Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Vergeldende strafrechtelijke vervolging en "vrije wil"

Er is een groeiende beweging die gelooft dat menselijk gedrag kan worden gereduceerd tot chemie in de hersenen en dat er geen vrije wil of schuld is. Volgens deze beweging zou het strafrecht idealiter vervangen moeten worden door preventieve psychiatrische behandeling.

Wat zou er gebeuren als mensen gaan geloven dat er geen schuld is en dat mensen niet verantwoordelijk zijn voor misdaad, en dat criminelen in plaats daarvan psychiatrische zorg moeten ontvangen?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Natte vinger van een psychiater berooft man van 15 jaar van zijn leven!

Datum: 21 maart 2009, 12:28 ~ Bron: De Volkskrant

NIJMEGEN – Volgens eigen zeggen hield hij het vol door de hoop. Nu staat hij buiten, alsof hij ‘naakt uit een iglo’ is ge stapt.

Vijftien jaar na zijn arrestatie zwaaiden de betraliede hekken van de Pompekliniek vrijdag definitief open voor Bensaïd Nakach (65). Begeleid door zijn advocaat, stapte Nakach als vrij man naar buiten.

Terwijl hij een karretje meezeulde met al zijn bezittingen, stond de Marokkaanse Nederlander kort de pers te woord. ‘Dank u voor uw komst’, waren de eerste woorden van Nakach, voordat allerlei vragen op hem werden afgevuurd. Hoe het voelt om definitief vrij man te zijn?

‘Ik mis iets belangrijks aan mijn vrijheid: mijn kinderen. Ze zijn vijftien jaar van mij geïsoleerd en geconditioneerd om mij te vergeten. Er is geen god die dat kan vergeven.’

Hoe heeft hij het volgehouden in de kliniek?

‘Er is hoop als je gelooft. En die hoop is sterk.’

De nachtmerrie van Bensaïd Nakach begon in februari 1994, na een uit de hand gelopen echtelijke ruzie. Hij sloeg zijn vrouw met de platte kant van een bijltje op haar hoofd. De verwondingen vielen mee, maar de aanklacht was stevig: poging tot doodslag. Nakach moest naar het Pieter Baan Centrum (PBC) voor een psychiatrisch onderzoek.

Als hij destijds had meegewerkt, was alles misschien anders gelopen. Maar Nakach heeft nergens spijt van.

‘Niemand zou zich psychiatrisch laten onderzoeken als hij weet dat hij gezond is. Ik ben nooit gek geweest. Gedrag dat voor allochtonen normaal is, hebben ze gezien als stoornis.’

Nakach, een voormalige journalist, kreeg een jaar celstraf en tbs. Tijdens zijn hoger beroep, in 1995, veegde een psycholoog die contra-expertiseonderzoek had gedaan de vloer aan met het oordeel van het PBC. De diagnose dat hij een ‘ernstige, gecombineerde paranoïde en narcistische persoonlijkheidsstoornis’ had, zou onjuist zijn. Nakach was niet gestoord. Maar het advies werd door het hof terzijde geschoven, want het oordeel van het PBC werd hoger aangeschreven.

Er volgde in 2003 nog een kritisch rapport, van de Amsterdamse hoogleraar transculturele en internationale psychiatrie Joop de Jong. Volgens hem is Nakach iemand die patriarchaal gedrag vertoont dat past bij mensen uit Marokko. Nakach heeft iets ijdels, dwingends en breedsprakigs dat door westerse deskundigen in zijn nadeel kan worden uitgelegd, maar vrij gebruikelijk is in zijn cultuur, stelt De Jong.

Dat de tbs’er wat paranoïde gedachten heeft, vindt de hoogleraar Jong niet vreemd voor een journalist die in Marokko problemen heeft gehad met de overheid. Een stoornis kan hij niet vinden, maar het rapport bleek vergeefse moeite.

Nederlandse behandelaars begrepen hem niet, zo was de overtuiging van Nakach. In 2007 sprak hij hierover met de Volkskrant, die hij vertelde dat hij nooit meer zou meewerken aan een onderzoek, tenzij hij zou worden beoordeeld door een ‘transculturele’ deskundige.

Uiteindelijk werd besloten dat Nakach in het kader van de verlening van zijn tbs-behandeling opnieuw door het PBC zou worden onderzocht. Na tussenkomst van De Goeij, die zijn cliënt vertelde dat er betrouwbare mensen op zijn zaak waren gezet, besloot Nakach mee te werken.

Het resultaat was duidelijk. De man die al bijna veertien jaar in een tbs-kliniek zat, heeft geen persoonlijkheidsstoornis, aldus het PBC, dat eerder tot een tegenovergesteld oordeel kwam. Op basis hiervan vroeg het OM twee weken geleden bij de rechtbank beëindiging van de tbs-behandeling.

Hoewel de tbs-kliniek behandeling van Nakach nodig vond, twijfelde advocaat De Goeij niet aan de goede afloop.

Er is geen sprake van een persoonlijkheidsstoornis, aldus de rechtbank in Breda.

‘Nu ervan moet worden uitgegaan dat een persoonlijkheidsstoornis zonder behandeling niet kan verdwijnen en vaststaat dat gedurende de gehele tbs-periode een behandeling heeft plaatsgevonden, moet naar het oordeel van de rechtbank worden geconcludeerd dat ook er ten tijde van het delict geen persoonlijkheidsstoornis is geweest.’

Deskundigen als De Jong en hoogleraar rechtspsychologie Corine de Ruiter noemen deze zaak een dwaling, maar de Pompekliniek bestrijdt dat.

‘Het is zorgvuldig en juist dat verschillende deskundigen zich een oordeel kunnen vormen en dat de rechter uiteindelijk een beslissing neemt. De rechter spreekt vonnis, de kliniek voert uit.’

Nakach zal een flinke schadeclaim indienen tegen de staat.

‘Dat gaan we absoluut doen, voor mij en mijn kinderen die vijftien jaar geen vader hebben gehad. Ik neem geen genoegen met een aalmoes. Desnoods strijden we door tot bij het Europese hof. Ik ben blij dat ik weer vrij ben. Maar het is wel wennen. Ik voel me alsof ik naakt uit een iglo ben gekomen. Het is wennen aan de temperatuur; aan mensen die vrij rondlopen, fietsen, auto die er anders uitzien dan 15 jaar geleden. Vandaag heb ik voor het eerst een mobiele telefoon in mijn hand gehad.’

Bron: De Volkskrant

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Haal je een moederband niet meer in? Ziek van Angst Met gezond verstand Het einde van de psychotherapie
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net