Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA): Ondergrens voor psychiatrische zorg

Datum: 2 oktober 2008, 11:35 ~ Bron: de Volkskrant

Minister Ab Klink AMSTERDAM – Minister Klink van Volksgezondheid wil dat er een ondergrens wordt vastgesteld voor de kwaliteit van zorg in psychiatrische klinieken. De Inspectie kan dan makkelijker bepalen of een instelling moet worden gesloten.

Het toezicht van de Inspectie is nu omslachtig en moet adequater, gaf Klink woensdag in de Tweede Kamer toe. ‘De Voedsel en Waren Autoriteit heeft harde normen maar zodra het om mensen gaat, ontbreken die. Daar zit ook bij mij het ongemak.’ De Tweede Kamer wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg actief onderzoek doet naar mistanden in psychiatrische klinieken.

Daarmee komen de Kamer en Klink deels tegemoet aan patiënten- en familieorganisaties die eisen dat minister Klink parlementair onderzoek laat doen naar het gebruik van isoleercellen in psychiatrische klinieken. Uit klachten blijkt dat de wantoestanden in de Amsterdamse instelling SPDC-Oost niet op zichzelf staan. Vorige maand overleed in die kliniek een patiënt in een isoleercel. Volgens psychiater Daniël van Dijk is het echter ook geregeld voorgekomen in zijn voormalige psychiatrische kliniek Dijk en Dal en volgens de Stichting Ypsilon en Stichting Patiënt Vertrouwenspersoon (PVP) komt het in heel Nederland voor.

Volgens woordvoerder Christien van der Hoeven van het Landelijk Platform GGZ, een koepel van twintig patiënten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg, is bij familie en patiënten van de betrokken instellingen onrust ontstaan. ‘Ze vragen zich af of daar niet ook sprake was van falende zorg.’

Uit de klachten die binnenkomen blijkt volgens Van der Hoeven dat instellingen zich niet altijd aan de wet houden bij het isoleren van patiënten. Ze sluiten patiënten lang op, soms jarenlang, terwijl isoleren alleen is bedoeld voor het afwenden van acuut gevaar en niet voor extreem langdurige opsluiting.

Bron: de Volkskrant

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Afscheid van autisme en ADHD Psychiaters te koop? Morgen ben ik een leeuw Wie is van hout ...
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!