluister de discussie over antidepressiva voor jongeren in Argos Supplement (12 december 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

~ Quote uit Trouw ~

Artsen mogen Prozac voorschrijven aan depressieve kinderen. Er is geen alternatief, zegt de expert, die banden heeft met de fabrikant.

Volgens hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Jan Buitelaar komt Prozac in onafhankelijke meta-analyses en buitenlandse richtlijnen naar voren „als meest geschikte middel voor depressie bij kinderen en adolescenten.” Buitelaar is voorzitter van de werkgroep van experts die een nieuwe behandelrichtlijn voor kinderen met depressie heeft opgesteld.

Hij weet dat Prozac zelfmoordgedachten oproept bij sommige patiënten, maar er is volgens hem geen alternatief.

„Suïcidaliteit is op zich een verontrustend verschijnsel, dat ook onlosmakelijk aan depressie is verbonden. Het vraagt om een goede begeleiding en monitoring. Bij alle beslissingen moeten de gevaren van depressie worden afgewogen tegen de risico’s van behandeling.”

De depressierichtlijn voor kinderen van het Trimbos Instituut verschijnt dezer dagen. De samenstellers zeggen dat de voorschrijvend arts uitvoerig uitleg moet geven bij dit antidepressivum en dat de behandeling eventueel moet worden uitgebreid met gedragstherapie.

In de afgelopen maanden hebben patiëntenorganisaties en medisch specialisten commentaar kunnen leveren. De arts/epidemioloog Dick Bijl is niet om zijn mening gevraagd. Als hoofdredacteur van het onafhankelijke Geneesmiddelenbulletin volgt hij nauwgezet de wetenschappelijke publicaties rond geneesmiddelen. Over Prozac is hij niet gerust, omdat volgens hem er onvoldoende bewijs is dat het middel werkt bij kinderen.

Werkgroepvoorzitter Jan Buitelaar heeft sterke banden met de farmaceutische industrie. Informatie daarover ontbrak tot voor kort in de nieuwe depressierichtlijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil echter dat richtlijnontwikkelaars open zijn over hun banden met het farmaceutische bedrijfsleven.

Bij het concept van de richtlijn Addendum Depressie bij Jeugd, dat in november vorig jaar voor commentaar is doorgestuurd aan medisch specialisten en patiëntenorganisaties, ontbraken verklaringen over de eventuele belangenverstrengeling van werkgroepleden met de farmaceutische industrie.

Het Trimbos Instituut, dat de richtlijn opstelt, heeft de belangenverklaringen pas een week geleden toegevoegd op de website, na vragen van Trouw. Volgens een woordvoerder van het instituut was dit door een fout niet eerder gebeurd.

Uit de opgave blijkt dat Buitelaar in de afgelopen drie jaar adviezen gaf aan zes farmaceutische firma’s, waaronder Eli Lilly, de registratiehouder van Prozac. De andere leden van de richtlijnwerkgroep hebben geen relaties met bedrijven opgegeven. Buitelaar kreeg ook geld voor onderzoek en lezingen van enkele bedrijven. Overigens is Prozac al lange tijd uit patent. Naast Eli Lilly brengen negen andere bedrijven merkloze versies op de markt.

Op de website van het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, waar het concept-rapport ook is te downloaden, staan de belangenverklaringen er nog altijd niet, hoewel dit strijdig is met interne regels van het instituut.

Gert Siemons, directeur CBO: „Wij vinden transparantie van groot belang. Wij zijn er trots op dat wij adviseurs hebben met verschillende belangen. Ik spreek met opzet niet van tegenstrijdige belangen, want wij vinden dat mensen zonder verschillende belangen ook vaak minder weten.”

Siemons, die tot eind vorig jaar directeur was bij farmaceutisch bedrijf Scheringh Plough (Organon), is van mening dat ook in de commentaar-fase de belangenverklaringen aan concept-richtlijnen moeten worden toegevoegd.

In mei 2007 constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat farmaceutische bedrijven invloed hebben op de richtlijnontwikkeling in Nederland. De inspectie pleitte er destijds voor om verklaringen in alle gevallen openbaar te maken.

Bron: Trouw

Zie ook:

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Denken over geneeskunde Afscheid van autisme en ADHD Mad in America The Spark
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net